Овочі-Ягоди-Сад

ФГ «Алтанал» на Херсонщині вирощує картоплю методом двоврожайної культури

Двоврожайна картопля

Двоврожайна картопля

ФГ «Алтанал» із села Семенівка Каховського району на Херсонщині вирощує картоплю методом двоврожайної культури. Урожай ранньої картоплі становить 40–50 т/га, урожай літньої посадки зі свіжозібраних бульб — 10–15 т/га, з посадкового матеріалу, який з осені зберігався в холодильнику, — 30–40 т/га.

ФГ «Алтанал» обробляє 320 га землі. Підприємство вирощує зернові культури (озиму пшеницю та ячмінь, сою), а також овочі борщового набору: картоплю, столові буряки, моркву, цибулю, пізню білоголову капусту. Загалом овочі займають 49 га. Картоплю вирощують на площі 21 га, з них під ранню відводять 6 га, під картоплю літньої посадки — 15 га. 

Підприємство має добру матеріально-технічну базу: є зерносховище на 3000 т збіжжя, овочесховище на 3000 т продукції, холодильник на 500 т, а також утеплений насіннєвий склад на 500 т, ангар для сільськогосподарської техніки, зварювальний цех. Є три дощувальні машини типу «Фрегат» для поливу зернових культур. Раніше мали яровизатор — спеціалізоване приміщення з великими вікнами для яровизації картоплі, зараз його використовують як звичайне сховище. 

Олександр Червоний

— Якість продукції в нас добра, — розповідає голова фермерського господарства Олександр Червоний. — Ми постійно над цим працюємо, адже виростити можна все і багато, але основна проблема — це збут. Узагалі, збут овочевої продукції — велика проблема порівняно із зерновими культурами. Якщо для зернових діє правило: що більша партія, тим вища ціна, то для овочів усе навпаки. Тут що більшу партію продаєш, тим дешевше вона коштує. Та й тенденції на ринку постійно змінюються. Наприклад, раніше рожева картопля була дорожчою за білу. У цьому році все навпаки: біла картопля дорожча за рожеву. На ранню картоплю був гарний попит, навіть кращий ніж торік. Ціна коливалась у межах від 7 до 12 грн за кіло. 

Крім того, що господарство продає картоплю на внутрішньому ринку, торік товарну картоплю експортували до Об’єднаних Арабських Еміратів. Підприємство не займається експортом напряму, а працює через посередників. На зовнішньому ринку найбільш затребувана рання продукція. 

Олександр Червоний є депутатом районної ради й очолює групу з 6 учасників, що вирощують овочі борщового набору. Крім ФГ «Алтанал», у цю групу входять 5 дрібних виробників, які обробляють від 10 до 50 га землі у селі Семенівка. Переваги такого неформального об’єднання — це спільна закупівля насіння, крапельної стрічки, мінеральних добрив, щоб отримати більшу знижку. Також об’єднання спільно продає овочі, щоб забезпечити певну партію продукції. 

Окрім господарської діяльності, ФГ «Алтанал» підтримує соціальні ініціативи у своєму регіоні. Зокрема, господарство дев’ять років поспіль є спонсором байк-рок фестивалю «Тачанка», який проходить у місті Каховка. Місцевим мешканцям надають послуги щодо обробітку ґрунту, сівби, зберігання овочів. 

Рання картопля 

Після збирання врожаю ранньої сої у вересні висівають сидерати: фацелію, із хрестоцвітих — ріпак, білу гірчицю, олійну редьку. У господарстві вважають, що найкращий сидерат під картоплю — це фацелія. Вона швидко дає сходи, у рості випереджає бур’яни і є гарним медоносом. Фацелію також сіють на насіння, яке потім продають. Коли зелена маса має висоту 15–20 см, сидерат загортають у ґрунт на глибину 5–15 см за допомогою дискових робочих органів. Зяблеву оранку проводять із передплужником на глибину 27–30 см, суцільну культивацію — на глибину 12 см. Потім вносять 300 кг нітроамофоски і нарізають гребені. 

Вирощують ранні сорти картоплі Рів’єра, Арізона, Еволюшн. 

Навесні ранню картоплю висаджують у поле, коли просохнуть та прогріються до температури 8–10 °С гребені, орієнтовно це відбувається в середині березня. Коли не вистачає посадкового матеріалу, великі картоплини розрізають навпіл або на три частини. Свіжий зріз обробляють цементом (порошкоподібною речовиною), щоб рана швидко підсохла й затяглася. 

Висаджують картоплю в поле картоплесаджалкою КСМ-6, на ній є форсунки для розпилення протруйника перед тим, як бульба потрапить у ґрунт. Насіннєвий матеріал обробляють препаратом Селест Топ 312,5 FS. Посадкового матеріалу іде 3,0–3,5 т/га. Схема посадки 75 . 25 см. Крапельну стрічку вкладають на гребені. 

Навесні через різкі перепади температури повітря рання картопля сходить довго. У цей період на посівах знищують бур’яни у фазі ниточки за допомогою двох міжрядних культивацій з боронуванням. Різаний посадковий матеріал дає сходи на 2–3 дні раніше порівняно з цілими бульбами. Після появи сходів проводять дві міжрядні культивації з боронуванням. З 15 квітня починають поливати ранню картоплю один раз на п’ять днів. Воду для поливу беруть із Каховського магістрального каналу. 

Коли рання картопля досягає у висоту 25 см, її обробляють від бур’янів гербіцидом Тітус. До цвітіння рослин через систему крапельного зрошення вносять добрива монокалійфосфат та Новалон з підвищеним умістом фосфору. Проти хвороб першу обробку посівів проводять фунгіцидом Акробат МЦ, другу — Ревус Топ 500 SC, третю — Ридоміл Голд МЦ 68 WG. За вегетацію рослин один раз посіви обробляють від колорадських жуків інсектицидом Кораген. Під час цвітіння рослин та після цвітіння з крапельним поливом вносять сульфат калію та Новалон з підвищеним умістом калію. 

— Ми починаємо збирати врожай ранньої картоплі не з орієнтацією на її біологічну стиглість, а коли на ринку є гарна ціна, — розповідає голова фермерського господарства Олександр Червоний. — Зазвичай намагаємося отримати врожайність 18–20 т з гектара. Коли врожайність ранньої картоплі підвищується до 30 т/га, то знижується ціна. 

Ґрунти господарства — чорноземи суглинисті, за механічним складом важкі. Через це господарство мало невдалу спробу вибирання картоплі комбайном Grimme, який придбали 6–7 років тому. 

— Перед копанням картоплі ми промочили ґрунт, щоб полегшити роботу комбайна, — зауважує голова фермерського господарства. — Але, на наше здивування, в причепі з картоплею було 50% землі. Грудки землі були завбільшки з картоплини. Комбайн не може відокремити бульби від грудок, валики їх не роздавлюють. Якщо ґрунт дуже мокрий, то картопля йде в багнюці. Через це ми відмовилися від збирання картоплі комбайном Grimme. 

Перед збиранням ранньої картоплі, якщо велике бадилля, то його скошують. Зазвичай зразу підкопують гребені. 

В господарстві картоплю копають картоплекопачем КТН1,4, який одночасно підкопує два гребеня і вкладає бульби у валок на поверхні ґрунту. На полі працівники сортують картоплю на дві фракції: товарну 50+ мм та насіннєву 30–50 мм, яку збирають у відра. З відер бульби зсипають у сітки. Товарну картоплю продають безпосередньо з поля. Насіннєвий матеріал перевозять машинами до складу. Дрібні бульби залишають на полі. 

Картопля літньої посадки 

Навесні поле для літньої посадки картоплі залишають під чистим паром або вирощують на ньому культури раннього збирання, наприклад озиму цибулю, яку прибирають із поля наприкінці червня — на початку липня. Потім проводять підготовку ґрунту під картоплю літньої посадки. 

Влітку (всередині липня) садять картоплю зі свіжозібраного посадкового матеріалу або з посадкового матеріалу, що зберігався з осені у холодильнику. 

Свіжозібрані бульби обробляють чотирьохкомпонентним стимулятором росту, до якого входять тіосечовина, гіберелін, янтарна кислота і роданистий калій. Молоді бульби обробляють стимулюючим розчином, коли в них ще не загрубіла шкірка. Якщо не вистачає посадкового матеріалу, а в зібраних бульб шкірка вже огрубіла, на ній роблять легенькі подряпини спеціальним пристосуванням, щоб регулятор росту гарантовано потрапив усередину бульби, і в такий спосіб стимулюють свіжозібраний посадковий матеріал до проростання. Потім бульби обробляють попелом або цементом, щоб затяглися свіжі ранки. 

Свіжозібраного посадкового матеріалу картоплі витрачається від 5 до 6 т/га. Схема посадки доволі щільна: 75 . 18–20 см, оскільки влітку висока температура повітря може призвести до загнивання 70% посадкового матеріалу. 

Слідом за висадженою картоплею розкладають на гребенях крапельну стрічку для поливу. Сходи з’являються через місяць після посадки. 

Догляд за рослинами упродовж вегетації полягає в проведенні поливів, у посівах знищують бур’яни за допомогою міжрядних культивацій з боронуванням. Так само, як і на ранній картоплі, до цвітіння рослин з крапельним поливом вносять монокалійфосфат та Новалон з підвищеним умістом фосфору. Профілактичні обробки посівів від хвороб та шкідників аналогічні раннім посадкам картоплі. 

Восени дозрілі бульби після підкопування картоплекопачем працівники на полі сортують на дві фракції: товарну й насіннєву. Збирають бульби в дерев’яні контейнери обсягом 300 кг. Заповнені контейнери вантажать вилковим навантажувачем на причіп та перевозять трактором у сховище. 

У свіжозібраної картоплі за літнього садіння не тільки низька схожість, але й низька врожайність, на рівні 10–15 т/га. Вихід насіннєвої фракції становить 40–50%. Однак перевагою такого способу вирощування є те, що описана технологія сприяє омолодженню посадкового матеріалу, який господарство використовує для власних потреб. На товарні цілі вирощувати картоплю таким способом нерентабельно. 

Посадковий матеріал із холодильника 

Торік господарство придбало посадковий матеріал (першу репродукцію) і заклало його в холодильник на зберігання. Температуру зберігання тримали на рівні 3–5 °С. За тиждень до літньої посадки картоплі охолодження вимкнули, контейнери з посадковим матеріалом перенесли на склад, де температура повітря становила 18–20 °С. Оскільки за різких перепадів температури картопля покривається конденсатом, посадковий матеріал тиждень продували промисловими вентиляторами, для ліпшого ефекту контейнери переставляли місцями. 

Висаджували бульби картоплесаджалкою КСМ-6, однак густоту насаджень у сорту Рів’єра збільшили з чотирьох-п’яти рослин на один метр до шести, щоб отримати більше картоплі меншої (насіннєвої) фракції. Сходи за висаджування посадкового матеріалу з холодильника з’являються на 10–12 день від посадки. 

За тиждень до збирання картоплі скосили бадилля і провели десикацію посівів баковою сумішшю препаратів Реглон Супер 150 SL та Ширлан 500 SC. Контактний фунгіцид Ширлан 500 SC вносили для профілактичного захисту посівів картоплі від фітофторозу. Після десикації картопля припиняє вегетувати, але певні процеси життєдіяльності бульб при цьому тривають, зокрема, у бульб відбувається огрубіння шкірки. 

На ділянках картоплі літньої посадки врожай збирали всередині жовтня вже згаданим картоплекопачем КТН-1,4. 

На час збирання не всі бульби встигають сформувати міцну шкірку. На полі працівники збирають картоплю з молодою шкіркою у відра, а потім зсипають її в пропіленові мішки. Бульби з огрубілою шкіркою фасують у сітки. Якщо картопля призначається для зберігання, на полі її збирають у дерев’яні контейнери на 300 кг. Урожай становить 30–40 т/га. 

Взимку в умовах різкого зниження температури повітря зовні сховище опалюють дровами, щоб температура на зберіганні не опускалася нижче 3 °С і не підвищувалася понад 5 °С. Температуру повітря у сховищі контролюють двічі на день. Восени на вибраних бульбах є прилиплий ґрунт — це буфер вологи в період зберігання картоплі. Картопля літньої посадки добре зберігається, менше хворіє, не проростає передчасно: за правильного зберігання в бульб сплячі вічка пробуджуються перед посадкою. 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ