Овочі-Ягоди-Сад

При зберіганні моркви важливо контролювати мікроклімат, повітрообмін та вологість повітря

Промислове зберігання моркви

Промислове зберігання моркви

Серед овочевих рослин, які закладають на зберігання, морква є найменш лежкою. Коренеплід має тонкий покривний шар, це призводить до швидкого в’янення і проникнення патогенної мікрофлори, тому втрати врожаю за тривалого зберігання доволі великі.  

Для якісного зберігання моркви використовують пізньостиглі сорти з доброю лежкістю. Проте, якими б лежкими вони не були, головним чинником отримання якісної продукції протягом зимового періоду є правильне її зберігання. У професійних овочесховищах для зберігання коренеплодів моркви важливий оптимальний мікроклімат, контрольований повітрообмін, а також фіксована вологість повітря. 

Важливою умовою зберігання коренеплодів моркви є закладання однорідних партій одного сорту. Після збирання й сортування її одразу завантажують у контейнери або в мішки і транспортують до овочесховища, не допускаючи в’янення коренеплодів у полі. 

Промислові овочесховища 

Для зберігання моркви у великих обсягах використовують спеціалізовані овочесховища. Вони бувають двох видів: з природною вентиляцією, в яких продукція охолоджується за рахунок теплової конвекції зовнішнім повітрям, та з примусовим вентилюванням, де охолодження відбувається зовнішнім повітрям за допомогою вентилятора. Овочесховища бувають заглиблені в ґрунт та наземні. В першому випадку режим зберігання більш стабільний (дозволяє знизити затрати на підтримання оптимальних умов), але їх будівництво можливе лише на ділянках з рівнем ґрунтових вод не ближче 2,5–3 м від поверхні. 

Головна умова успішного зберігання моркви в овочесховищах — підтримання оптимального мікроклімату, а саме температури в межах 0–1 °С та вологості повітря 90–100%. Повітрообмін має бути під постійним наглядом, щоб не допустити вихід рівня вологості та температури за вищезазначені показники-оптимуми. Саме для цього сховища обладнують природною або примусовою вентиляцією. 

Циркуляція повітря дозволяє інтенсифікувати теплообмін, що особливо важливо для початкового охолодження продукції, а також сприяє створенню оптимального мікроклімату. 

За рахунок природної вентиляції повітря рухається за законами теплової конвекції. Швидкість руху повітря тим більша, що більша різниця температур у сховищі й зовні, вона зростає також зі збільшенням висоти витяжних труб.  Шляхом наскрізного провітрювання восени та використання заслінок у зимовий період намагаються підтримувати оптимальну температуру в сховищі. 

За допомогою примусової вентиляції регулюється кількість повітря, що подається. Продуктивність вентиляторів визначають із розрахунку 20–30-кратного повітрообміну за годину. У сховищах з примусовою вентиляцією продукцію розміщують у тарі (ящиках, контейнерах), складену в штабелі так, щоб була хороша циркуляція повітря. У період охолодження циркуляція повітря має бути інтенсивною: 50–70 м3/т за добу. У період основного зберігання (взимку) інтенсивність вентилювання знижується на 50%. Оптимальна швидкість руху повітря в період охолодження становить 2,5–3 м/с, зберігання — 0,1–0,3 м/с. Після закінчення охолодження (через 5 діб після досягнення заданого температурного режиму) циркуляцію проводять періодично по 30 хв, загальна тривалість — не більше 3 год на добу. Періодичну циркуляцію проводять за відхилення температури і відносної вологості повітря від встановлених значень. 

Після закінчення зберігання або під час відправлення коренеплодів моркви на реалізацію треба уникнути появи конденсату на її поверхні. Для цього моркву обдувають теплим повітрям, доводячи температуру її поверхні до значень на 0,5–1,5 °С вище температури точки роси повітря в приміщенні, до якого вона вивантажується. Якщо завантаження проводять у рефрижератор, то коренеплоди не підігрівають. Термін реалізації моркви після зберігання — не більше 10 діб. 

Тривале зберігання коренеплодів моркви в овочесховищах не завжди успішне. Невелике підвищення вологи — і коренеплоди почнуть гнити, знизиться вологість повітря — почнуть в’янути. Щоб цьому запобігти, моркву закладають на зберігання в поліетиленову тару. Для цього в полі обрізають листя та складують коренеплоди в мішки або контейнери з поліетиленовими вкладишами з плівки 200 мкм. Після транспортування до сховища відкриті мішки або контейнери розставляють по стелажах. Збереженість коренеплодів моркви в поліетиленовій тарі за 6–7-місячний період становить 94–97%. 

Холодильні камери 

У холодильних камерах пізньостиглі сорти моркви зберігають до пізньої весни, а інколи й до кінця наступного літа. Саме спеціалізовані холодильні камери підтримують потрібну температуру й вологість повітря. Розміщені в камерах коренеплоди перебувають у стані спокою, не витрачаючи під час зберігання корисні речовини та властивості. Умовно холодильні камери можна поділити на два різновиди: сховища зі штучним охолодженням (холодильники) та холодильники з регульованим складом повітря. Основна перевага холодильників — швидке охолодження продукції до оптимальної температури. 

Технологічним недоліком холодильників є те, що на охолоджувальних елементах холодильних установок відбувається виморожування вологи з навколишнього середовища, що веде до збільшення втрат овочів на випаровування. Тому в холодильниках передбачають зволоження повітря за допомогою автоматичних розпилювачів води. 

Технологія зберігання моркви в умовах регульованого газового середовища (РГС) дає можливість максимально подовжити термін зберігання продукції і зберегти її якість, але вона характеризується технічною складністю і порівняно високими витратами. 

Методи створення РГС можуть бути пасивними, коли для цього використовують дихання овочів, які зберігаються в закритих камерах, і активними, коли в камеру зберігання подають газову суміш певного складу (вона може складатися з підвищеного вмісту вуглекислого газу або озону). За пасивного способу бажаний склад газового середовища створюється через 2–4 тижні після початку зберігання (залежно від інтенсивності дихання овочів), за активного способу газову суміш нагнітають одразу після завантаження до холодильної камери. 

Оптимальні холодильні камери мають бути місткістю 100–500 т, заввишки до 6 м. Що більша місткість камери, тим більш продуктивною повинна бути система вентилювання для вирівнювання умов зберігання по всьому об’єму. Кожну камеру завантажують однорідною продукцією (одним сортом з однаковим ступенем стиглості), краще — в однаковій тарі. Кожна камера холодильника повинна мати автономне приміщення для товарної обробки продукції. 

Є два способи зберігання коренеплодів моркви в холодильній камері: 

• Навальний — цей спосіб є найпоширенішим. Він включає швидкісне вивантаження продукції з приміщення холодильного агрегату телескопічним навантажувачем, моркву транспортер згрібає і зсипає навалом. За навального способу висота насипу становить приблизно 3 м. Однак за такого способу зберігання неможливо розділити різні сорти моркви, якщо в цьому є потреба. 

• Контейнерний — цей спосіб зберігання моркви більш раціональний. Контейнери в таких сховищах укладають штабелями. За бажанням кожен сорт можна розмістити в різні контейнери і помітити. При цьому зручно відвантажувати і транспортувати продукцію. Єдиним мінусом такого способу є самі контейнери, адже їх придбання потребує капіталовкладень. 

Євгеній Духін, канд. с.-г. наук
Наталія Духіна, канд. с.-г. нау
к

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ