Техніка

Сошники на всі випадки

Сошники на всі випадки

Огляд типів сошників і поради щодо їх вибору залежно від насіння, яке висівається, ґрунтово-кліматичних умов й обраної технології обробітку ґрунту.

  

Відповідно до потреб експлуатації сівалки комплектують різними типами сошників: одно- та дводисковими, анкерними тощо (таблиця). Розглянемо сучасні можливості їх застосування для певних сільськогосподарських культур.

 

Таблиця. Типи сошників і їх призначення

Тип сошника

Призначення сошника

Дводискові

Для рядкової сівби

Двострічкові дводискові

Для вузькорядної сівби

Дводискові з потовщеними дисками

Для сівби на торфовищах

Однодискові

Для рядкової сівби, підсівання та підживлення озимих зернових культур

Анкерні

Для рядкової сівби на якісно підготовленому ґрунті

Двострічкові анкерні

Для вузькорядної сівби на якісно підготовленому ґрунті

Анкерні

Анкерні сошники, як правило, застосовують для сівби на полях з якісно проведеною передпосівною підготовкою ґрунту. Завдяки тупому куту входження в ґрунт ці сошники створюють щільне насіннєве ложе, більш рівномірно розкладають насіння по глибині й дають змогу сіяти на малій глибини, що важливо для деяких сільськогосподарських культур. Для запобігання забиванню сошників ґрунтом позаду сошника на осі встановлено заглушку.

 

Провідні виробники на зовнішніх сошниках також установлюють башмаки-розпушувачі для розпушування колісного сліду сівалки, а для розпушування слідів коліс трактора в передній частині рами сівалки встановлено також пристрої для розпушування. Натиск для заглиблення на відповідну робочу глибину для всіх сошників установлюють за допомогою центрального регулювання. Пружини розтягування на повідках сошників розташовано таким чином, щоб забезпечити рівномірний натиск і глибину загортання в різних умовах роботи (по слідах трактора або на мікронерівностях ґрунту). Додатково до центрального регулювання можливе індивідуальне регулювання для кожного сошника — перестановкою пружини по отворах планки повідка (більший натиск сошників встановлюється по слідах трактора).

 

Сівалки можуть комплектувати змінними глибоковисівними башмаками (сівба гороху й бобів), смуговисівними башмаками (поліпшення насіннєвого ложа та глибини загортання) і насадними травовисівними башмаками (підсівання трав).

 

Для забезпечення надійної робити без забивання анкерні модулі (за напрямком руху) розташовано двома рядами з великою відстанню між переднім і заднім рядом. Таке розташування сошників дає можливість проводити вузькорядну сівбу. Однак підкреслимо: застосування сівалок з анкерними сошниками вимагає дуже ретельної підготовки ґрунту. В іншому разі багато насіння буде не загорнутим у ґрунт, а якість сівби буде ще гіршою, ніж за використання дискових сошників.

 

Причому розвиток цих технічних рішень не зупиняється. Один з європейських виробників комплекту є сівалки полозоподібними сошниками, виготовленими у формі дуги, прикріпленої до нижньої металевої частини насіннєпроводу за допомогою болтового з’єднання. Така конструкція дозволяє застосовувати дугу з двох боків (після спрацювання дугу можна перевернути на 180˚), що підвищує термін експлуатації сошника.

 

Дискові

 

Дискові сошники менш чутливі до рослинних решток на полі та неякісно проведеного передпосівного обробітку ґрунту. Вони вирізають борозенки завширшки 3 см, насіння розкидається по їх стінках і загортається на різну глибину. Крім нерівномірності глибини загортання насіння, недоліком є те, що дискові сошники не створюють посівної борозенки з щільним насіннєвим ложем.

 

Нині найпопулярнішими є дво- й однодискові сошники. Дводисковий сошник складається з двох плоских дисків, які розташовані під гострим кутом (8–14˚) один до одного. Із метою усунення можливості забивання та налипання ґрунту дводискові сошники можуть бути обладнані чистиками з обох боків і кришкою у верхній частині. Для поліпшення рівномірності закладення насіння та самоочищення від ґрунту й залишків рослин у багатьох сівалках застосовано конструкцію зміщеного розташування дисків сошника: один диск відносно другого зміщено на 20 мм. При цьому перший диск прорізає рівну лінію сівби, перерізає пожнивні рештки, а другий — розпушує ґрунт і готує місце для закладення насіння.

Задана глибина сівби насіння досягається за рахунок механізму притискних пружин, які крім регулювання глибини дозволяють механізму сошника копіювати поверхню ґрунту. Розташоване за сошником прикочувально-регулювальне колесо підтримує чітке ведення глибини закладення насіння, забезпечує контакт посівного матеріалу з ґрунтом.

 

Однодискові сошники розташовано під кутами до напрямку руху та поверхні ґрунту. Для недопущення налипання ґрунту та забивань рослинними рештками під час сівби на вологих ґрунтах дискові сошники обладнано скребками, які очищають внутрішню частину дисків, а зовнішня поверхня очищається за рахунок контакту з ґрунтом.

 

Для забезпечення глибини загортання насіння та копіювання мікрорельєфу поля дискові сошники можуть бути укомплектовані обмежувачами заглиблення або встановлені на паралелограмній підвісці. Деякі виробники для поліпшення роботи дискових сошників з обох їх боків установлюють гумові колеса. Amazone комплектує сівалки сошниками RoTeC-Control, які складаються з диска, опорного котка, установленого на одній осі з диском, та борозноущільнювача. Для забезпечення рівномірності глибини загортання, утримування на дні борозенки та поліпшення контакту насіння з ґрунтом John Deere та Great Plains у сошниках установлюють відбивник насінин і прикочувальний ролик.

 

Для покращення притоку вологи до насіння з нижчих шарів ґрунту провідні виробники сівалок на своїх машинах застосовують прикочувальні котки, які встановлено за дисковими сошниками. Конструкція кріплення прикочувального котка дозволяє індивідуальне регулювання глибини ходу кожного сошника. Деякі фірми пропонують такий варіант: перед сошниками встановлюють гумові колеса великого діаметру, які вирівнюють й ущільнюють ґрунт, надаючи йому однакової структури. Є сівалки, що комплектують механізмом дотримання глибини загортання насіння: прикочувальне колесо копіює поверхню ґрунту й через важелі взаємодіє з двома кронштейнами кріплення сошників; під дією важелів кронштейни з сошниками переміщаються та копіюють нерівності ґрунту, у результаті чого забезпечується стабільна глибина загортання насіння.

 

Значною перевагою дискових сошників є те, що навіть велика кількість соломи не спричиняє їх забивання. Жорстка солома на м’якому ґрунті не подрібнюється сошниками, а втискується в ґрунт. За умов достатнього та тривалого зволоження забезпечується достатнє проростання й подальший нормальний розвиток рослин. Проте за посушливих умов корені рослин не можуть прорости крізь солому. Як наслідок цього — погане проростання та нерівномірні сходи. Такі проблеми виникають тоді, коли насіння висівають у вологий ґрунт із свіжою, погано розрівняною соломою, а також за сухості ґрунту. З іншими рослинними рештками, наприклад, буряковою гичкою або бадиллям соняшнику, таких труднощів не виникає.

 

Зубові для прямої сівби

 

Альтернативою дисковим сошникам є жорсткі зубові різного виконання. Обираючи потрібну форму зубів, можна цілеспрямовано впливати на інтенсивність розпушування та перемішування ґрунту й форму посівної борозенки. Зубові сошники перемішують і розпушують ґрунт значно інтенсивніше за дискові, що призводить до підвищеної втрати вологи. У засушливих областях це є недоліком. У районах із достатнім зволожуванням застосування у сівалках прямої сівби зубових сошників дає іноді кращі результати, ніж застосування дискових, оскільки внаслідок інтенсивного розпушування поліпшується прогрівання, інфільтрація та провітрювання ґрунту.

 

Інтенсивне перемішування, проте, збільшує кількість бур’янів. Нарешті, за наявності великої кількості соломи на поверхні ґрунту зубові сошники не гарантують якісної роботи. Хоча сучасні сівалки цього типу забиваються рідко, вони залишають після себе, переважно, нерівну поверхню ґрунту, що, своєю чергою, часто пов’язано з нерівномірним укладанням насіння, і відповідно, виникає нерівномірність сходів. Проте для проникнення зубових сошників у ґрунт потрібне менше вагове навантаження, тому машини можуть бути легшими порівняно з дисковими. Утім, у будь-якому разі, і тут необхідне навантаження 800 Н на сошник, щоб гарантовано досягти потрібної глибини укладання насіння.

 

Сівалки цього типу виготовляють Horsch, Farmet, Amazone, Bourgault та інші. Bourgault комплектують бункерами для насіння та добрив, які мають три внутрішні секції, центральна з яких найменшої місткості. Центральну секцію, як правило, наповнюють насінням, витрати якого незначні, а дві інші — використовують під добрива, які вносять під час сівби. За потреби можна об’єднати центральну секцію бункера з передньою або задньою. Пневматичну сівалку Horsch-Airseeder обладнано системою для внесення рідких добрив точно під горизонт сівби. Посівний агрегат RSS-6 Farmet також одночасно з посівом вносить рідкі мінеральні добрива.

Василь Думич, завідувач лабораторії

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ