Техніка

Точність висіву важлива не лише для технічних культур, а й для всіх інших

Сівба без зауважень

Точність висіву важлива не лише для технічних культур, а й для всіх інших. Це дає значний економічний ефект, і у цьому вже переконались у фермерському господарстві «Дзялів»

Спілкуючись із багатьма аграріями, досить часто доводиться чути про різне ставлення до точних і неточних систем висіву. Інакше кажучи, до сівалки точного висіву ставляться уважніше, тому що від якості її роботи залежить результат — урожай. Відповідно, аграрії не шкодують сил і грошей, щоб придбати справді якісні сівалки точного висіву. І зовсім інше ставлення до сівалок, які працюють із культурами, що не потребують точного висіву. На них значно менше звертають увагу, особливо коли більша частина площ під кукурудзою та соняшником. Приблизно норму висіву витримує — і добре. От тільки коли в коморі замість 7–8 тонн з гектара озимої пшениці виходить усього 4,5 т, постає питання — що не так? Відповідей може бути багато, але не в останню чергу на результат впливає якість висіву. Дотримання глибини, притискання насінини до ґрунту й рівномірний розподіл насінин у рядку можуть докорінно змінити ситуацію в полі. В цьому вже переконались у фермерському господарстві «Дзялів», що розташоване в Жмеринському районі Вінниччини.

Сівалка Rapid A 400 S може складатись у транспортне положення із шириною у 3 м

У господарстві вирощують озиму пшеницю, озимий ріпак, ячмінь, кукурудзу та соняшник. Ґрунти важкі, забезпечення вологою нерівномірне. Наприклад, поточний рік вирізняється надмірними опадами, тоді як останніх три роки спостерігалася здебільшого посушлива погода й певний дефіцит вологи. Технологія обробітку ґрунту складається як з оранки, так і дискування. Мінімальний обробіток застосовується здебільшого перед сівбою озимини, а іноді, коли дозволяють умови, виконується прямий висів без попереднього обробітку.

Раніше зернові висівали американською сівалкою, однак досить складно було дотримуватися заданої норми, та й рівномірність насінини у рядку не завжди влаштовувала. В різних умовах глибина висіву дотримувалася теж не зовсім точно, через що сходи були нерівномірними. Звісно, що ситуація з часом здебільшого вирівнювалась, але хочеться, щоб поле «працювало» одним масивом, а не плямами. Відмінності в часі достигання та й в урожайності подекуди були помітними.

Оскільки в останні роки вологи бракувало, треба було висівати у зволожений ґрунт, що було запорукою сходів і подальшого активного розвитку рослин. Проте не всі сівалки можуть нормально працювати у вологих умовах, і це також спонукало до пошуків нового агрегата, який міг би вивести сівбу на якісно новий рівень. Тобто була потрібна така сівалка, що впоралась би з усіма умовами й забезпечила б дотримання всіх заданих параметрів — норми, рівномірного розподілу та глибини.

Після розгляду багатьох варіантів було вирішено придбати сівалку Rapid 400 S відомого шведського виробника Väderstad. Цієї весни в господарстві почала працювати перша машина, а перед сезоном осінньої сівби придбали ще одну. На кожну з машин річне навантаження становитиме близько 1000 га, що дасть можливість виконувати висів культур у найкоротші строки.

Кілька слів треба сказати про саму сівалку — це унікальна для українського ринку модифікація, обладнана пневматичною висівною системою без унесення добрив. Таке було зроблено навмисне, бо в господарстві планують по можливості відмовлятися від сухих мінеральних добрив і переходити на рідкі. Крім того, сівалку оснащено унікальною системою контролю висіву SeedEye, яка може працювати у трьох режимах: контролювати норми висіву за вагою (кг/га), рахувати кількість насіння й висівати штуки насінин на метр квадратний або тільки реагувати на забивання.

Конструктивно сівалка складається з ґрунтообробної частини у вигляді дисків, які готують ґрунт до сівби, висівних диско-анкерних сошників, колісних котків для зворотного ущільнення та вирівнювальних штригелів для замульчовування розпушеним шаром ґрунту над висіяним насінням. Тобто фактично це посівний комплекс, що здатен одночасно виконувати чотири операції. Господарство отримає відразу кілька переваг: зменшується кількість проходів техніки полем, зменшуються витрати пального та наробіток тракторів. Потреба в механізаторах також зменшується, що є позитивним через зростання дефіциту кадрів у сільській місцевості.

Досвід першого весняного сезону показав, що сівалка здатна забезпечувати якісний висів на швидкості 14 км/год, і для її 4 м ширини захвату цілком вистачає 200-сильного трактора. Вистачило б і менш потужного, але горбистий рельєф полів під жартівливою назвою «Карпатські гори» вимагає додаткових «коней», щоб забезпечувати однакову швидкість руху під час виконання висіву.

«Механіка» й «електроніка» агрегата такі прості, що для вивчення всіх експлуатаційних моментів трактористу знадобилось усього дві години. До всіх вузлів є легкий доступ, виконувати обслуговування та налаштування досить просто. Наприклад, для зміни культури потрібно буквально 20 хв. Для цього треба тільки змінити налаштування на планшеті (ввести норму в шт./м²), виставити робоче положення котушки, використовуючи окрему табличку, й можна починати сівбу.

Сівалку оснащено унікальною системою контролю висіву SeedEye, яка може працювати у трьох режимах

Про різницю в урожайності говорити поки що важко — на момент підготовки матеріалу жодну з висіяних новою сівалкою культур не починали збирати. Проте, за словами директора, відмінність у сходах спостерігалася суттєва. Рівність і рівномірність — головні відмінності сходів, які в перспективі забезпечать відсутність внутрішньої конкуренції між рослинами, зменшать шанси в бур’янів і покращать урожайність. Однак найбільшою перевагою проти попередньої сівалки став рівномірний розподіл насіння в рядку. Практично немає двійників і довгих пропусків, і якщо говорити про сою, то там взагалі картина розподілу рослин дуже схожа на роботу «точної» сівалки для технічних культур. На думку головного агронома господарства, тільки завдяки рівномірному розподілу рослин у рядку та рівномірним сходам можна очікувати збільшення врожайності щонайменше на 15%.

Для переїздів шляхами загального призначення сівалка може складатись у транспортне положення із шириною у 3 м. Для фермерського господарства «Дзялів» це є вкрай важливим, бо поля розкидано чи не в межах цілого району. Максимальна відстань під час переїздів сягає 35 км, тому дуже важливо, щоб сівалка могла проїхати вузькими дорогами, не створюючи перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Взагалі шлях до техніки Väderstad у ФГ «Дзялів» розпочався із сівалки Tempo. Вона відпрацювала в господарстві вже не один сезон і показала себе із найкращого боку. Механізатори не мали з нею жодного клопоту — виїжджали в поле та сіяли. Урожайність технічних культур збільшилася до 50%, і це був справжній прорив! Звісно, що певною мірою це вплинуло на рішення придбати й зернові сівалки цього самого виробника. І, незважаючи на доволі високу ціну, вони того варті — навіть до збирання врожаю видно, що якість висіву суттєво вплине на результат.

Щоб пересвідчитись у якості висіву, ми виїхали в поле, засіяне соєю. Розподіл рослин у рядку був рівномірним, і, враховуючи, що це результат роботи зернової пневматичної сівалки, якість висіву можна назвати ідеальною. Пройшовши полем, ми не помітили рослин різної висоти, що свідчить про дотримання однакової глибини висіву. В результаті немає внутрішньої конкуренції, і від кожної рослини можна отримати той максимум, який можуть забезпечити генетика, живлення, догляд і погода.

Коментар

Віталій Білоус, головний агроном ФГ «Дзялів»

— Сівалка подобається тим, що витримує задану норму на будь-якій швидкості. Ми їхали і 3, і 15 км/год, і завжди норма відповідала встановленому рівню. І це не тільки дані з комп’ютера — під час перших виходів у поле нам хотілося на власні очі побачити, скільки зернин потрапляє в рядок. Для цього неодноразово розкопували рядки, рахували кількість насінин на різних ділянках. Скажу з власного досвіду, що сівалки інших виробників дещо програють у цьому.

Система контролю норми висіву працює відмінно, її можна назвати «рай для агронома». Коли ми сіяли ріпак, задали норму 60 шт./м², і в кінці поля в бункері залишилося саме стільки насіння, скільки очікувалося. Калібрування виконується досить швидко, тому оператор уже тут починає економити робочий час. Дуже зручно, коли оператор під час роботи може вручну змінювати норму залежно від рельєфу поля. Також на тих ділянках, де врожайність нижча, ми намагаємося збільшувати норму на 5–10%. Ураховуючи весняний досвід, можна сказати, що продуктивність сівалки — 5 га/год. Це з урахуванням усіх зупинок для завантажень, обслуговування й інших причин. Тобто за добу вона може засіяти реальних 110 га.

Колеса, які виконують зворотне ущільнення, притискають кожен рядок тільки з одного боку. За вологих умов не утворюється «асфальт», і рослини можуть нормально проростати. Цьогорічні дощі могли б сильно ускладнити ситуацію, але цього на сталося саме через таку систему ущільнення.

Тарас Кучер, механізатор ФГ «Дзялів»

— Така сівалка для тракториста — це стрибок у майбутнє! В обслуговуванні агрегат простий, підшипники не потребують періодичного мащення, все інше можна обійти за п’ять хвилин. За 10 годин я засіяв понад 45 га, але наші поля не самі рівні, є багато обсівів і розворотів. До того ж ми нікуди не поспішали, бо техніка нова, і не хотілося щось зробити не так. Думаю, що на великих масивах продуктивність може бути більшою. Сівбу виконував на швидкості 13–14 км/год. Датчики контролювали висів, і мені не потрібно постійно перевіряти, чи не забилась якась трубка або не виникла інша проблема. З такою сівалкою механізатор не працює, а відпочиває!

Дискова секція ефективно готує ґрунт якісно, і навіть за великої кількості решток забивання не спостерігалося. Сою сіяли спочатку з нормою у штуках на гектар, а потім перейшли на кілограми на гектар (117–120 кг/га).

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ