Техніка

В умовах дефіциту вологи й часу для сівби вибір сівалки має велике значення

Інструмент для результату

Інструмент для результату

В умовах дефіциту вологи й часу для сівби вибір сівалки має велике значення. В господарстві «Ім. Суворова» це питання вирішили за допомогою агрегата Väderstad Tempo F8

У селі Прибужжя Доманівського району, що на Миколаївщині, Микола Касімов, власник ПСП «Ім. Суворова», з щороку шукає рецепт вдалого господарювання на берегах Південного Бугу. Тут обмаль вологи, легкі супіщані та суглинисті ґрунти й строкаті поля з нерівним рельєфом — усе, що потрібно для випробування характеру керівника й агронома. В таких умовах екстенсивне землеробство не могло дати прийнятних результатів, тому перейшли на інтенсивні технології. В рамках такого переходу було зроблено ставку на укріплення технічного потенціалу та використання багатофункціональної техніки.

Як уже зазначалося, землі господарства розташовані в прибережній зоні річки Південний Буг — це легкі супіски та суглинки, а також невелика частка змитих південних чорноземів. Ураховуючи, що цей регіон є зоною ризикованого землеробства, актуальним є питання про мінімізацію операцій із ґрунтом задля збереження вологи. Висів культури треба виконувати в оптимальні строки, не втрачаючи вологу, і тільки таким чином можна сподіватися на позитивний результат. Тому для сівби потрібен агрегат, який забезпечить максимально можливу якість висіву. Після тривалого пошуку рішення було знайдено, і ним стала сівалка Väderstad Tempo F8.

Система відключення секцій дає змогу економити насіння

Одним із найвідповідальніших моментів — це якість насіння. Взагалі все складається з дрібниць, і багато хороших ідей і речей критикують тільки через неглибокий аналіз і поверхневі висновки. Потрібно враховувати якість ґрунту, його здатність утримувати вологу. І якщо в господарстві легкі ґрунти, це потребує оперативності у виконані технологічних операцій і, зокрема, сівби, щоб максимально використати наявну вологу. Сівалка Väderstad якнайкраще виконує це завдання.

Як вже йшлося вище, перш ніж звинувачувати виробників сівалок, спочатку треба придбати якісне насіння. Без цього будь-яка сівалка не продемонструє, на що вона здатна. Проте агрегат Tempo F8 має захист від некваліфікованих дій, дехто сподівається отримати результат навіть за умови, коли в одну банку засипають насіння різних фракцій або взагалі купують відверте сміття. В компанії Väderstad передбачили навіть таку ситуацію: в разі невідповідності сівалка «побачить» проблему ще на етапі калібрування й сигналізуватиме про це. За бажання можна відкалібрувати кожну з 8-ми секцій окремо, але все одно потрібно розуміти, що для якісної сівби треба використовувати насіння однієї фракції.

Коментар

Микола Касімов, власник ПСП «Ім. Суворова»

«Я придбав сівалку в повній комплектації, з iPad замість звичайного монітора. Тракторист може налаштовувати кожну секцію й керувати процесом, знаходячись безпосередньо біля сівалки. Програмне забезпечення не дасть припуститися помилки й постійно звертатиме увагу на невідповідність параметрів аж допоки все не буде налаштовано таким чином, щоб отримувати найвищий рівень якості висіву.

Хочу звернути увагу на одну ілюзію — люди хочуть, щоб їх обманули. І коли до них приходить продавець і каже, що його сівалка може сіяти чи не в болото, це неправда. Реалісти розуміють, що сіяти в перезволожений ґрунт неможливо через кілька причин: буксує трактор, робочі органи обліплюються багнюкою, неможливо створити якісне посівне ложе, нормально закрити борозну й ущільнити ґрунт. Існує певний рівень вологості ґрунту, за якого можна виконати якісну сівбу й забезпечити насіння достатньою кількістю вологи для сходів. Усі аграрії чекають, коли в зоні розвитку кореневої системи буде оптимальний рівень вологості. До того ж у кожного умови дещо відрізняються, і тому універсального рецепта немає. Наприклад, ми чекаємо, коли волога піде на глибину 1,5 см й одразу запускаємо сівалку в поле. Насіння висіваємо на глибину 4–5 см, і таким чином отримуємо нормальні умови для початкового етапу розвитку рослин».

Власник господарства Микола Павлович зазначає, що дуже важливим є вчасно виконати сівбу. Волога з ґрунту немов втікає, і кожен день затримки позначається на сходах і результаті — врожайності. Дехто починає сівбу надто рано, коли земля ще не прогрілася. Однак такий підхід також не дуже ефективний. Найкраще, коли насіння потрапляє в ґрунт за найсприятливіших умов, але для цього треба швидко висіяти культури, і сівалка Väderstad Tempo F8 допомагає уникати поспіху. Завдяки навігації та відімкненню секцій знімаються майже всі труднощі. Одна тільки незручністю є — неврегульованість українського законодавства щодо землекористування, і межі полів неможливо завантажити в комп’ютер. Тож оператор змушений спочатку обходити поле по периметру й тільки потім починати роботу в загінках. Проте можна вільно працювати в нічний час: машина сама контролює якість висіву, а оператор здійснює тільки загальний нагляд і завантажує її добривами та насінням. Якщо в сівалці щось трапляється, оператору одразу поступає сигнал, він зупиняє машину, усуває проблему й працює далі.

За словами керівника, сівалка коректно укладає насіння. Зі швидкістю 20 км/год не працювали, бо для цього існують певні вимоги. Якби поля були вирівняними, з простим макрорельєфом, добре відкаліброване насіння, тоді навіть на швидкості 20 км/год можна було б отримувати високу якість сівби. Проте якщо на полях господарства мікрорельєф не зовсім рівний, є схили, балки й інші перешкоди, швидкість доводилося зменшувати до 14 км/год. За цілодобової експлуатації встигали засіяти 140–150 га на добу. Щоправда, таких результатів досягали не завжди через велику кількість переїздів і нерівну форму полів. Іноді траплялися зупинки через невпевненість операторів, коли ті боялися самостійно вирішувати якісь дрібні питання. Однак будь-який процес навчання без практики ніколи не буде вважатися завершеним, і цьогорічний досвід показав операторам, що сівалка Tempo F8 хоч і має багато функцій, конструктивно доволі проста й невибаглива. Якщо говорити про загальний наробіток, то соняшник висіяли протягом 8 днів — із 1145 га близько 850 га «зробила» сівалка Tempo F8.

Система відімкнення секцій забезпечує відсутність пересівів у місцях розворотів. Разом із трактором John Deere це працює просто чудово, особливо, коли залучено систему авторозвороту iTEC Pro. Це звільняє оператора від додаткового клопоту й дає більше часу для ретельного контролю процесу висіву. Можна зайвий раз оглянути сівалку, заглянути всередину «банок» й перевірити інші вузли. Оператор менше втомлюється, зберігає сили та здоров’я.

Сівалка складається і має мінімальні транспортні габарити. Це дає змогу без проблем пересуватися дорогами загального призначення під час переїздів між полями. Для ПСП «Ім. Суворова» це важливий чинник, бо відстань між полями подекуди становить кілька десятків кілометрів. Крім того, багато полів «розірвано на шматки», й оператори змушені максимально зменшувати радіуси поворотів і розворотів, щоб ефективніше використовувати площу. Із сівалкою Tempo F8 це робити дуже просто. В господарстві є 16-рядкова сівалка іншого виробника, але власник визнає, що припустився помилки, коли вирішив її придбати. Не було враховано рельєф і геометрію полів, тож виявилося, що агрегат взагалі не підходить для цих умов.

Одночасно з висівом сівалка й вносить добрива. Власник господарства зазначив, що норма витримується практично до кілограма, проте бажано використовувати якісні добрива. Тобто вони мають бути сухими й сипкими, і тоді жодних питань не виникатиме. Була ситуація, коли комп’ютер просигналізував про збій у системі подачі добрив. Оператор спочатку не знав, що робити, але, відкривши кришку дозуючого механізму, знайшли затверділу невеличку грудочку, видалили її й і далі працювали. А грудочка частково перекрила магістраль, електропривод «відчув» зміну навантаження й дав сигнал на керівний комп’ютер. Відповідно оператор одразу побачив попередження про невідповідну роботу й вчасно виправив ситуацію.

Віктор Рибалко, керівник виробництва ПСП «Ім. Суворова»

«Із сівалкою Väderstad Tempo F8 ми маємо змогу економити 2–3 посівних одиниці на кожному полі залежно від розміру та конфігурації. Це досягається завдяки відімкненню секцій на поворотних смугах. Інші сівалки пересівали по 5 і навіть 10 метрів — усе залежало від точності роботи механізатора, а людина, як відомо, не завжди може точно визначити момент відімкнення. Тому хлопці перестраховувались і протягували сівалку трохи більше, ніж потрібно. Це і призводило до перевитрат насіння, чого вже немає. Також хочу зазначити, що відстань між рослинами в рядку дотримується ідеально. Те саме стосується й глибини, і зворотного ущільнення. Насіння щільно прилягає до ґрунту, і в результаті отримуємо рівномірні сходи».

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ