Техніка

Що працюватиме в полі завтра?

Що працюватиме в полі завтра?

У середині липня компанія HORSCH Maschinen презентувала свої нові розробки, які відповідають найсучаснішим світовим технологіям і здатні задовольнити навіть майбутні потреби аграріїв.

Від поїздки на заводи HORSCH завжди очікуєш чогось нового і цікавого. Проте на цей раз підприємство в німецькому Швандорфі дивувало як ніколи. Крім нових концепцій і знарядь журналістам було представлено принципово новий самохідний обприскувач Leeb PT, який уже готовий до повністю автономної роботи без оператора. І хоча у Європі безпілотні машини поки що не отримали офіційного статусу, в інших регіонах планети така технологія зможе запрацювати значно швидше. Однак про все за порядком.

Погляд у майбутнє

Міхаель Хорш, один із співвласників компанії
HORSCH Maschinen GmbH

Спілкування з власниками потужних виробничих компаній завжди цінне тим, що можна отримати відповіді на такі запитання, про які зазвичай і не замислюєшся. Так сталось і цього разу: один зі співвласників компанії Міхаель Хорш поділився власним баченням найближчого майбутнього. В розмові він зазначив, що підхід до харчування людства буде кардинально змінюватися протягом найближчих 5–10 років, що вже безумовно впливає на підхід до створення нових машин.

На сьогодні переважна більшість людей на планеті має достатньо їжі, і тільки незначна частина населення потерпає від її нестачі. Це означає, що перед аграрною галуззю не стоїть завдання суттєвого збільшення продуктивності. Більша увага приділятиметься здоровій їжі та органічним продуктам. Звісно, ніхто не очікує, що весь світ одночасно перейде на нові технології й повністю відмовиться від «хімії», однак не рухатися в цьому напрямі — неможливо. Власники компанії HORSCH добре розуміють, що не відповідати сучасним трендам — це пасти задніх. Навіть якщо фермери ще не зовсім розуміють, у якому напрямі вони рухатимуться через 3–5 років, виробники техніки повинні передбачити майбутні потреби аграріїв і вчасно підготувати відповідні продукти. Саме тому, зазначив пан Міхаель, компанія HORSCH уже працює над машинами майбутнього, а представлені сьогодні машини відповідатимуть потребам найближчих років.

Класичний Focus із новими опціями

Один із бестселерів українського ринку — сівалка Focus, що успішно показала себе як StripTill агрегат, отримала низку оновлень. Клієнти в майбутньому зможуть обирати між двома альтернативами: дводисковими сошниками TurboDisc й анкерними сошниками нової конструкції TurboEdge. Анкерні сошники (із шириною міжрядь 30 або 35 см) рекомендовані для сівби ріпаку та бобових культур, особливо на важких ґрунтах або в умовах великої кількості рослинних решток.

Для роботи з дрібнонасіннєвими культурами виробник запропонував для сівалки Focus систему MiniDrill з об’ємом бункера 400 л, завдяки якому можна одночасно висівати три компоненти. Під час висіву ріпаку MiniDrill можна використовувати для насіння, тоді як обидва відсіки головного бункера використовуватимуться для завантаження добрив. Така конфігурація машини підвищує продуктивність Focus на 40%.

Оновлення Pronto

Не залишилися без оновлень і посівні комплекси Pronto. З нового сезону стане доступною система SectionControl із розподільником потоку насіння RowControl і функцією відімкнення висіву в окремих рядках для машин Pronto і Express. HORSCH RowControl дозволить відмикати перекриття й пропуски, а насіння, добрива, мікроелементи та засоби захисту можна буде витрачати раціональніше. Важливо, що під час відімкнення окремих рядків не порушується встановлена норма на інших.

Керування відбувається через термінал I-Manager. Він має інноваційні функції, що спрощують налаштування керування й контроль машини. Наприклад, конфігурація робочого екрана може бути суто індивідуальною. Відтепер можна працювати з необмеженою кількістю рядків, секцій і дозувальних пристроїв. У майбутньому сюди додасться й інтегрована система для дистанційної діагностики посівної техніки.

Поповнення в родині Maestro

Дві нові модифікації сівалок Maestro призначено вивести якість сівби та зручність експлуатації посівних машин на новий рівень. Наприклад, у моделі Maestro CV з’явилася можливість комплектації машини центральним бункером великого об’єму для насіння й добрив. Проте можна залишити і варіант із бункером для добрив та індивідуальними ящиками для насіння. Вакуумний дозатор AirVac не має знімача насіння, що значно спрощує роботу оператора — потрібно тільки обрати правильний диск. Ця особливість дозволяє експлуатувати машину не лише для традиційного набору просапних культур (кукурудза, соняшник, цукровий буряк і соя), а й для ріпаку, гороху й інших бобових культур. Електричний привід дозатора забезпечує функціонування таких систем, як SectionControl та VariableRate.

Maestro RV оснащується індивідуальними ящиками для насіння на кожному посівному модулі. Добриво в цьому варіанті зручно завантажується в розташований спереду трактора бункер, наприклад, в новий HORSCH Partner 2000 FT. Це головне, чим відрізняються моделі Maestro RV і Maestro CV. До речі, бункер Partner 2000 FT має об’єм 2200 л і може постачатися у двох різних варіантах, з розділенням бункеру зі співвідношенням відсіків 60:40 або 75:25.

Культиватор із власним «зором»

Моделлю Transformer VF (VariableFrame) компанія HORSCH відкрила нову лінійку агрегатів для міжрядного обробітку. Ці машини вирізняються оригінальною розсувною рамою, великим асортиментом робочих органів, що монтуються на одну раму, а також використанням відеокамер для точності позиціонування. Робоча ширина захвату може становити від 6 до 12 м, версії до 8 м включно складаються з трьох секцій, а більші — з п’яти. Агрегат повністю сумісний з ISOBUS-стандартами, що дозволяє оснастити машину найрізноманітнішими системами відеоспостереження. Транспортна ширина всіх модифікацій Transformer VF не перевищує 3 м, а висота в складеному стані — 4 м. Кліренс у 660 мм дає змогу обробляти навіть такі високі культури, як кукурудза або соняшник, не пошкоджуючи стебла рослин. Залежно від оброблюваних культур ширину міжрядь можна змінювати від 25 см до 90 см. Точність позиціонування робочих органів щодо рядків досягається системою активної корекції, яка працює за допомогою камер, що розпізнають рядки культурних рослин.

«Новачок» для органічного та гібридного землеробства

Для органічного та гібридного (змішаного) землеробства HORSCH запропонував іще один новий агрегат — штригельну борону Cura ST. Борона в навісній версії може мати робочу ширину від 6 до 15 м, тоді як причіпні версії планується випускати із шириною захвату до 36 м. Робочі органи борони розташовані у 6 рядів із кроком сліду 2,8 см, що забезпечує максимально ефективну роботу борони як по чистому ґрунту, так і за рослинним покривом. Ступінь притискання зубів регулюється безступенево за допомогою гідравліки в діапазоні від 0,5 кг до 5 кг, що дає змогу працювати як в ощадному, так і в агресивному режимах. Кожен зуб має індивідуальну підвіску й надійно захищений від бокового зміщення, що забезпечує високу точність обробітку.

HORSCH Finer LT — для суцільної культивації

Ще однією новинкою для органічного й гібридного землеробства є суцільний лаповий культиватор Finer LT. Його головними завданнями є поверхнева культивація з метою контролю бур’янів, знищення сходів падалиці або загортання сидератів. Абсолютною новинкою є можливість регулювання кута нахилу стійок, щоб робочі органи в будь-яких умовах зберігали мінімальний кут входу в ґрунт (коли лінія ґрунтового зрізу паралельна до поверхні). Крок сліду лап — 15 см за висоти рами 550 мм. За стійками розташована 2-рядна борона для видалення залишків коренів рослин із ґрунту. Таким чином, аграрії можуть частково або повністю відмовитись від використання гліфосату.

Finer LT має робочу ширину від 6 до 12 м. Першою в продаж надійде 4-рядна модель для 3-точкової навіски.

Для подрібнення решток

Рештки великостеблових культур (особливо соняшнику) потребують додаткового подрібнення. Для цієї роботи компанія HORSCH розробила легкий подвійний коток-подрібнювач Cultro TC. Знаряддя має широкий спектр застосування, як у соло-варіанті, так і в комбінації з іншими машинами. Рекомендоване пріоритетне застосування Cultro TC — обробка стерні ріпаку, соняшнику, кукурудзи або загортання сидератів. Компактна конструкція і відносно невеликий діаметр різальних котків забезпечують високу частоту обертання валів із закріпленими на них ножами для інтенсивного подрібнення органічної маси. На кожному валу змонтовано по шість ножів, які працюють перехресно щодо один до одного. Перед різальними котками Cultro може бути додатково розміщена вирівнювальна дошка Crossbar, рекомендована на передпосівному обробітку.

Обприскувач із майбутнього: Leeb 6.300 та 8.300 PT

HORSCH представляє нові моделі самохідних обприскувачів Leeb 6.300 PT і 8.300 PT. Їх головними перевагами називають гнучкість у використанні обладнання, неперевершену точність внесення й високий рівень комфорту в керуванні машиною. Гнучкість визначається альтернативними баковими конструкціями різного об’єму, вибором матеріалів для їх виготовлення, типом приводу коліс і висотою робочого просвіту обприскувача. Завдяки новій інноваційній концепції шасі ComfortDrive зручність оператора в нових моделях Leeb PT піднято на абсолютно новий рівень.

Оновлення й нововведення можна знайти практично скрізь і в усьому. Незмінною є тільки унікальна й відзначена численними нагородами автоматична система ведення штанги BoomControl. Щоправда, тепер максимальна ширина захвату штанги може сягати 42 м, і максимальна кількість окремих секцій також становить 42!

Нова концепція шасі ComfortDrive має центральну раму й індивідуальну гідропневматичну підвіску всіх чотирьох коліс з активним регулюванням рівня. На вибір пропонуються два різних типи приводу коліс, що містять автоматичне безступеневе регулювання зусилля залежно від навантаження та антипробуксовувальну систему. Простора й зручна кабіна відповідає стандартам безпеки класу 4. На вибір пропонуються баки об’ємом 6000 л із полімерів або 8000 л із неіржавної сталі. Обидва варіанти серійно оснащують системою автоматичного внутрішнього очищення та промивання CCS Pro з комфортним і безпечним для здоров’я оператора керуванням із кабіни обприскувача.

Оператор не потрібен?

Після демонстрації роботи машини гостям запропонували оглянути систему доставки обприскувача на поле за допомогою низькорамного візка, що чіпляється до вантажівки із цистерною. Обприскувач заїхав на візок, водій пересів за кермо вантажівки й поїхав із поля геть. Звісно, це зручно, але самохідний обприскувач може і власним ходом пресуватися на певні відстані. Однак уся ця історія мала продовження — у приватній розмові керівники компанії розповіли, що рішення з візком утілено в життя в рамках розробки безпілотного обприскувача, який може працювати не лише без оператора, а й без кабіни. Таку машину треба привозити на поле, і візок чудово допомагає у цьому. Обприскувач одразу можна буде заправити з цистерни й запустити в роботу по карті-завданню, а оператор тим часом поїде за наступною порцією води. В будь-якому разі, оператор не сидить у кабіні обприскувача й не ризикує власним здоров’ям, крім того, зменшується кількість залученого персоналу.

У технічному аспекті компанія повністю готова до серійного випуску таких безпілотних машин, однак у Європі трактори, обприскувачі, комбайни й іншу самохідну техніку поки що не можна експлуатувати без кабіни й без оператора. Ситуація навряд чи зміниться найближчі 5 років, тому випробування та можливе введення в експлуатацію автономних обприскувачів розпочнеться з країн поза межами Євросоюзу.

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ