Техніка

Bednar презентував дискову борону та глибокорозпушувач

Профі основного обробітку

Дискова борона Bednar Atlas Profi

Виробник ґрунтообробної та посівної техніки — чеська компанія Bednar — презентувала на дні агротехнологій дискову борону та глибокорозпушувач — агрегати для основного обробітку ґрунту.

ДИСКУЄМО ТА ПЕРЕМІШУЄМО

Коли перед господарством постає завдання — розпушити верхній шар ґрунту й подрібнити та перемішати з ним рослинні рештки, найефективнішим знаряддям для такої роботи є дискова борона. Саме таку машину презентувала компанія Bednar на Дні агротехнологій УКАБ.

Дискову борону Atlas Profi призначено для основного обробітку, може працювати на глибину до 16 см як після зернових культур, так і після соняшнику та кукурудзи. Крім дисків роботу з рештками може виконувати передній подрібнюючий коток. Ця опція є далеко не у всіх виробників, тому її можна визначити як перевагу. Стебла ріпаку, соняшнику або кукурудзи потребують значних зусиль, щоб їх рештки подрібнити та якісно змішати з ґрунтом. Відповідно, коли в зону дисків потрапляє вже частково подрібнена рослинна маса, змішування з ґрунтом відбувається значно ефективніше.

Кожен диск має пружинний амортизатор

Передні опорні колеса забезпечують стабільність руху агрегата по полю. На відміну від інших виробників ці колеса зроблено подвійними, щоб в разі наїзду на перешкоду забезпечити більшу надійність цього вузла. Відомо непоодинокі випадки, коли машини з одинарними опорними колесами наїжджають на каміння або пні й ламають кріплення цих коліс, а потім змушені їхати ремонтуватися. З подвійними колесами в агрегаті Atlas Profi вірогідність такого практично відсутня. На кріпленнях опорних коліс установлено першу пару гідроциліндрів, за допомогою яких налаштовується глибина обробітку. Другу пару гідроциліндрів установлено на задніх котках.

Диски розташовано Х-подібно, що забезпечує точність руху за трактором

Диски діаметром 620 мм і завтовшки 6 мм розташовано Х-подібно в межах агрегата, тобто половина кожної батареї має нахил у різні боки. Це зроблено для того, щоб трактор точно тримав лінію обробітку, й оператору не доводилося на кожній загінці «ловити» траєкторію. Зазвичай в агрегатах, де всі диски передньої батареї мають нахил в один бік, а задньої — в інший, під час роботи виникає бокове зусилля через різний опір ґрунту на передній і задній батареях. Особливо це відчувається, коли агрегат неправильно відрегульовано або рельєф поля досить нерівний.

Кожна стійка з диском має власну пружину для амортизації. Диски пропонуються у двох варіантах — агресивні, а також звичайна «ромашка», залежно від умов і потреб конкретного господарства. Важкі котки для зворотного ущільнення пропонуються у великій кількості варіантів: V-Ring, U-Ring, гумові, сегментні й ін.

Перед дисками можна встановлювати подрібнюючий каток

Транспортна вісь інтегрована в середину агрегата, що також збільшує його стабільність і стійкість під час руху по полях із нерівним мікрорельєфом і по схилах. Якщо розглядати варіант, коли транспортна вісь розташована над агрегатом або позаду, центр ваги зміщується і виникають додаткові коливання, що можна погасити, тільки повністю зупинившись або суттєво зменшивши швидкість. Незначні коливання оператор може не помітити або не звернути на них увагу, і в результаті профіль обробітку вийде нерівномірним по глибині.

Ширина захвату представленого агрегата Atlas Profi становить 6 м, проте в Україну завозять і 12-метровімоделі, які агрегатуються з тракторами 500+ к. с. Для 6-метрової моделі достатньо трактора потужністю 300–320 к. с.

Як зазначив Михайло Кришко, комерційний директор Bednar Україна, керувати агрегатом можна двома способами. Перший — стандартний, через перемикачі гідросистеми. Проте можна спростити завдання оператору, приєднавши агрегат до монітора трактора через ISOBUS або використовуючи власний монітор. У цьому разі всі регулювання можна здійснювати не перемикачами гідросистеми, а безпосередньо з монітора. Це дає змогу бачити й змінювати параметри обробітку значно швидше, а також зберігати цю інформацію для подальшого використання в різних управлінських системах. Якщо замовник захоче здешевити агрегат, він може замовити механічне налаштування глибини обробітку.

РУЙНУЄМО ПЛУЖНУ ПІДОШВУ 

Другий агрегат, що був представлений на Дні агротехнологій, — глибокорозпушувач TERRALAND TN4000 M7R із шириною захвату 4 м. Основними робочими органами є сім стійок, які можуть виконувати руйнування ущільненого шару на глибині до 55 см. Відстань між стійками — 56,5 см. Для ефективної роботи на швидкості до 8–10 км/год потрібен тракторпотужністю 300–320 к. с.

Глибокорозпушувач Bednar TERRALAND TN 4000 M7R

Розташування стійок у два ряди забезпечує вільний прохід рослинних решток. Ззаду розташовано подвійний кільчастий коток із гідравлічним регулюванням з кабіни трактора. Саме ним налаштовується глибина обробітку.

Слід зазначити, що для робіт на полях із надзвичайно великою кількістю решток пропонується модифікація із заднім подрібнюючим котком. Вони подрібнюють рослинні рештки й запобігають забиванню під час роботи в несприятливих (наприклад, вологих) умовах. Таким чином, одночасно виконується поверхневий обробіток і глибоке розпушування. До того ж диски працюють на глибину до 15 см, а основні лапи в такій модифікації можуть заглиблюватися на 65 см. Все відбувається за швидкості 10 км/год.

Над котком встановлено індикатор глибини обробітку

Робоча стійка має спеціальну форму, і кожен її сегмент знаходиться під різним кутом до поверхні ґрунту. Так, у верхній зоні, де розташовуються вузли кріплення, стійка розташована вертикально. Наступна ділянка нахилена вперед на 15°, а нижня частина має нахил 20°. Така конструктивна особливість забезпечує легке входження робочих органів у ґрунт, краще руйнування ущільненого шару та перемішування верхнього шару з рослинними рештками. Стійки можуть оснащуватися двома типами доліт. Стандартні, завширшки 70 мм, можна обертати для рівномірного зносу та подовження строку експлуатації. Також пропонуються долота LongLife з карбідними напайками, які працюють у 5–6 разів довше, хоча їх і не можна перевертати. Враховуючи, що їх вартість тільки у 2,5–3 рази вища, економічний ефект від їх використання точно є. Крім того, менше часу потрібно на заміну доліт, агрегат менше стоїть і більше працює. Завдяки пальчиковій системі кріплення доліт QiuckChange їх заміна зручніша й потребує менше часу. Якщо раніше на це витрачалося 3–4 год, то тепер за пів години можна замінити долота й далі працювати. Для захисту основних стійок використовуються допоміжні долота, які унеможливлюють стирання основного корпусу стійки.

Система захисту стійок пропонується у двох варіантах — це розривний болт, який популярний в Україні, а також гідравлічний захист. Досвід експлуатації глибокорозпушувачів TERRALAND показує, що для наших умов розривний болт є більш прийнятним варіантом через його меншу вартість і відсутність каміння й інших перешкод на більшості територій країни. Винятком можуть бути поля частини Херсонщини та Прикарпаття.

Система захисту стійки — зрізний болт

Слідуючи сучасним тенденціям у бік збільшення функціональності агрегатів компанія пропонує встановлення бункерів для внесення добрив. Їх можна встановлювати як на передню навіску трактора, так і на задню, а бункер з’єднується з агрегатом трубопроводом. Таким чином з’являється можливість одночасно з глибоким розпушенням вносити добрива на глибину 25–35 см. Окрім навісних бункерів можливе встановлення місткостей на 1,5 т безпосередньо на сам агрегат, а також використання причіпного бункера на 3,5 т з власною триточковою навіскою, на яку чіпляється глибокорозпушувач або інший агрегат.

Як розповів Володимир Олексієнко, торговий представник «Bednar Україна», подвійний кільчастий коток оснащено підшипниками, що не потребують обслуговування. Оскільки регулювання глибини відбувається зміною положення котка і робиться це за допомогою гідроциліндрів із кабіни трактора, для оператора встановили спеціальну шкалу, за якою можна бачити, на яку глибину налаштовано агрегат. Це значно спрощує роботу й не потребує контрольних замірів глибини обробітку.

На 4-метровий агрегат замість 7 лап можна встановити 9. У такому варіанті глибокорозпушувач розпушує ще краще, але потребує трактор більшої потужності, й, відповідно, витрати пального на гектар також будуть вищими через більший опір. Використовується 9-лапова модифікація тільки у специфічних умовах — де 7 лап не достатньо.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ