Техніка

Väderstad отримав нову золоту медаль у Ганновері, хоча практично всі цьогорічні новинки шведського виробника заслуговують на відзнаку

«Золото» й зерно

«Золото» й зерно

Väderstad отримав нову золоту медаль у Ганновері, хоча практично всі цьогорічні новинки шведського виробника заслуговують на відзнаку.   

Ще влітку 2023 року за окремими пресрелізами та повідомленнями було зрозуміло, що компанія Väderstad готує під виставку Agritechnica 2023 щось неймовірне. Чекати довго не довелося, і виставка вже демонструє, що абсолютно всі новинки Väderstad заслуговують на окрему увагу та викликають підвищений інтерес в аграріїв з усього світу. 

Не лишилися байдужими до новинок Väderstad і члени журі Farm Machine 2024, які нагородили золотою медаллю технологію обробітку ґрунту за картами-завданнями навігації трактора та програмне забезпечення E-Services для налаштування культиваторів TopDown і Opus за допомогою планшета iPad. За цією дещо офіціозною назвою технології-переможця криється справдешня революція в обробітку ґрунту. 

Річ у тім, що протягом останніх років мірою зростання популярності технологій точного землеробства багато йдеться про те, що дуже добре, якщо запрограмувати машину глибокого обробітку ґрунту для роботи за картами-завданнями полів. Мовляв, тут ущільнення лежить на глибині 30 см — працюємо на повну. А ось тут можна пройтися буквально на 15 см — глибше не треба! Третина поля взагалі не має ущільнень, відповідно, достатньо буде тільки поверхнево його обробити на глибину висіву й початкового розвитку кореневої системи. 

Добре то добре, але в поточній реальності мало кому вдалося продемонструвати поки що адекватну роботу таких технологій бодай у тестовому режимі. Справа — вельми непроста, і поставити її на виробничу основу вкрай складно. А ось шведи змогли! 

Говорячи спрощено, інженери Väderstad досягли того, щоб культиватори глибокого обробітку TopDown 400-700 та Opus 400-700 реально могли використовувати карти-завдання полів, щоб машина в автоматичному режимі контролювала сама налаштування на ходу. Власник машин перед виходом у поле має змогу запрограмувати окремі робочі елементи, такі як, наприклад, диски, лапи, вирівнювачі й коток. 

До того ж береться до уваги не лише конкретна глибина обробітку, а й рельєф поля, особливості ґрунту тощо. Також  не обов’язково щоразу провадити всі налаштування спочатку, бо електронний «мозок» машини здатен зберегти в пам’яті чотири попередньо встановлені завдання кнопками для зберігання різних конфігурацій роботи. 

Аби усвідомити реальну практичну цінність цієї розробки, завважимо, що на першому-ліпшому полі серйозні ущільнення зазвичай становлять не більше за 30–40% площі. Ще відсотків 20–30 — це слабші ущільнення, що можуть лежати мілкіше. Тобто на умовній 100-гектарній площі принаймні на 30 га ми спалюватимемо на 10 л/га менше дизпалива. Ну, нехай навіть на 5 л/га менше на половині поля, тобто на 50 га площі. 

Це означає, що на 100-гектарному полі за здійснення глибокого обробітку в нас вийде щонайменше на 250 л пального економії. Множимо цей обсяг нехай навіть на 40 грн і заощаджуємо «всього-на-всього» 10 тис. гривень. Утім, реально цифри економії можуть бути істотно вищими. До того ж, щоб досягти таких дуже приємних для схудлого гаманця українського фермера результатів, достатньо буде один раз потурбуватися про інтеграцію технології керування Väderstad E-Control на базі планшета iPad та застосування карт полів із завданнями по обробітку ґрунту через ISOBUS Task Control трактора. Тобто не потрібно платити якісь грубі гроші незрозуміло за що — просто застосовуємо супернадійний ґрунтообробний агрегат з інтелектуальним керуванням.  

Міжрядний культиватор Extract 

Додатково підвищити рентабельність вирощування сільгоспкультур, яка за останні два роки внаслідок відомих причин є не дуже високою, допоможе українському фермеру ще одна корисна новинка від Väderstad — міжрядний інтелектуальний культиватор Extract.  Машину пропонують як у навісному, так і в напівпричіпному виконаннях із шириною міжрядь 225 мм, 250, 450, 500, 700 і 750 мм. 

Взагалі міжрядні культиватори на сьогодні — це абсолютний пріоритет для всіх відомих виробників ґрунтообробної техніки у Європі. З одного боку, це пояснюється вкрай жорсткими вимогами екологічного законодавства у Євросоюзі — до 2030 року потрібно знизити застосування пестицидів на 50%. Якщо з інсектицидами та фунгіцидами ще можна якось «помудрувати», замінивши частину їх на біологічні препарати, то з бур’янами та падалицею можна боротися тільки одним дієвим способом — механічним. 

Міжрядний культиватор Extract L

Однак справа не лише в законодавстві, але й у тому, що хімічні засоби контролю бур’янів поступово впираються у «стелю» можливостей. Резистентність, висока вартість, брак вологи й інші негативні чинники дедалі частіше стають на заваді нормальному розвитку посівів. Тому якісний міжрядний культиватор стане в пригоді для кожного фермера. 

От якраз шведи продемонстрували, яким має бути такий агрегат, представивши свій Extract. Це модель із високою рамою, що дає змогу працювати по досить високорослих сходах, із гідравлічним підійманням окремих секцій, з точною системою ведення, щоб унеможливити навіть імовірність підрізання культурних рослин, і максимальною універсальністю. Extract можна застосовувати на посівах озимих культур, на ріпаку і кукурудзі, на соняшнику, вирізавши все зайве в міжряддях і заразом розпушивши ґрунт поблизу кореневої системи сходів культурних рослин. 

Підозрюємо, що це ще не все, і невдовзі Extract зможе ще й додатково вносити РКД чи КАС у міжряддя, що буде просто розкішно, скажімо, для кукурудзи, яка потребує порційного азотного живлення. 

Оновлена Tempo L 

До речі, конструктори Väderstad дуже пильну увагу звертають саме на внесення рідких добрив під час сівби, що також пояснюється відомими світовими тенденціями. Ніхто вже не хоче просто так розкидати тонни дорогих гранульованих добрив по полю чи забивати сухими нерозчиненими гранулами посівне ложе з насіниною, якій і без того бракує вологи. Найочевиднішим рішенням для якісного проростання насіння та розвитку сходів є точне внесення дещиці рідких швидкодоступних добрив на додачу до основного внесення. 

Це проявилося, зокрема, в оновлених сівалках Tempo L 8-24, я кі отримали спеціальний 2-тонний бак для рідких добрив разом із відповідним оснащенням для їх внесення під час сівби. Цю новацію активно запитували, мабуть, у сотнях українських господарств, які вирощують кукурудзу та соняшник, і нарешті її представлено в базовому заводському виконанні. 

Інженери Väderstad продумали все до дрібниць, надавши можливість вносити рідкі стартові добрива по-різному: як у рядок, так і збоку від насінини, огортаючи зону розвитку майбутньої рослини поживною швидкодоступною субстанцією. Норма внесення рідких добрив може бути найрізноманітнішою — у діапазоні від 30 до 250 л/га за робочої швидкості 15 км/год. 

Звісна річ, що внесення рідких добрив під час висіву насіння контролює електроніка, а саме технологія керування Väderstad E-Control на базі планшета iPad. Доступна зручна зміна норми, посекційне вимкнення, гарантований контроль виливу — все як слід. Своєю чергою, кваліфікований агроном може таким чином реально заощадити кошти для господарства, заразом підвищуючи врожайність культури. Річ у тім, що точно покладені легкорозчинні 30 кг/га д. р. азоту можуть бути значно ефективнішими, ніж 60 кг/га д. р. просто розкидані по поверхні поля. Утім, це питання може бути дискусійним, та головне тут — шведський виробник надав своїм клієнтам саме ту технологію, якої вони гостро потребували. 

Універсальна сівалка точного висіву Proceed V 

Ну, і в Väderstad вирішили, що нині саме час продемонструвати концептуально нову сівалку, спроможну провадити однаково якісний висів усіх видів насіння. Це машина Proceed V, вихід на ринок якої планується вже наступного року. І що найважливіше — конструкція Väderstad Proceed V дає змогу скоротити реальні норми висіву насіння на 50%, до того ж зі збереженням врожайності. 

Універсальна сівалка точного висіву Proceed V

Згідно із заявою шведського виробника цей підхід працює завдяки поєднанню кількох моментів. Насамперед унаслідок меншої конкуренції на полі та покращеному доступу висіяних точним способом рослин до вологи, поживних речовин і світла. Також надважливу роль відіграє висока точність рівномірності висіву нової сівалки Proceed V. 

Завважимо, що йдеться не про якісь там концепти чи прототипи, а про реальну машину, яка вже багато разів довела, що зниження норми висіву удвічі — це не маркетингові байки, а реальний перевірений факт. Тим цікавіше буде побачити Proceed V на полях України, а згодом — зазирнути до бункера комбайна. Такі технології нам потрібні!  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Віталій Філатов, директор компанії «Ведерстад»  

— Ми з вами добре пам’ятаємо, що Agritechnica — це основна світова аграрна виставка, що вперше відбувається за чотири роки. Це перша виставка, коли Vaderstad має рекордно великий стенд — 1200 м.. На цю виставку не привезли машини всього модельного ряду, акцент було зроблено на демонстрацію основних новинок нашого виробника. 

На виставці є машини, що будуть визначати обличчя сівби та обробітку ґрунту на наступні п’ять років. Я хотів би відзначити відому концепцію TopDown — це перший у світі культиватор, що працює за картами точного землеробства. Ця машина досить добре відома в Україні, її додано до точного землеробства, і практично за картами-завданнями цей культиватор може працювати зі змінними режимами. Далі — сівалка Proceed, яка отримала золоту медаль на виставці SIMA в Парижі, яку ми почнемо продавати у 2025 році. Вона працює за унікальною технологією Tempo, ми тепер прибираємо розуміння, що таке точний висів або неточний висів. Ця сівалка сіятиме все — починаючи від ріпаку, пшениці й закінчуючи бобовими культурами, соняшником, кукурудзою, точно контролюючи сівбу кожного окремого зернятка. Також хочу звернути вашу увагу на сівалку Seed Hawk для технології no-till: тут ми показуємо 8-метрову модель для європейського ринку з транспортною шириною три метри. Сподіваємося, що ця модель буде доречною в наших південних регіонах. Добра новина для України: сівалка Tempo з опцією внесення рідних добрив стає доступною для замовлення, ця технологія набуває все більшої популярності. 16-рядна сівалка Tempo — цієї весни ми починаємо продаж машин із центральним завантаженням і насіння, і добрив. 

Cівалка Seed Hawk для технології no-till

Новинок у нас багато, але на виставці на цій площі ми показали приблизно половину всіх новинок. Так що готуємося до безпечної посівної цієї весни в Україні й віримо в Перемогу.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ