Тваринництво

Розумний підхід

Розумний підхід

Оснащуючи пташник, слід розраховувати кількість годівниць і напувалок, відповідно до кількості птиці, аби уникнути травмування в годівлі та напуванні птиці.

 

Як і вирощування курей-бройлерів, усе більшої популярності нині набуває утримання індиків. Важливо, аби, обираючи обладнання для вирощування/відгодівлі відповідного виду птиці, були враховані всі їх анатомічні особливості та вимоги щодо годівлі й напування. Адже так можна оптимізувати всі процеси утримання та заощадити кошти.

 

Індики — це найбільша за розміром сільськогосподарська птиця, яку вирощують на м’ясо. Маса дорослих самців сягає 15–22 кг, а самиць — 7–12 кг і навіть більше залежно від породи. Впродовж відгодівлі на м’ясо індики у віці 4–8 місяців набирають оптимальну вагу у 6–14 кг відповідно до статі. Надалі ріст значно уповільнюється, а маса збільшується здебільшого внаслідок відкладання жиру та розвитку м’язів. Таким чином, завдяки великій м’ясній скороспілості індиківництво може бути більш високорентабельним, а за швидкістю приростів значно перевищувати курей, качок і гусок. Зокрема, за час вирощування маса індиків збільшується приблизно у 200 разів у самиць і 400 — у самців. До того ж вихід м’яса з тушок індиків приблизно на 10% перевищує цей показник у курчат-бройлерів, хоча витрати корму на 1 кг м’яса тушки є приблизно на 15–20% нижчими. Вихід їстівних частин тушок індиків сягає 70% за частини м’язової тканини понад 60%.

 

Годівниці для птиці

 

Оснащуючи пташник, необхідно враховувати живу вагу птиці, аби оптимально підібрати для них годівницю. Вона має бути точно пристосованою до спеціальних вимог утримання індиків, бути міцною та стабільною конструкцією, щоб без проблем витримувати велику вагу індиків й оптимально забезпечувати їх кормом.

 

Годівниці для відгодівлі та вирощування індиків різняться своїм діаметром і висотою бортів. Наприклад, завдяки невисоким краям і меншому діаметру годівниця забезпечує максимальне заповнення кормом і легкий доступ до нього молодим індикам на вирощуванні. А годівниця з високими бортами/краями мінімізує втрати кормів на етапі відгодівлі. А от годівниця для бройлерів має бути відкритою й не мати жодних кутів і кант, край повинен бути заокруглений, аби запобігти травмуванню птиці. Наприклад, годівниця  з пластмасових ПВХ частин Feed Point має також прозорий конус і розподілювач кормомісць, що гарантує оптимальне забезпечення кормом бройлерів.

 
 

 

Системи напування

 

Забезпечення свіжою та чистою водою — це суттєвий чинник для швидкого та хорошого росту поголів’я птиці. Вода має бути незабрудненою та доступною в достатній кількості. Системи напування для індиків пропонують у вигляді чашки з маятником і круглої напувалки.

 

Принцип роботи маятника такий: під час наповнення водою індик головою відхиляє маятник, унаслідок чого в ніпелі напування відкривається клапан і подається вода.

 

За кожного напування краї чашки очищаються шийним пір’ям і лопатним виростом птиці, але для цього важливо встановити правильну висоту напувалки.

 

Щодо круглих напувалок, то основною їх перевагою є вільний доступ до води, а це, у свою чергу, сприяє рівномірному росту всього поголів’я птиці. А гладенька поверхня напувалки забезпечує легше її очищення. Варто зазначити, що обидва види напувалок мінімізують втрату води, в результаті чого підстилка навколо них завжди суха.

 

Для курей-бройлерів спеціально розроблено ніпельні напувалки, які забезпечують подання води в кількості відповідно до віку птиці. У поєднанні з краплевловлювачем гарантується сухість підстилки в пташнику.

 

Однією з причин того, що курчата-бройлери мало п’ють води, може бути занизьке або зависоке розташування ніпельних напувалок. Для добових курчат кут між дзьобом і лінією напування має бути 35–45°, а для птиці старшого віку — 75–85°.

 

Перевагою такої системи напування є завжди свіжа та чиста вода. Враховуючи, що напування встановлюється на висоті, то, таким чином, також забезпечується більше місця для птиці в приміщенні.

 

Важливо для кожного виду птиці, аби вода й корм були свіжими та належної якості.

 

 

Яна Русецька

за матеріалами компанії Prullage System GmbH

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ