Тваринництво

Жиророзчинні вітаміни

Жиророзчинні вітаміни

Комплексні препарати жиророзчинних вітамінів є ефективними для профілактики імунодефіциту та поліпшення продуктивності птиці.

 

За інтенсивного вирощування птиці забезпечення організму вітамінами є питанням щоденної необхідності. Незважаючи на те, що всі сучасні раціони враховують потребу птиці у вітамінах, однак бувають ситуації, коли фізіологічних норм вітамінів уже птиці стає недостатньо. У такому разі виникає потреба давати їй додаткову кількість вітамінних препаратів із питною водою. Серед чинників, що зменшують або погіршують засвоєння чи власний синтез вітамінів в організмі птиці, — стресові, порушення роботи травної системи, застосування антибактеріальних препаратів.

 

Роль вітамінів

 

Вітаміни — це органічні сполуки різної хімічної природи, які в малих дозах необхідні для життєдіяльності організму. Більшість вітамінів організм не синтезує, або синтезує в недостатній кількості, й тому їх необхідно додавати в раціон, а в разі збільшення потреби випоювати додатково.

 

Вітаміни ділять на дві основних групи: водорозчинні й жиророзчинні. До жиророзчинних належать вітаміни A, D, E і К.

 

Вітамін А (ретинол) підтримує багато важливих біохімічних функцій організму. Ретинол є компонентом клітинних мембран. Його брак веде до погіршення зору, а також до системного ураження епітеліальної тканини, що відповідає за захист усіх органів і систем організму. Крім цього, вітамін А має антиоксидантну властивість.

 

Вітамін D (кальциферол) безпосередньо бере участь у засвоєнні кальцію. Недостатня кількість цього вітаміну веде до погіршення процесу окостеніння кістяка в молодняку птиці, а також до слабкості кінцівок у бройлера, проблем із якістю шкарлупи в несучки батьківського стада. Хвороби печінки й ниркова недостатність можуть стати причиною D-вітамінної недостатності.

 

Вітамін Е (токоферол) є сильним антиоксидантом, який зв’язує вільні радикали, не даючи їм пригнічувати дію ферментів й інших вітамінів. Вітамін Е тісно пов’язаний із продукуванням життєво важливих гормонів ендокринної системи: наднирників, статевої системи, гіпофізу тощо. Враховуючи те, що вітамін Е виконує роль «захисника» вітаміну А, допомагаючи йому максимально довго затримуватися в тканинах, саме від його вмісту в препараті розраховують дозування вітамінних комплексів.

 

Вітамін К (філохінон, фітохінон) — це група речовин, які відповідають за процеси зсідання крові, регуляції обміну речовин у кістках (кальцифікації) та сполучній тканині, а також необхідні для нормального функціонування нирок. Брак будь-якого із цих вітамінів насамперед розбалансовує обмінні процеси в організмі птиці. Як наслідок — слабкий імунітет, поганий ріст і розвиток усіх систем й органів і, звичайно, недоотримання очікуваних прибутків.

 

Комплекси жиророзчинних вітамінів підвищують фізіологічну стійкість організму тварин до інфекцій, підтримують відповідний рівень Ca і P у крові, поліпшуючи мінералізацію кісткової тканини, проявляють сильну антиоксидантну дію, стабілізуючи ненасичені жирні кислоти. Комплекси, які містять ще й вітамін К, поліпшують згортання крові та позитивно впливають на печінку, серце й м’язи.

 

 

Богдан Зінь, бренд-менеджер ПП «ВетАгро»

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ