Тваринництво

SPACE: Планета Тваринництва

SPACE: Планета Тваринництва
 
 

Виставка SPACE впевнено посідає провідне місце у світі як міжнародний інноваційний майданчик у галузі тваринництва та птахівництва.

 

Виставка SPACE загалом демонструє позитивну тенденцію розвитку світового тваринництва й далі приваблює відвідувачів із різних куточків світу. На відміну від попередніх років виставка цього року пройшла з очевидним позитивним настроєм. Проблеми, із якими стикнулися в попередні роки європейські виробники молока, свинини та птиці, відійшли на другий план. Це насамперед нестабільні ціни на молоко та м’ясо у Європі, які призводили до акцій і протестів французьких фермерів; російське ембарго на завезення м’яса та молочних продуктів із європейських країн і ситуативні труднощі в інших різних куточках світу з тваринництвом і птахівництвом. Цього року настрої тут панують оптимістичні. Надії та плани, озвучені учасниками цьогорічного салону на виставці, складали враження, що учасники ринку виробили певну резистентність до кризових моментів і знаходять нові перспективи для розвитку своєї справи.

 

Галузь тваринництва активно крокує вперед, демонструючи серйозні позитивні зрушення та рішення успішного виробництва. Хто знає, можливо попередні складні роки загартували фермерів-тваринників, яким прийшлося пройти серйозні випробування на стійкість у кризових умовах. Технологічне вдосконалення виробничих процесів, професіоналізм і розуміння тваринництва й птахівництва як бізнесу — це ті основні тренди, що постійно лунали на виставці. Сучасне аграрне виробництво у тваринництві потребує від фермерів ретельно обдумати й економічно обґрунтувати напрям господарювання та технологічний підхід до справи. З одного боку, достатньо високі ризики у тваринництві та птахівництві стимулюють учасників виробничого процесу до пошуку нових знань і підходів, а з іншого — відчутний попит на якісне м’ясо та молоко вселяють оптимізм на позитивну динаміку розвитку тваринництва, його перспективи й прибутковість. Позитив спостерігається в тому, що у тваринництві розвиток генетики, утримання та розведення птиці, свиней, м’ясних і молочних ВРХ активно прогресують. Водночас зростає професійний рівень фермерів, які вимагають більш досконалих рішень і підходів до господарювання, здатних забезпечити прибутковість тваринництва.

 

Провідний салон із тваринництва, який відбувся 12–15 вересня в м. Ренні (Франція), був покликаний продемонструвати досягнення та розвиток галузі тваринництва як у Франції, так і загалом у Європі. Цього року виставка SPACE відзначає своє 30-річчя та демонструє своє провідне місце та роль у розвитку тваринницької та птахівничої галузей Франції. Як одна з найбільших європейських спеціалізованих виставок з тваринництва у Європі салон показав позитивну динаміку глобального розвитку галузі та став професійним майданчиком для спеціалістів тваринництва й птахівництва багатьох країн світу. Важливу роль виставка відіграє в просуванні тваринницької галузі регіону Бретань, особливо генетики тварин.

 

Загалом 114 653 відвідувачів, із яких 14 029 відвідувачів із закордону, 1441 експонентів, із яких 449 закордонні компанії з 41 країни, взяли участь у салоні, що займає площу 69 200 м2 — це більше від попереднього року. Інтерес із боку іноземних відвідувачів значно зріс до виставки, делегації зі 128 країн з усіх континентів світу відвідали SPACE. Відвідуваність виставки французькими фермерами традиційно на високому рівні. За словами організаторів, значно зросла відвідуваність виставки проти попереднього року фермерів з інших країн ЄС, Африки, Близького Сходу.

 
 

Анна-Марі Кеменер, менеджер виставки, зазначила: «Цьогорічний салон продемонстрував, що SPACE поступово перетворюється на міжнародну виставку з тваринництва. Нас це дуже тішить, бо це суттєвий крок уперед. Ми стаємо виставкою, яка здатна консолідувати в собі всі аспекти тваринництва: молочне та м’ясне ВРХ, свинарство, птахівництво, вівчарство. Салон, як завжди, відрізняється демонстрацією тварин на майданчику Open SPACE, це одна з наших візитівок серед світових виставок. Під час салону гості отримують унікальну можливість відвідати весь спектр різних напрямів і діяльностей у тваринництві, як-от годівля, ветеринарія, генетика, техніка й обладнання. Цим ми викликаємо великий інтерес із боку іноземних відвідувачів та експонентів, що засвідчує поступове перетворення салону на міжнародний професійний майданчик із тваринництва, де панує ділова, дружня атмосфера».

 

Серед відвідувачів були присутні фахівці з України, які представляли підприємства в галузі птахівництва, свинарства та молочної ВРХ. Спеціалісти-тваринники мали можливість відвідати й ознайомитися з передовими рішеннями та досягненнями у напрямах свинарства, птахівництва, молочної та м’ясної ВРХ. Були організовані відвідування господарств регіону Бретань, де безпосередньо провадять свинарство, птахівництво, кролівництво, вівчарство, розводять м’ясну й молочну ВРХ, для ознайомлення з особливостями утримання та розведення тварин і птиці.

 

На виставці були представлені стенди компаній, що спеціалізуються на генетиці, гігієні та здоров’ї тварин, постачають обладнання для доїння та зберігання молока, корми й кормові добавки, надають послуги для тваринництва, пропонують засоби запліднення, сільськогосподарську техніку, трактори, техніку для оброблення ґрунту й збирання кормів, лінії роздачі кормів, тваринницьке обладнання, будівництво, енергетика в сільському господарстві. Окремий павільйон був присвячений птахівництву, де були представлені як міжнародні, так і французькі компанії, що активно працюють в напрямі генетики бройлерів, несучок, індиків, гусей, качок. Були й компанії, що працюють у розведенні фазанів і цесарок.

 

Цьогорічний салон продемонстрував збільшення виставкової площі під сільськогосподарську техніку. На виставці була представлена насичена програма тематичних семінарів і конференцій. Особлива увага цьогорічного салону приділялася технологіям точного землеробства та програмному забезпеченню, де в окремому павільйоні впродовж усіх виставкових днів спеціалісти ІТ-технологій демонстрували та ділилися своїми інтегрованими рішеннями й досягненнями в керуванні ферми на основі платформи R&D.

 

Окремо слід зазначити тематичний майданчик роботів-машин ESPACE, які демонстрували відвідувачам протягом усієї виставки. Цікавість відвідувачів викликали роботи із роздавання корму, ті, що дезінфікують приміщення, які змушують рухатися птицю в пташнику, робот-обприскувач. Особливу увагу викликав робот, що призначений для розпушування підстилки в присутності тварин і моніторингу великих будівель, таких як птахофабрики. Мобільний, інтелектуальний, автономний, модульний робот може працювати 24 години — він самостійно заряджається. Завдяки унікальному пристрою він перегортає й аерує всі типи підстилок, постійно показує температуру, вологість, рівень CO2, шуму й освітлення в будівлях. OCTOPUS SCARIFIER оснащено системами зв’язку та багатосистемною навігацією, яка полегшує автоматичне або допоміжне керування автономних транспортних засобів. Його також оснащено двигуном і колесами, придатними для складних умов. Він здатен здійснювати санітарну дезінфекцію, знезаражувати будівлі шляхом розпилення дезінфекційних продуктів у вигляді аерозолів.

 
Робот для знезаражування та біобезпеки підстилки                                    Робот, що змушує птицю рухатися в пташнику

 

Компанії, які представляли на виставці нові рішення та розробки, взяли участь у ювілейному 20-му конкурсі інновацій INNOV`SPACE, що має популярність і повагу як серед компаній-учасників так серед фермерів. Цей конкурс із кожним роком стає все більше міжнародним: 42% переможців представляють компанії зі США, Швеції, Німеччини, Ізраїлю й інших країн. Усього в конкурсі взяло участь 160 підприємств.  Група незалежних суддів, до якої ввійшли представники INRA, Технічного інституту, INPI, ANSES та Аграрної Палати, відзначила 47 найкращих інноваційних продуктів, переможці яких отримали нагороду INNOV`SPACE. Таку нагороду отримують підприємства, що впроваджують інновації в обладнання ферм, годівлю та здоров’я тварин, екологію підприємств й умови праці працівників.

 

Коментарі

 

Наталя Телегіна, менеджер компанії EST EXPANSION

 

Виставка з кожним роком стає все більше популярною серед українських виробників й імпортерів продукції для тваринництва. Це справжня бізнес-платформа для наших імпортерів-дистрибуторів обладнання, ветеринарних препаратів, кормових добавок, засобів гігієни, генетики, пошуку партнерів і знайомства з новими технологіями й інноваціями в тваринництві. Просуваючи виставку SPACE в Україні з 2010 року, я багато разів бачила, як SPACE стає початком успішної співпраці. Також порадував широкий вибір господарств, які можна було відвідати в рамках виставки. Сподіваюся, що наступного року знову будуть брати участь українські виробники тваринницького обладнання.

 

Олів’є Сомвіль, генеральний директор компанії OCTOPUS ROBOTS

 

Компанія OCTOPUS ROBOTS щороку бере участь у SPACE, презентуючи свої покращені розробки в галузі робототехніки. Це можливість презентації своїх розробок на міжнародному рівні та контактів із потенційними клієнтами онлайн. У 2016 році нас відзначили нагородою SPACE Trois etoiles L`Innovation за розробку автономного робота OCTOPUS Scarifier & Poultry Safe для знезаражування та біобезпеки, що використовується в галузі сільського господарства, агробізнесу, оборони (біотероризм), інфекційного контролю (пандемія), вакцинації. На сьогодні це актуальне та ефективне рішення в боротьбі з хворобами та профілактикою захворювань в усьому світі.

  

Валерій Степаненко, менеджер з продажу та технічної підтримки європейського ринку компанії Hy-Line

 

Програма виставки SPACE містила різні напрями сільського господарства, серед яких птахівництву приділялася особлива увага. Яєчна індустрія була представлена провідними селекційними компаніями, до яких входив бренд «Хай-Лайн Інтернешнл» в особі локального дистрибутора «Хай-Лайн Франція», що входить у групу компаній ELD — лідера в селекції птиці яєчного напряму. Компанія виробляє та постачає на місцевий ринок добовий молодняк фінального гібрида Хай-Лайн Коричневий, який добре зарекомендував себе як у кліткових, так і в альтернативних системах утримання птиці. На сьогодні частка ринку «Хай-Лайн» у Франції становить близько 30%. В період роботи виставки стенд «Хай-Лайн Франція» відвідала велика кількість французьких партнерів, а також іноземних гостей. Під час зустрічей обговорювалися питання менеджменту птиці, обмінювалися досвідом щодо утримання птиці в період вирощування та в продуктивний період.

 

 

Геннадій Воробйов

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ