Тваринництво

Галузь із позитивною динамікою

Галузь із позитивною динамікою

Уже тринадцять років поспіль птахівники збираються на одному з найпотужніших фахових заходів, що проводить Асоціація «Союз птахівників України».

  

Уже за доброю традицією цього року Асоціація «Союз птахівників України» зібрала спеціалістів галузі на Міжнародній конференції «Птахівництво-2017». Учетверте захід проходив у м. Трускавці в курортному комплексі «Ріксос-Прикарпаття». У рамках конференції «Птахівництво-2017» традиційно провела свою роботу виставка інновацій у галузі птахівництва від провідних світових і вітчизняних компаній.

 

Організатори заходу зібрали як представників вітчизняної галузі, так і закордонних спеціалістів. У період із 19 по 20 вересня захід відвідало близько 700 учасників з України, Угорщини, Польщі, Германії, Франції й інших країн. Чимало закордонних спеціалістів розповідали про новації в технологіях утримання й годівлі птиці, пропонували нові ветеринарні препарати й кормові добавки, що здатні поліпшити виробничі показники в господарствах. В особистому спілкуванні спеціалісти птахо господарств мали нагоду отримати консультації від провідних учених і досвідчених діячів галузі.

 

Тематика заходу не була суто технологічною — було багато цікавої інформації щодо глобального стану галузі птахівництва, економічних показників і перспектив щодо експорту української продукції. На тематичних доповідях видатні спеціалісти розповідали про напрями подальшого розвитку українського птахівництва, пропонували свіжі думки й ідеї щодо вдосконалення його загального рівня. Відкриття XIII Міжнародної конференції «Птахівництво-2017» відбулося за участі народного депутата України, заступника голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка. Потім слово взяв Ігор Коцюмбас, директор Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів і кормових добавок. Він розповів про сучасні підходи щодо законодавчого врегулювання обігу ветеринарних препаратів, кормів і кормових добавок. Голова Державної служби України з питань безпеки продуктів харчування і захисту прав споживачів Володимир Лапа поділився інформацією щодо завдань, які висуває перед собою Держпродспоживслужба України у ветеринарній медицині галузі птахівництва і безпеки її продукції.

 

Сергій Карпенко, генеральний директор Асоціації «Союз птахівників України», надав детальну інформацію щодо стану й перспектив розвитку галузі птахівництва в Україні, зазначивши, що нині спостерігається позитивна динаміка розвитку. За його словами торік експортувалися рекордні обсяги вітчизняного м’яса птиці — 240 тис. тонн, у 2017 році цей показник сягне позначки 250 тис. До того ж виробництво м’яса птиці 2016 року зросло на 2,4%, або на 24 тис. тонн. Також, зазначив Сергій Карпенко, позитивні зрушення відбулись і у напрямі яєчного виробництва — налагоджено експорт курячого яйця на європейський ринок, хоча обсяги його виробництва в Україні знизилися.

 

Серед доповідачів був також Віталій Башинський, експерт ФАО, радник голови Державної служби України з питань безпечності продуктів харчування і захисту прав споживачів. Особливо цікавою та дискусійною виявилась доповідь Вадима Шияна, який представляє «Міжрегіональний союз птахівників і кормовиробників України».  У своїй доповіді «Проект „Марокко — ворота у Північну Африку”» Вадим Васильович розповів про розвиток експортного потенціалу українських виробників. Доповідач говорив про основні умови виходу вітчизняної продукції на марокканський ринок. Для ветеринарних препаратів назвав такі умови для експорту: наявність сертифікації GMP; проходження реєстрації (строк реєстрації по кожному препарату — два роки); готовність протистояти серйозній конкуренції з боку світових виробників ветпрепаратів. Він зазначив, що головним чинником успішного виходу на сільськогосподарські ринки Марокко є насамперед усвідомлення того, що марокканський ринок — реальність для українських експортерів. Варто також зважити на таке: міжнародна сертифікація та стандартизація гарантує якість і безпеку продукції; обов’язковою для Марокко є GMP або GMP+ сертифікація; має бути компетентний підхід до організації бізнесу в Марокко. І наголосив, що допомогти у цьому може Союз птахівників і кормовиробників України.

 

Отже, учасники конференції повною мірою отримали цінну інформацію — починаючи від суто ринкових тем і закінчуючи цікавими й змістовними темами ветеринарної, технологічної спрямованості. Спеціалісти-практики мали нагоду ознайомитися з різними пропозиціями виробників ветеринарних препаратів і кормових добавок на виставці, дослухатися до порад провідних спеціалістів. Також представники господарств мали безліч можливостей для кулуарного спілкування й обміну досвідом.

 

 

Віра Славянська

журнал “Наше Птахівництво”, листопад 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ