Тваринництво

Сучасні методи годівлі забезпечують тварин основними поживними речовинами й захищають від негативних чинників

Розумне харчування

Розумне харчування

Сучасні методи годівлі забезпечують тварин основними поживними речовинами й захищають від негативних чинників  

Проаналізувавши продуктивний цикл від ремонтного молодняку до батьківського стада і поросят на відгодівлі, нутриціоністи, технологи, фахівці сервісної служби компанії EDINSTVO GROUP, розробили програму Intelligent Nutrition з мінімізації наслідків впливу критичних чинників. На їхню думку, повною мірою реалізувати генетичний потенціал тварин можна шляхом деталізованих норм годівлі, що передбачають контроль не лише основних поживних речовин, вітамінів, макро- та мікроелементів, а й ураховують особливості фенотипу й впливу зовнішніх чинників. 

Для свиноматок 

Частковим відображенням стану здоров’я свиноматок є вигляд кінцівок, зокрема його дистальної частини — копитця. Недостатня кількість протеїну, вітамінів і мікроелементів призводить до хаотичного утворення рогової речовини вінчиком, у результаті чого виникає неоднорідна структура й розтріскування. Додавання в корм ремонтного молодняку та свиноматок функціонального преміксу INFeet усуває дефіцит есенціальних нутрієнтів, забезпечує фізіологічне функціонування елементів суглобово-зв’язкового апарату, має протиалергічну й протизапальну дію. 

Чинники фенотипового розвитку

Плодючість свиней значною мірою залежить від раціональної годівлі, живої маси свиноматок. Згодовування INFertil забезпечує свиноматок есенціальними речовинами для дружньої овуляції, запліднення яйцеклітин, закріплення ембріонів до стінки матки, їх ріст і розвиток у період супоросності, запобігає розвитку оксидативного стресу в період надмірного фізіологічного навантаження й забезпечує легкодоступною енергією. 

Свині вкрай чутливі до теплового стресу, тому в період літньої спеки в раціон бажано вводити поживні речовини, які послаблюють дію спеки на організм, створюють осмотичний захист клітин і підвищують стійкість до перекисних радикалів, що входять до складу функціонального преміксу INHeat

Останні дні супоросності та час після опоросу характеризуються низьким рівнем засвоєння кальцію в організмі свиноматки. Як наслідок, збільшується тривалість опоросу, у свиноматок послаблюється секреція окситоцину, зменшується кількість молока, підвищення рН сечі створює умови для розвитку патогенної мікрофлори в сечостатевих шляхах. Додавання до раціону свиноматок функціонального преміксу INPregna профілактує закрепи у свиноматок, пришвидшує опорос, зменшує кількість мертвонароджених поросят, запобігає захворюванням сечостатевої системи. 

Новонароджені поросята натрапляють на зміну умов середовища. Осушувачі лінійки Intelligent Nutrition на рослинній (INLitter) та мінеральній (INFloor) основі сприяють швидкому зігріванню новонароджених поросят, запобігають переохолодженню, загоюють дрібні пошкодження. 

Основним джерелом поживних і біологічно активних речовин в перший місяць життя є молозиво і молоко свиноматки. Однак із грудних сосків виділяється більше молока, а з черевних — менше. Комбінований склад преміксу INMilk, у рекомендованій дозі в період лактації посилює споживання корму, профілактує мастит і підвищує молочну продуктивність. 

Таблиця. Ризики та виклики, що виникають на свинарських підприємствах

Програма Intelligent Nutrition успішного утримання свиней*

Для поросят 

Рання підгодівля поросят з додаванням INEnergy стимулює морфологічне та функціональне формування їх харчової системи, забезпечує організм легкозасвоюваним джерелом енергії, амінокислот, заліза, травних волокон, лактози — джерелом соляної кислоти, покращує емульгацію жирів, має антибактеріальну дію, що підвищує виживаність поросят, забезпечує вищу вагу на відлученні, і відмінне привчання до споживання додаткового корму. 

Дефіцит обмежувальних амінокислот і порушення енерго-протеїнового співвідношення у стартових раціонах призводить до втрат початкового енергії росту поросят. Додавання до складу раціону незамінних амінокислот і джерел енергії росту, що входять до складу функціонального преміксу INMeat, підвищує ефективність засвоєння поживних речовин, пришвидшує обмінні процеси, стимулює утворення білка та формування м’язової маси. 

Відлучення поросят — найкритичніший період росту поросят із погляду фізіології шлунково-кишкового тракту через стресовий стан поросяти. Подібний вплив викликає кишковий дисбіоз, коли кількісні та якісні зміни кишкової флори викликають нестабільний стан метаболічної активності. Підкислювач INPh знижує буферні властивості корму, що запобігає зв’язуванню вільної соляної кислоти й підвищенню рН. Колонізація кишкової трубки мікроорганізмами відбувається відразу після народження поросят. 

Для здоров’я 

Поширення збудників інфекційних та інвазійних хвороб в умовах скупченого утримання призводить до стрімкого прояву діареї в стаді. Як замінник антибіотиків фахівці EDINSTVO GROUP радять застосовувати комбінацію натуральних антимікробних засобів, що входять до складу INHealth, а за виникнення діареї — в раціон поросят вводити INDia

Проблеми респіраторного тракту — наступні після розладів шлунково-кишкового тракту проблем. Функціональний премікс INSpirit містить адаптогенні та імуностимуляційні складові, що підвищують резистентність тварин, запобігають оксидативному стресу, стимулюють виділення бронхіального секрету і підтримання функціонального стану миготливого епітелію. 

Своєчасна ізоляція надмірно активних поросят може надійно профілактувати канібалізм, однак їх виявлення відбувається зазвичай із запізненням. Для заспокоєння тварин, зниження агресії та прояву ознак канібалізму фахівці EDINSTVO GROUP радять додавати в корм функціональний премікс INStress

У виробничих умовах патогени можуть тривалий час зберігатися на поверхні обладнання тваринницьких і комбікормових підприємств і потрапляти в усі партії корму. Згодовування гігієнічного преміксу INSan викликає сповільнення або запобігання небажаних змін кормових або технічних продуктів унаслідок зниження чисельності патогенної мікрофлори в кормі, кормовій сировині, на поверхні обладнання кормових чи технологічних ліній кормових цехів, комбікормових заводів, підприємств по переробці сировини рослинного або тваринного походження. 

До ефективних заходів боротьби з мікотоксинами належать комбіновані адсорбенти мікотоксинів на основі мінеральних та органічних речовин. Функціональний премікс INTox від TM Intelligent Nutrition містить комбінацію активованих алюмосилікатів, мананолігосахаридів та В-глюканів, що виділені з клітинних стінок дріжджів Saccharomyces cerevisiae, гепатотропних речовин, які проявляють синергічну дію зі зв’язування, біотрансформації та виведення широкого кола мікотоксинів з травного каналу тварин і запобігають розвитку мікотоксикозів. 

Перевантаження антиоксидантної системи і нагромадження вільних радикалів в організмі високопродуктивних тварин викликає стрес, що прискорює апоптоз клітин і сприяє розвитку патологій в організмі. Складові антиоксиданту INOxi зв’язують іони прооксидантів і виступають донорами вільних електронів, що гасить реакції ініціювання і пролонгації окислення. Використання преміксу дає змогу зберегти поживну цінність есенціальних речовин і запобігти надмірному тиску вільних радикалів на антиоксидантну систему організму. 

Статтю надала компанія EDINSTVO GROUP

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ