Техніка

Cистемні технологічні рішення сприяють зниженню затрат, не завдаючи шкоди врожайності

Ефективність у кожній деталі

Ефективність у кожній деталі
Точна робота AccuShot

Cистемні технологічні рішення сприяють зниженню затрат, не завдаючи шкоди врожайності  

Високі виробничі затрати призводять до значного зниження рентабельності агробізнесу. Тож сільгоспвиробники прагнуть знайти будь-які способи зниження затрат без шкоди для врожайності. Особливо це стосується таких дорогих матеріалів, як стартові добрива, стимулятори росту, інсектициди або фунгіциди. Відтак компанія Great Plains розвиває два ключових напрями: систему точного внесення рідких добрив ACCUSHOT і систему для формування карт диференційованого висіву TrueView. Обидві вони вже доступні й успішно працюють на світовому ринку та в Україні. 

Нагодувати й захистити 

Система ACCUSHOT дає змогу точково вносити в ґрунт певну порцію добрив або інших рідких речовин безпосередньо в борозну на безпечній відстані від насінини. Висівний апарат 5-тисячної серії направляє кожну насінину кукурудзи до висівної трубки. Падаючи, насінина проходить повз датчик, який подає сигнал системі керування ACCUSHOT про те, що об’єкт перебуває на шляху до висівної борозни. Зчитуючи дані щодо швидкості руху агрегата й заданої відстані між насінням у борозні (норми висіву на гектар), система розраховує точний час подачі рідкого матеріалу в трубку для добрив, а запірний клапан автоматично відкривається, щоб внести в борозну одну порцію матеріалу слідом за відповідною зерниною. 

Такий унікальний спосіб подачі матеріалу дозволяє вносити кожну порцію добрив саме туди, де це необхідно, залежно від розміщення зернини. Бажану норму та розміщення краплі добрива щодо насінини ми задаємо на моніторі в кабіні трактора. До слова, під час висіву можна вносити в ґрунт навіть високосольові суміші з мінімальним ризиком для насіння, а інсектициди — безпосередньо на насіння. 

Якщо ж подача насіння припиняється, добриво в ґрунт не надходить. За потреби можна використати функцію вимкнення окремих рядів сівалки, щоб висівати насіння взагалі без добрив. Для зручності, система дозволяє регулювати роботу окремих клапанів і помпи за допомогою безпровідного пульта. Таким чином, система ACCUSHOT допомагає корінню рослини використовувати всі 100% унесених добрив і максимально не удобрювати бур’яни. Це створює оптимальні умови для кожної рослини й сприяє їхньому швидкому та правильному розвитку. 

Економія добрив — до 50% 

Систему ACCUSHOT ми випробували торік й отримали хороші результати: економія на добривах становить близько 50%. Усе залежить від того, яке добриво вносити, під яку культуру, і яка його собівартість. 

Ідея такої технології належить нашому агроному Роджеру Форсбегру. Менеджер з агрономічного розвитку Great Plains Том Еван винайшов механізм взаємодії систем сівалки й цієї опції, щоб виконати це технічно, а компанія Capstan Ag Systems реалізувала цей проєкт. 

Відповідно, пізніше під цю систему ми зробили сівалки. Наші нові моделі вже успішно працюють на ринку. Якщо торік у нас була тільки 31-рядна(16рядна) модель, то вже цього року в нас є і 8-, і 12-рядні. Поки що систему ACCUSHOT ми застосовуємо лише на наших машинах, хоча вже є запити від конкурентів щодо встановлення на їхні агрегати. І це також можливо. 

Головні переваги системи ACCUSHOT: 

• зменшення витрат добрив на 50%; 

• економія часу внаслідок зниження кількості заправлянь (запасу добрив  вистачає на 23 га);  

• можливість вносити більш концентроване добриво; 

• внесення більшої норми для окремої насінини; 

• контроль за технологічним процесом; 

• не удобрюємо бур’ян у міжрядді. 

Карти в руки: на шляху до диференційованого висіву 

Первинна карта зондування True-View

Система TrueView призначена для зондування ґрунту й створення карт диференційованого висіву, внесення добрив, поливу надалі. Параметри поля для створення цих карт ми знімаємо на глибині висіву під час передпосівного обробітку ґрунту, а не під час сівби. Це потрібно для більшої точності карт. Звісно, ми отримуємо первинну карту з основними, ярко вираженими п’ятьма-шістьма зонами, з яких потім можна відібрати пробу для аналізу ґрунту. 

Щодо точності карт, то вона в нас досить висока, адже система виконує 1000–1200 «проколювань» на гектар. До того ж в аналізі ґрунту обов’язково мають бути такі показники, як вміст гумусу, електропровідність (а отже, й наявність органіки), температура, вологість тощо. 

Універсальний модуль TrueView-2

Систему TrueView ми інтегрували в нашу машину для поверхневого вертикального обробітку ґрунту Turbo-Max. Усі налаштування тут виконують із кабіни трактора, на моніторі з екраном Touch Screen. А в перспективі буде закладена опція, щоб машина в режимі реального часу змінювала свої налаштування залежно від властивостей ґрунту на полі або завантаженої карти, що називається диференційованим обробітком. 

Загалом обладнання нагадує звичайні робочі органи машини Turbo-Max, на які прикріпили датчики вологості, температури, вмісту органіки тощо. Карту висіву ми отримуємо не одразу. Спочатку маємо файл із даними, який опрацьовуємо у спеціальній програмі. 

Загальний вигляд модуля TrueView-2 на ґрунтообробному агрегаті Turbo-Max

Для більшої точності ми можемо накладати карту врожайності й результати лабораторного аналізу ґрунту. Систему також можна застосовувати й для диференційованого поливу. 

Основні переваги TrueView: 

Сканування ґрунту за його електропровідністю

• диференційоване внесення добрив; 

• диференційована сівба; 

• підбір гібридів, гербіцидів; 

• диференційоване внесення гербіцидів; 

• диференційоване керування поливними машинами; 

• внесення добрив або вапна розкидачами для сухих добрив; 

• диференційований ґрунтообробіток. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
11
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ