Агрономія

Уведення в сівозміну нішевих культур покращить стан ґрунту й підвищить рентабельність виробництва

Розширити ярий клин

Розширити ярий клин
Володимир Тишковський: «Сорти пшениці ярої й озимої чеської селекції вдало конкурують із найкращими європейськими сортами»

 Уведення в сівозміну нішевих культур покращить стан ґрунту й підвищить рентабельність виробництва  

Новий виробничий сезон от-от почнеться, натомість ще чимало аграріїв визначаються, яким ярим культурам віддати перевагу. Аналітики ринку прогнозують зростання посівів під олійними, насамперед соняшником, адже на світовому ринку ціна на олійні перевищує ціни на зернові культури. 

Утім, є й інша думка: через зменшення посівних площ під озимими зерновими попит на пшеницю зросте принаймні на внутрішньому ринку. Тож тим господарям, які не досіяли озимини через погодні умови, варто навесні надолужити згаяне ярими сортами. Все ж таки вирощування пшениці — це питання продовольчої безпеки держави. 

Яра пшениця дещо поступається врожайністю озимій — з огляду на менший вегетаційний період. Утім, за дотримання технології цю різницю можна звести до мінімуму, тож отримати 7 т/га цілком реально. Зерно ярої пшениці має високі хлібопекарські й круп’яні властивості, 28–40% клейковини компенсує витрати на виробництво. Окрім того, набагато коротший термін вкладення інвестицій — ще один вагомий аргумент на користь ярої пшениці. 

Нині на вітчизняному ринку вдосталь продуктивних сортів ярої пшениці вітчизняної та іноземної селекції. Обирати є з чого, враховуючи агрокліматичні умови регіону і, звісно, характеристики самого сорту. Утім, сорти чеської селекції завдяки своїй продуктивності та якості заслуговують на підвищену увагу. Так, сорт середньоранньої пшениці ярої Токата компанії «СЕЛГЕН, а.с.», занесено до Держреєстру України 2020 року, має потенційну врожайність 8–9 т/га, його маса 1000 насінин сягає 55 г. Сорт має високі хлібопекарські властивості, вміст клейковини — 28–40%. Токата — рослина середнього росту з доброю стійкістю до вилягання. Важливою характеристикою сорту є його висока стійкість до хвороб. 

Інша новинка селекції «СЕЛГЕН, а.с.» — ранній сорт ярої пшениці інтенсивного типу Кітрі, що має потенційну врожайність 7–8 т/га та високі хлібопекарські властивості: 12,9% — білка, 28% — клейковини. Завдяки своїй будові сорт стійкий до вилягання, окрім того, він не осипається, стійкий до засухи. Як і сорт Токата, Кітрі відзначається високою стійкістю до листкових хвороб (плісняви, іржі) та хвороб колоса, але за складних погодних умов рекомендується проводити повний фунгіцидний захист. 

Реалізацією посівного матеріалу пшениці й інших культур селекції «СЕЛГЕН а.с.», яку в Україні представляє Приватне підприємство «Науково-виробнича фірма “Тирас”». Її представники констатують незмінну зацікавленість своїм продуктом і з боку українських фермерів. 

— Сорти пшениці ярої й озимої чеської селекції вдало конкурують із найкращими європейськими сортами, — розповідає директор ПП НВФ «Тирас» Володимир Тишковський. — Україна для чеських селекціонерів — дуже привабливий ринок, тож ми отримуємо від наших чеських колег продукт найвищої якості. Зі свого боку робимо все можливе, щоб наші фермери отримали якісний посівний матеріал за привабливими цінами. Ми пройшли довгий шлях пошуку надійних, принципових і чесних партнерів — насіннєвих господарств, які в змозі виробляти справді якісний посівний матеріал. Тепер щодо виробництва насіння ярих культур — пшениці, гороху та ячменю — співпрацюємо з двома потужними господарствами в Тернопільській області — ТОВ «Україна» і ПАП «Агропродсервіс». Озимий ячмінь виробляємо в «Агропродсервісі», насіння підзимового гороху та озимого ячменю — на Південному насіннєвому заводі в Одеській області. Отримуємо гарантовану якість посівного матеріалу, що відповідним чином позначається на врожайності. Ми повністю довіряємо компаніям, з якими співпрацюємо, — вони не підведуть. «Насіння чистими руками» — такий наш девіз і наших партнерів. 

З огляду на здорожчання логістики поставок посівного матеріалу з-за кордону  в ПП НВФ «Тирас» змінили й принципи ведення насінництва. Щоб здешевити виробництво й, відповідно, вартість насіння для кінцевого споживача компанія відмовилася від практики імпортування еліти та першої репродукції. Натомість еліту й першу репродукцію вирощують на ділянках розмноження господарствпартнерів в Україні із завезеної з-за кордону супереліти. 

— Доведено наукою, що найбільший потенціал урожайності сорту дає перша репродукція, — веде далі Володимир Тишковський. — Тому виробникам не варто гонитися за суперелітами або навіть ще вищими репродукціями — у багатьох випадках вони дають нижчий урожай, ніж перша репродукція. Звісно, щоб розкрити потенціал сорту, треба дотримуватися технології. 

Не пшеницею єдиною 

Окрім пшениці ярої експерти ринку прогнозують збільшення посівів цього сезону під іншими нішевими культурами — ячменем і горохом. У цьому сегменті сорти чеської селекції також тримають лідерські позиції. Наприклад, ячмінь ярий Спітфаєр характеризується високою врожайністю у всіх зонах вирощування (8–9 т/га), дуже великим зерном (96% зерна більше за 2,5 мм), великою масою 1000 насінин (52 г). Сорт має дуже добру стійкість до хвороб (особливо до борошнистої роси). Ячмінь ярий Францин дає високі й стабільні врожаї. Так, на території Чеської республіки в різних зонах вирощування було отримано врожайність від 8,2 до 9,13 т/га. Це сорти пивоварного напряму, але, зважаючи на їх пластичність і продуктивність, вони цілком відповідатимуть запитам виробників ячменю на товарне зерно. 

Горох — найкращий попередник для багатьох культур, зокрема й стратегічної для України пшениці. Тож його перевага подвійна: у здатності фіксувати й лишати в ґрунті атмосферний азот і таким чином впливати на врожайність наступної культури, а також приносити додаткову фінансову вигоду від реалізації зерна пшениці саме завдяки такому впливу на її врожайність. 

Чеська селекція гороху посідає лідерські позиції в кранах Європи. В Україні сорти чеського гороху стабільно родять по 4 т/га, за сприятливих умов — 5–7 т/га. Так, потенційна врожайність жовтозерного сорту Есо інтенсивного типу селекції «СЕЛГЕН, а.с.» становить 6,5 т/га, маса 1000 насінин сягає 240–270 г, уміст білка — 22,7–24,2%. Сорт середньостиглий, дозріває за 110–115 діб, рекомендований для поширення в зонах Полісся, Лісостепу та Степу. Стійкий до осипання та вилягання, придатний для прямого комбайнування. 

Жовтозерний сорт Гамбіт має потенційну врожайність до 7 т/га, за досить великої зернівки маса 1000 зерен сягає 280 г. Сорт інтенсивного, прямостоячого типу, стійкий до вилягання, незважаючи на те, що його висота становить 104 см (він є найвищим у лінійці горохів фірми «Селген а. с.»). Досить стійкий до осипання, придатний до прямого комбайнування. Характерною особливістю сорту Гамбіт є дуже висока стійкість до пероноспорозу, комплексу кореневих і стеблових хвороб. 

Зеленозерний сорт гороху Посейдон придатний до сівби в пізні терміни, має високий потенціал урожайності у всіх кліматичних зонах, але його не рекомендується вирощування на дуже легких піщаних ґрунтах. Це зеленозерний сорт із добре вирівняним насінням злегка циліндричної форми, маса 1000 насінин близько 280–300 г. 

Середньостиглий зеленозерний горох Імпульс показує стабільно високі урожаї, до 5,7 т/га (потенційна врожайність до 7 т/га), з високою якістю зерна. Сорт відзначається високою посухостійкістю, високою стійкістю до вилягання рослин і осипання зерна. Стійкий до аскохітозу, антракнозу та кореневих гнилей. Рекомендований для поширення в зонах Полісся, Лісостепу, Степу. 

Зменшити собівартість 

Нині питання зменшення собівартості зерна — чи не найнагальніше для сільгоспвиробників. Ключова позиція — живлення культур, на яку припадає найбільша стаття витрат. Утім, є спосіб якщо не замінити дороге міндобриво, то принаймні зменшити його обсяги та збільшити ефективність дії шляхом унесення не менш ефективних рідких мінеральних добрив. Так, концентровані рідкі добрива, біостимулятори, комплекси мікроелементів компанії «Фертіплюс Франс», в основі яких хімічні та біологічні складові, забезпечують потужний стимулювальний ефект для росту й розвитку культур, антистресову дію на всіх вегетаційних фазах. Родзинка лінійки — екстракти унікальних морських водоростей Ascophyllum nodosum, які впливають на розвиток кореневої системи рослин і фотосинтез. 

Лінійка добрив для листкових підживлень компанії «Брендт» ефективно працює навіть у складних бакових сумішах, адже захищені елементи мінерального живлення у формуляції не утворюють сполуки з гербіцидами та іншими компонентами суміші. Завдяки запатентованим молекулам мінеральне живлення швидко доставляється в точки росту рослин. 

Єдиний продукт у світі на основі червоних водоростей — біостимулянт Algomel Push від компанії OlmixGroup стимулює розвиток кореневої системи рослини, підвищує ї стресостійкість, чинить антиоксидантну дію тощо. 

Особливо актуально використання цих препаратів у стресових погодних умовах: недостатність вологи, високі або низькі температури тощо. 

Усі ці продукти разом із компанієюпартнером «Сервіс-Агрозахід» пропонує сільгоспвиробникам ПП НВФ «Тирас». Їхню ефективність доведено на полях європейських і світових фермерів, а віднедавна — й вітчизняних. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ