Агрономія

За дотримання технології вирощування, сорти озимих культур чеської селекції формують урожай на рівні топових сортів і гібридів

Усе починається з насіння

Усе починається з насіння
День поля на Житомирщині, ТОВ «Вега Агро»

 За дотримання технології вирощування, сорти озимих культур чеської селекції формують урожай на рівні топових сортів і гібридів.  

Робота аграрія складна тим, що просто неба не буває ідеальних умов. Буквально щодня доводиться маневрувати між погодними примхами й потребами рослин, контролюючи ще й собівартість їх вирощування. Бо за нинішньої вартості ресурсів і цін на збіжжя дуже легко перескочити точку беззбитковості. Та як не маневруй, жодна технологія не дасть хорошого результату без якісного насіння. 

Нещодавно ПП НВФ «Тирас», що вже понад 25 років успішно працює на насіннєвому ринку України, провела Дні поля на Одещині, Житомирщині та Тернопільщині, продемонструвавши переваги нових високопродуктивних сортів озимих культур чеської селекції й тих, що вже давно мають попит в українських сільгоспвиробників. Адже стан посівів на демоділянках у трьох господарствах різних агрокліматичних зон — відмінний. І надважлива на сьогодні перевага сортів, що реалізує компанія, — їхня адекватна ціна та висока продуктивність на рівні топових сортів і гібридів. 

За новою стратегією 

На тлі подорожчання пального та логістики компанія «Тирас», починаючи з осені минулого року, змінила свою стратегію формування насіннєвої лінійки на ринку України. Якщо раніше завозили з Чеської Республіки переважно елітне насіння і зрідка — супереліту, то нині постачають суперелітний посівний матеріал практично по всіх культурах, щоб зменшити обсяги перевезень і таким чином скоротити витрати на логістику. А вже в Україні компанія розмножує насіння еліти та першої репродукції. Так для українського ринку формується лояльна ціна на насіння.  

Гарантія якості – сучасний насіннєвий завод в ТОВ «Україна»

«Цього року ми презентуємо багато нових сортів озимих культур чеської селекції, які тестуємо в різних регіонах України (на Житомирщині, Одещині й Тернопільщині), щоб розкрити потенціал сортів у різних агрокліматичних умовах, — розповідає директор ПП НВФ «Тирас» Володимир Тишковський на відкритті Дня поля, що проходив на базі ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині. 

Щодо вирощування насіння співпрацюємо з двома сільгосппідприємствами в Тернопільській та Одеській областях. Насіннєві посіви озимих культур розміщено в господарствах, які мають високий рівень технології вирощування, а головне — сучасні насіннєві заводи, що забезпечують високу якість вирощеного насіннєвого матеріалу. 

На Тернопільщині це — ТОВ «Україна» (с. Скорики, керівник — Герой України Олег Крижовачук). На полях господарства розміщено основні посіви озимих культур, тут же на сучасному насіннєвому заводі здійснюємо доробку насіннєвого матеріалу до посівних кондицій. Для потреб господарств південного регіону доробка насіння здійснюється в ТОВ “Південний насіннєвий завод”, що зменшує витрати на логістику». 

Коментує Іржі Долежал, директор і власник чеської компанії «Осева Ексімпо Прага»

Цього року на Дні поля на Житомирщині взяв участь Іржі Долежал, директор і власник чеської компанії «Осева Ексімпо Прага», що представляє чеську селекцію компанії «Селген» в Україні, насіння якої розмножує та реалізує ПП НВФ «Тирас». За його словами, на роботу компанії в Україні істотно вплинула війна, зокрема, на обсяги постачання насіння. Та все ж частка українського ринку в структурі продажів «Осева» досі є однією з найбільших. 

«Початок війни припав на старт сезону ярих культур 2022 року. Ми почали завозити насіння, але з 24 лютого на тиждень довелося зупинити роботу. Та вже на початку  березня відновили постачання. За цей рік обсяги продажів нашого насіння на українському ринку скоротилися на 30%, а вже з весни 2023 року ми знову фіксували помітне зростання. Утім, наразі це не головне для нас, найважливіше нині — підтримувати Україну й українських сільгоспвиробників, надаючи їм якісний посівний матеріал за доступними цінами», — зауважив Іржі Долежал. 

Ріпакові перспективи 

Сорти озимого ріпаку компанії «Тирас» уже давно завоювали свою нішу на насіннєвому ринку завдяки своїй високій продуктивності. Цього року для осінньої посівної-2023 з поміж інших сортів компанія пропонує сільгосппідприємствам високопродуктивний сорт озимого ріпаку оригінатора «Селген» — Бенефіт. Зокрема, цей сорт у компанії вважають перспективним. Він середньоранній, добре галузиться, має високу стійкість до хвороб і вилягання й потенціал урожайності на рівні топових гібридів — 5,5–6 т/га. Так, у СВК «Родина» на Одещині, на базі якого також нещо давно відбувся День поля, стан посівів саме цього сорту найкращий — на рівні відомих високоінтенсивних гібридів іноземної селекції. 

Володимир Стравський, головний агроном ПП НВФ «Тирас»

А в ТОВ «Вега Агро» (обробляє 2,7 тис. гектарів на Житомирщині), де було закладено демонстраційні посіви сортів озимого ріпаку Орекс, Кросбі та Бенефіт, стан рослин — відмінний навіть після нещодавньої бурі, що пройшла регіоном. Тож ці сорти наочно продемонстрували високу стійкість до вилягання. Слід також зауважити, що в господарстві застосовують інтенсивну технологію вирощування ріпаку, адже саме так сорти максимально розкривають свій потенціал. 

І якщо раніше на ринок України сорти ріпаку надходили, коли вже в Чехії вони були застарілі, то сьогодні процес їх реєстрації перебігає практично паралельно з мінімальною різницею в часі. 

Обрати найкраще 

На Днях поля в різних регіонах компанія «Тирас» продемонструвала також нові сорти озимих ячменю (Румкас, Мелія, Нептун) та пшениці (Калбекс, Джубіло), які проходять сортовипробування для подальшого відбору й реєстрації в Україні. Та, як зізнаються фахівці компанії, обрати буде непросто, адже кожен сорт показав себе на високому рівні й має низку переваг: стійкість до осипання й вилягання, високу врожайність, посухостійкість і морозостійкість тощо.  

Сорт Юлія — лідер продажів компанії «Осева Ексімпо Прага»

Традиційно хороші результати демонструють і вже відомі сорти, як-от лідер продажів серед сортів озимого ячменю (особливо на Півдні) — ранньостиглий Луран із потенціалом урожайності 95 ц/га. Як альтернативу цьому сорту в компанії пропонують не менш продуктивні сорти Лаурін і Кайлін, які також мають високі показники сійкості до вилягання й екстремальних погодних умов. Зокрема, Лаурін — найпоширеніший сорт озимого ячменю в Чеській Республіці (93% товарних посівів), який буде в насіннєвому потрфоліо ПП НВФ «Тирас». 

Із сортів пшениці чеської селекції і фахівці компанії «Тирас», і аграрії, з-поміж усіх інших виділяють сорти Богемія, Юлія та Батерфляй, що поєднують високу якість зерна (1–3 клас) і високий потенціал урожайності за різних агрокліматичних умов — понад 100 ц/га. Сільгоспвиробники з різних регіонів уже переконалися на власному досвіді в стійкості цих сортів до хвороб листя й колоса. Окрім інших переваг вони мають високу посухостійкість, тож придатні для вирощування на Півдні України. А широкий асортимент лінійки сортів пшениці дає змогу підібрати оптимальні варіанти не лише для конкретного регіону, а й під потреби кожного окремого господарства.  

День поля на Житомирщині, ТОВ «Вега Агро»

ГОВОРЯТЬ ПРАКТИКИ  

Василь Чимшир, ФГ «Ніва» (Ізмаїльський р-н, Одеська обл.)  

— Придбавши насіння в компанії «Тирас» уперше близько 15 років тому, я купую його досі й усім раджу. Сію першу репродукцію і роблю сортооновлення кожні два роки, адже саме від якості насіння великою мірою залежить урожай. Як показує досвід, один із найкращих сортів ячменю на українському ринку — Луран чеської селекції. Вважаю, що для нашого посушливого регіону йому немає достойної альтернативи. Це високоврожайний, посухостійкий сорт, який дає врожаї навіть за дуже несприятливих погодних умов. 

Наприклад, торік восени в нас практично не було опадів. Сходи озимого ячменю отримали аж перед Новим роком, тоді як мали отримати наприкінці вересня — на початку жовтня. Маючи чималий досвід у сільському господарстві, розумів, що за таких умов годі й розраховувати на врожайність вищу за 10 ц/ га. Натомість отримали 30 ц/га — такий середній показник для сорту Луран і Лестер. Цього року до осінньої посівної планую придбати в компанії «Тирас», насіння озимого ячменю сорту Лаурін, який може бути достойним конкурентом Лурану. 

Щодо пшениці, сію кілька сортів чеської селекції. І найбільше для нашого посушливого регіону, вважаю, підходить сорт Юлія. Він — один із найкращих за показниками врожайності, якості зерна та посухостійкості. 

А сорти ріпаку, які ми купуємо в компанії «Тирас», дають урожайність на рівні гібридів, натомість посівна одиниця коштує значно менше. 

До того ж у компанії працюють дуже порядні люди. Коли 2020 року в нас була критична посуха й ми не мали, ані врожаю, ані насіння, Володимир Тишковський сам мені зателефонував і запропонував насіння озимих культу з відтермінуванням оплати до збирання врожаю, за що йому велика подяка.  

Георгій Калоянов, ПСП «Агропродукт» (Болградський р-н, Одеська обл.)  

— З компанією «Тирас» ми співпрацюємо вже близько 20 років. Купуємо насіння озимого ячменю (сорти Луран, Кайлін тощо), пшениці (сорти Богемія, Юлія, Батерфляй) та гороху. 

Щодо озимої пшениці, то в наших посушливих умовах найкращі результати дає сорт Богемія, його плануємо до товарних посівів цієї осені, адже він найбільш посухостійкий. А наразі вирощуємо сорти Юлія і Батерфляй. Частина площ у нас — під зрошенням, тож, наприклад, сорт Батерфляй — на поливі, тому й отримуємо високі показники врожайності — в хороші роки збирали по 55 ц/га, на богарі, навіть за сильної посухи, торік отримали середню врожайність на рівні 25 ц/га. 

Озимий ячмінь ми вже зібрали й отримали дуже хороші показники як для нашого посушливого регіону. Враховуючи, що восени у нас взагалі не було дощів, отримали таку врожайність: сорт Кайлін — 53 ц/га, та Луран — 40,5 ц/га. Якщо ж аналізувати середні багаторічні показники, то сорт Луран — топовий для нашого регіону, який навряд чи має конкурентів. Він дає високі і стабільні врожаї навіть за складних погодних умов, стійкий до хвороб, осипання та посухи. 

Маємо цікавий досвід і з ріпаком. Раніше купували сорт озимого ріпаку Бенефіт у компанії «Тирас», потім вирішили спробувати гібриди й пересвідчились, що сорти дають не гірші результати. А за певних умов вони дають навіть кращий результат, ніж гібриди. Торік під урожай 2023 року посіяли гібриди ріпаку, але через посуху всі посіви пропали, тож ті площі довелося пересівати соняшником. Цієї осені плануємо сіяти сортовий ріпак, але тільки за наявності вологи в ґрунті.  

Василь Небога, СВК «Родина» (Саратський р-н, Одеська обл.)  

— Торік на демоділянках посіяли сім сортів озимого ячменю від компанії «Тирас» і чотири — ярого, по чотири сорти — озимої й два — ярої пшениці, а також — три сорти озимого ріпаку. Технологія була стандартною, як для товарних посівів, так і для дослідних, адже не планувалося проводити День поля в господарстві. Тож маємо реальний результат як для наших умов — без прикрас. 

Уже зібрали озимий ячмінь і були здивовані врожайністю — отримали в середньому 60 ц/га — і це на богарі. Звісно, на цей показник істотно вплинули погодні умови, адже в нас у квітні випало 120 мм опадів, а в травні — 50 мм, а це нетипово для нашого регіону. Але сорт Луран ми вирощуємо на товарних посівах уже близько 10 років, тож я бачив його результати за різних умов, і це — однозначно сильний сорт. Цієї осені точно будемо сіяти сорт Луран і ще якусь новинку. 

Щодо пшениці, то точно плануємо лишити для товарних посівів сорт Богемія, адже він найстійкіший до хвороб і має високий потенціал урожайності. А із сортів ріпаку, посіяних у демо, найкраще себе показав сорт Кросбі. Принаймні він не гірший від популярного високоінтенсивного гібрида. Тож його я планую на майбутнє висівати в товарних посівах.   

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ