Агрономія

Передпосівна обробка насіння сої мікробними каталізаторами покращує здоров’я та продуктивність культури

Захищений старт

Захищений старт

 Передпосівна обробка насіння сої мікробними каталізаторами покращує здоров’я та продуктивність культури   

Цього року структура посівних площ в Україні вочевидь зазнає суттєвих змін, зокрема через імовірне зменшення посівів кукурудзи на користь олійних культур. Водночас експерти прогнозують: якщо не стабільне зростання, то принаймні незмінність посівних площ під соєю — і в Україні, і у світі. Так, наприкінці минулого року аналітики USDA підвищили прогноз світового виробництва соєвих бобів у сезоні-2023 до 390,9 млн тонн, що значно перевищує результат 2021/22 року (355,7 млн). В Україні площі під соєю вже кілька років є незмінно великими. Так, торік аграрії засіяли цією бобовою культурою 1,19 млн гектарів, що майже зіставне з довоєнним 2021 роком — 1,2 млн. За даними Насіннєвої асоціації України, цього року посівні площі сої лишаться на тому самому рівні. 

Урожайні боби 

Переваги сої не тільки у її рентабельності та попиту на світовому ринку завдяки корисним властивостям соєвих бобів та універсальності їх застосування у харчовій промисловості та на корм тваринам. Соя — чудова попередниця та наступниця для більшості зернових в Україні завдяки здатності насичувати ґрунт азотом, також насіння сої потребує менших затрат на сушіння, доволі легко зберігається й транспортується. Щоправда, на формування врожайності значно впливає погода, але за відпрацьованої технології цей чинник можна дещо нівелювати. 

Від чого залежить урожайність сої? Фахівці наводять кілька складових: живлення, захист, генетика, обробка насіння. Відтак досвідчені виробники сої дуже відповідально ставляться до розробляння системи живлення. Калій, фосфор, азот — обов’язкові елементи, яких потребує соя. А ще залізо, мідь, молібден, марганець, бор, сірка, кобальт — і врожай понад 5 т/га цілком реальний. Щодо азоту соя взагалі у вигідному становищі: з необхідних 70–80 кг азоту на формування 1 т врожаю зерна близько половини рослина може отримати від симбіотичної азотфіксації бульбочковими бактеріями. 

Завдяки обробці насіння сої Commence для сої рослина формує більшу вегетативну масу та кореневу систему (дослідження у штатах Айова та Міннесота)

Передпосівна обробка насіння сої інокулянтом, фунгіцидним й інсектицидним протруйниками — ще один чинник, що прямо впливає на збереження потенціалу врожайності сортів. Адже цей агрозахід дає змогу захистити насінину від патогенів в агресивному ґрунтовому середовищі, отримати добре розвинуті та рівномірні сходи. 

Бактерії в поміч 

Останнім часом у світі аграрії все більше у вирощуванні сільгоспкультур, зокрема й сої, вдаються до методів екологічного землеробства. Адже тотальна хімізація призводить до забруднення довкілля, деградації ґрунтів, виникнення популяцій шкідників, за якими хімічна промисловість просто не встигає створювати нові хімічні препарати. Сорок вісім років у цьому напрямі працює американська компанія Ralco. Її діяльність базується на пошуку природних інноваційних рішень, на удосконаленні технологій, що дають змогу розкрити потенціал культури, підвищують життєздатність рослин упродовж вегетації. 

Загальновизнаною проблемою ХХІ століття є деградація сільськогосподарських угідь — унаслідок інтенсивного обробітку ґрунту з оборотом пласта, застосування агресивних хімікатів, добрив з високим умістом солей, порушення сівозміни тощо. Нині чимало науковців і практиків намагаються розв’язати цю проблему, залучивши у союзники саму природу,  корисні мікроби, які, розмножуючись, здатні витісняти некорисні та патогенні мікроби, таким чином поліпшуючи структуру та здоров’я ґрунту. Цю здатність корисних мікроорганізмів використовують у своїх розробках і мікробіологи Ralco, активізуючи їхню діяльність за допомогою мікробіологічних стимуляторів. У результаті було розроблено технологію мікробних каталізаторів (Microbial Catalyst), яка підвищує чисельність й активність ґрунтових мікробів і розблоковує ферменти, вивільняючи зв’язані поживні речовини у ґрунті, роблячи їх доступнішими для рослини. 

Застосування Commence для сої забезпечило активне утворення бульбочок на кореневій системі рослин

Продукт Commence є частиною технології мікробних каталізаторів. Після обробки насіння Commence воно потрап ляє в ґрунт, продукт працює безпосередньо в ґрунтовому середовищі, підвищуючи там мікробну активність. 

Commence для сої містить кобальт (1,43%), мідь (0,34%), залізо (0,90%), марганець (0,46%), цинк (0,36%), коричний альдегід (0,70%), олію чебрецю (1,50%), арабіногалактан (0,35%). Не маючи у своєму складі живих організмів, він працює з мікробами, що вже є в ґрунті. Препарат швидко розчиняється у воді, його легко наносити, добре прилипає до насінини, сохне, сумісний з іншими продуктами (пестицидами, позакореневими добривами й ін.). 

У створенні мікробних каталізаторів мікробіологи компанії застосовують й інші оригінальні технології. Так, у Commence для сої застосовано розроблену Ralco технологію інкапсуляції ProCoatTM encapsulation — це природний плівковий полімер, що складається з вуглецю на основі полісахаридів. Він зберігає активні інгредієнти Commence, а після потрапляння насінини в ґрунт вивільняє їх, живлячи корисні бактерії, що оточують насіння. Водночас така обробка насіння сої захищає його від потенційних несприятливих загроз, зокрема патогенів. 

Ефективність застосування Commence для сої доведено й у господарствах Північної Дакоти та Міннесоти

Важливо, що всі мікроелементи Commence для сої, включно з кобальтом, є повністю розчинними та доступними для рослин і мікробів завдяки унікальній запатентованій формулі SoluMin technology. 

Продуктивна рослина 

Обробка насіння Commence для сої одразу ж стимулює мікробне середовище в ґрунті для доставки поживних речовин, необхідних рослинам для сильного старту. А, як відомо, сильний старт — вагомий чинник, що впливає на подальший розвиток культури. У результаті отримуємо рослини з більшою кореневою системою, кореневими бульбочками, більшою біомасою. Такі рослини краще засвоюють поживні речовини, відтак є стійкішими до біотичних й абіотичних чинників і формують підвищену врожайність. 

Польові випробування, які компанія проводить по всій країні, незмінно показують більшу врожайність сої, насіння якої оброблено Commence для сої. Так, протягом 2016/17 рр. 27 фермерів, які обробили перед сівбою насіння Commence для сої, отримали прибавку врожаю 2,2 бушеля/ акр. Наступного 2018 року під час випробувань, у яких взяли участь 11 фермерів, прибавка врожайності сої після обробки насіння Commence для сої становила 1,9 бушеля/акр. 

Є прямий зв’язок між здоров’ям ґрунту й рослин, з одного боку, та активністю ґрунтових мікробів — з іншого, їх здатністю мінералізувати й вивільняти фосфати, фосфор, калій і азот, які інакше лишаться зв’язаними в ґрунті, недоступними рослині. Каталізатори мікрофлори безпосередньо залучено у цьому процесі. Це й робить технологію Microbial Catalyst популярною в США та 40 країнах світу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ