Техніка

ФГ «Арсен» удосконалює агротехнологію, незважаючи на нинішні, надзвичайно складні умови роботи

Робота на результат

Робота на результат

Фермерське господарство «Арсен» удосконалює агротехнологію, незважаючи на нинішні, надзвичайно складні умови роботи.  

Розташоване на Тернопільщині фермерське господарство «Арсен» має непересічну історію, бо було започатковане буквально з п’яти гектарів. У 2006 році Степан Таращук разом із сином Василем почали обробляти два родинні паї. Працювали на совість, тому сьогодні земельний банк ФГ «Арсен» становить вже 570 га. Достатньо, щоб ретельно доглядати за посівами, планомірно вдосконалюючи агротехнологію. 

Василь Таращук

— Сівозміна у нашому господарстві — це основа основ. Намагаємося вирощувати широкий спектр культур, дотримуючись класичного п’ятипілля. Сіємо озиму пшеницю, ярий ячмінь, гречку. Раніше сіяли горох, а тепер знову повернулися до озимого ріпаку та запровадили в сівозміну соняшник. Ну, і від самого початку обов’язково вирощуємо цукрові буряки. Ця культура не відзначалася раніше якоюсь високою рентабельністю, однак є дуже добрим попередником, — розповідає Степан Васильович Таращук. Як стверджує, своєю чергою, Василь Таращук, у сільському господарстві не існує стандартних рішень, і до потрібного результату треба йти роками. Тому, зокрема, тут провадиться комбінований обробіток ґрунту — в хід іде і дискова борона, і плуг, і глибокорозпушувач. Під кожну культуру планується власна технологія обробітку ґрунту й мінерального живлення. 

— Не існує стандартних рішень. Ми постійно експериментуємо, але обережно. В процесі звертаємо увагу на те, що показує себе добре, а інше — відкидаємо. Ось, скажімо, ми років шість не вирощували ріпак, бо не знали, як сильно він виснажує ґрунт. Нині його знову повернули на поле. Цілковито відмовилися від кукурудзи, хай би якою вигідною вона не була в минулі роки. Почали вирощувати вже другий рік соняшник, але якщо побачимо, що він негативно впливає на родючість ґрунтів, то відмовимося і від нього, хоч він і дає найвищу рентабельність вирощування, — пояснює Василь Степанович. 

Сьогодні господарство, навіть незважаючи на воєнне лихоліття, міцно стоїть на ногах. Воно забезпечене якісною сучасною технікою на кілька років наперед і має змогу, принаймні поки що, не дуже знижувати ступінь інтенсивності технології вирощування сільгоспкультур. 

— Зрозуміло, що нам усім нині важко. Майже неможливо продати пшеницю та ячмінь, а за ріпак пропонують 15–16 тисяч гривень за тонну — менше, ніж торік. Водночас ціни на міндобрива, пальне та ЗЗР зросли фактично вдвічі. Додають клопотів і не завжди сприятливі погодні умови. Звісно ж, що хотілося б більше допомоги від держави, але ж ми все розуміємо. Головне нині — це забезпечення ЗСУ і зі свого боку ми,  фермери, робимо все, щоб допомогти країні у цей скрутний час, — зазначає Василь Таращук. 

ФГ «Арсен» вдалося придбати необхідний обсяг міндобрив ще до війни, тому навесні вносили все за технологією. Натомість нині пріоритет віддають точнішим способам унесення — припосівному і листковому, що дає змогу економити на цьому найдорожчому ресурсі. 

— Більшу увагу звертаємо на рідкі добрива, також посіяли сидерати. Окрім того, багато органіки лишається в полі після збирання цукрових буряків. Якось будемо економити, але так, щоб не лишити рослини на голодному пайку. Саме тому ми й турбуємося про родючість ґрунтів і не прагнемо витиснути з них все по максимуму, — пояснює фермер. 

На його думку, більшість аграріїв регіону через очевидні фінансові труднощі не купуватиме нової техніки в найближчі два роки. Тому доведеться розраховувати на вже наявний парк техніки. Щодо свого господарства, то наш співрозмовник задоволений, що свого часу закрили всі ключові позиції по машинах і агрегатах. 

— Ми — невелике господарство, тому маємо реально оцінювати свої фінансові можливості. Звісно ж, хотілося б кожні два-три роки купувати новенькі сільгоспмашини, проте в нашому випадку доцільно придивлятися до всіх пропозицій. Так, зокрема, сім років тому я придбав у голландського фермера Андре зернову сівалку Väderstad Spirit 400S із майже трирічним напрацюванням, і жодного разу про це не пошкодував, — згадує Василь Степанович. 

Тоді, у 2015 році, наші співрозмовники довго вибирали нову зернову сівалку: відвідували виставки, польові демонстрації, радилися зі знайомими. 

— По-перше, на нас вплинула думка тих знайомих фермерів, що вже мали Spirit. Нам казали, що беріть, навіть не думайте — машина класна! А по-друге, я досить довго переписувався з Андре, у якого в господарстві працювала купа сівалок різних виробників. У нас із часом склалися дружні стосунки, і він мені відверто сказав: Väderstad Spirit 400S — це найкраща сівалка, яка у мене є. Ти не пошкодуєш, — розповідає керівник ФГ «Арсен». 

Робочі органи сівалки Spirit 400S

Ось так і посіла чільне місце в парку техніки господарства зернова сівалка Väderstad Spirit 400S, яка попри вже 10-річну інтенсивну експлуатацію тут уважається незамінним елементом технології, і очевидно, що відпрацює на совість ще не один і не два роки. 

Оскільки на полях ФГ «Арсен» переважають запливні важкі ґрунти, зазначимо, що для забезпечення агресивного робочого кута з максимальною силою атаки висівні диски встановлено в шаховому порядку OffSet. Завдяки цьому сівалка Spirit здатна підтримувати задану робочу глибину незалежно від типу ґрунту чи умов на полі. 

— Нею можна сіяти практично всі культури, навіть сою, окрім кукурудзи та цукрових буряків. Спочатку в нас були певні побоювання: чи зможе вона посіяти озимий ріпак із мінімальною нормою висіву до 2,5 кг. Але потім виявилося, що наш Spirit легенько посіє навіть мак із нормою 1 кг. Коротко кажучи, яку норму виставиш — таку й посіє, причому точно і на однакову глибину, — стверджує Степан Васильович. 

Головною перевагою Väderstad Spirit 400S Василь Таращук називає неперевершену якість сівби. 

— Незважаючи на те, що робоча ширина у неї всього чотири метри, ця модель має солідну масу і створює відмінне притискне зусилля на ґрунт. Дотримання глибини, рівномірне розподілення насіння, якість висіву, розвиток сходів — усе на найвищому рівні. Скажу так: я бачив різні сівалки, зокрема й «круті» сучасні, але найкращої за якістю висіву мені ще не траплялася! — переконаний аграрій. 

За один прохід пневматична сівалка Spirit розпушує, вирівнює поверхню, готує насіннєве ложе, сіє та прикочує ґрунт. Завдяки чіткому регулюванню глибини рядків насіння завжди розміщується на задану глибину, що гарантує рівномірну появу дружніх сходів і добрий врожай. 

Сівалка Spirit 400C/S рівномірно заклала насіння соняшнику

Для формування хорошого посівного ложа перед висівом насіння ґрунт прикочується великими опорними колесами. Завдяки тому, що кожен окремий висівний сошник оснащено широким притискним колесом, вони миттєво реагують на будь-які нерівності чи зміни ґрунту на полі, і робоча глибина завжди стала. 

Ще однією перевагою наявності широкого притискного колеса з великим діаметром є плавний хід Väderstad Spirit із низьким впливом вібрації, що підвищує точність під час роботи на великій швидкості. 

Відносно невелика робоча ширина сівалки знадобилася в конкретних умовах роботи господарства. 

— У нас тут дуже нерівний рельєф полів — схили, косогори тощо. Ясна річ, якби в нас були рівні поля, то я взяв би 6-метрову модель. Проте за наших умов це якраз оптимальний варіант. Це перше. А друге те, що поля в нас розташовані можуть бути досить далеко одне від одного, і не тільки поля, а «клаптики» землі по 3–5 га. Там не потрібна широкозахватна сівалка. Та й добиратися до них доводиться через населені пункти, вузенькі польові дороги тощо. Наш Spirit може складатися до мінімальної ширини не більше як 3 м, тому його дуже зручно переміщувати з одного місця на інше, — пояснює Василь Степанович. 

Висока якість сівби Väderstad Spirit 400S у поєднанні з дбайливим ставленням до землі керівника ФГ «Арсен» дали змогу істотно підвищити показники врожайності та, відповідно, рентабельності вирощування сільгоспкультур на полях господарства. 

— Цьогоріч пшеницю змолотили «на коло» по 78 ц/га, а ячмінь — по 62 ц/ га. Бувало й більше, багато що залежить від погодних умов. Ріпак цього сезону дав по 42 ц/га. Гороху мали по 6 т і більше. І я скажу так: від якості висіву залежить щонайменше 40% фінального результату врожайності. Тому про Spirit можемо сказати тільки хороше, — посміхається він. 

Очікуваний врожай соняшника

Наприкінці нашої розмови керівники ФГ «Арсен» зазначають, що й без того відмінна якість сервісного обслуговування техніки Väderstad стала ще кращою. Зокрема, тепер машини шведського виробника можна обслуговувати в Тернополі на потужностях відомої дилерської компанії «Агросем». 

— Але, щиро кажучи, за сім років і 6000 га напрацювання ми поміняли тільки пару вирівнювальних пружин, сальник і кілька підшипників у сошниках. Все! Причому всі запчастини є у вільному доступі, їх можна встановити майже миттєво, — каже фермер.  

ДОВІДКА

Зернова сівалка Spirit 400C/S  

Spirit 400 — зернова пневматична сівалка з робочою шириною захвату 4 м, яка доступна як у модифікації без внесення добрив — 400S, так і з можливістю одночасного внесення добрив — 400C. Загалом лінійка Spirit містить моделі сівалок із робочою шириною від 3 до 9 м. Міцна конструкція рами гарантує тривалий строк експлуатації, а високоточний висівний пристрій і місткий бункер для насіння забезпечують разючі результати сівби та тривалу роботу в полі без простоїв. 

Пневматична зернова сівалка Spirit розпушує, вирівнює поверхню, готує насіннєве ложе, сіє та прикочує тільки за один прохід. Вона вирізняється найвищою точністю сівби та тривалим періодом експлуатації, а також високою швидкістю роботи в полі. Завдяки своїм конструктивним особливостям налаштування точності висіву сівалка Spirit завжди розміщує насіння на задану глибину. Це забезпечує появу дружніх сходів по всьому полі.  

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ