Елеватор

Аграрії повинні ґрунтовно підходити до вибору елеваторного обладнання — це значні інвестиції з тривалим періодом окупності 

Довіра обладнанню

Довіра обладнанню

Аграрії повинні ґрунтовно підходити до вибору елеваторного обладнання — це значні інвестиції з тривалим періодом окупності 

Протягом останніх років фермерські господарства й агрохолдинги, будуючи нові елеватори, брали до уваги тільки розміри витрат на створення таких об’єктів. Однак нині на перше місце виходить критерій конкурентоспроможності комплексу на ринку послуг із доробки й зберігання зерна. Що це означає? 

Керівник будь-якого господарства під час продажу зерна на елеватор насамперед звертає увагу на закупівельну ціну й вартість послуг: тож чим більша кількість подібних об’єктів є в регіоні, тим ширший у господарства вибір і тим більше посилюється конкурентна боротьба за цього клієнта. За цих умов переконати керівника господарства звернутися саме на конкретний елеватор можна тільки завдяки привабливішій ціні, комплексу якісних і вчасних послуг із приймання/відвантаження, доробки й очищення зерна. 

Чи може сучасне зерносховище забезпечити надання усіх цих послуг за цінами нижчими, ніж у колег? Насамперед це залежить від собівартості доробки та зберігання зерна. Низька собівартість формується, виходячи з професійно підготовленого проєкту та його комплектації якісним обладнанням із високим ККД і тривалим строком експлуатації. Кожний зайвий метр транспортного обладнання та металоконструкцій, нераціонально підібраний металевий силос або недопрацьована система автоматизації збільшують собівартість зберігання. Плюс до того — усе це обладнання потрібно обслуговувати. 

Тому звернемо увагу на один із головних чинників конкурентоспроможності елеватора — якість технологічного обладнання, яке використовують безпосередньо для виконання операцій із зерновою масою. Серед представлених на ринку типів елеваторного обладнання виділимо найбільш характерні. 

Палітра брендів 

В Україні всі провідні світові виробники елеваторного обладнання представлено так широко, як практично на жодних інших ринках. У цьому є переваги для клієнта-аграрія, проте вистачає і серйозних недоліків. 

До переваг можемо залічити такі: 

• давно розрекламований бренд виробника працює сам на себе, фірма відповідає за якість своїм ім’ям; 

• найчастіше сучасна технологія унеможливлює вплив «людського чинника» на процес виробництва. 

• іноземні компанії в Україні мають дилерів, які надають такі послуги: кваліфіковано компонують устаткуванням, підбирають конструктив обладнання, надають сервісне обслуговування; 

• відповідальність дилерів або представництв за постачання та якість готової продукції; 

• слід зважати, що за бренд також потрібно платити певну ціну. 

Виробники обладнання для елеваторів мають потрібний адаптований багаторічний досвід, хороший імідж і модернізоване конкурентне виробництво, розгалужену сервісну базу. Нині є заводи, що розробляють і впроваджують нові власні види продукції. Водночас достатньо й виробників, які копіюють аналоги, не завжди розуміючи принцип роботи різних вузлів. Подібна ситуація і з верстатною базою: на одних заводах використовують застарілі верстати, на інших — автоматичні комп’ютерні лінії. 

Серед великого різноманіття пропозицій на вітчизняному ринку певне місце посідають і невеликі фірми, що пропонують дуже низькі ціни за своє обладнання. Часто вони працюють без виробничих потужностей або із застарілим верстатним парком. Подібні виробники закладають найдешевші складники (зазвичай азійські), корпуси їх виробів більше нагадують тонку фольгу, а металеві зварні шви не витримують жодної критики. Фактично це — одноразове обладнання, що не може працювати навіть кілька сезонів. 

Вибираємо елеваторне обладнання 

Перед початком будівництва зерносховища і вибору його типу важливо врахувати багато нюансів, адже правильний підхід до вибору елеваторного обладнання дозволяє застрахувати себе від непередбачуваних ситуацій і бути рентабельним. 

Наприклад, слід урахувати низку критеріїв, що визначать, яким буде майбутній елеватор. Зокрема: інфраструктуру компанії, географію її розміщення, відстань до залізничної колії, можливість газового під’єднання, потужність ліній електрифікації, погодні умови в регіоні (визначити, яким може бути максимальний снігопад, розрахувати швидкість вітру тощо). 

Обираючи силос, слід урахувати й обсяг зерна, що зберігатиметься, строк зберігання, якісні показники та конкретний вид збіжжя. В Україні, наприклад, найпопулярнішими є круглі силоси на пласкому днищі для кукурудзи та пшениці місткістю 5–10 тис. тонн одноразового зберігання. 

Елеватор, обладнаний сучасним устаткуванням, має низку переваг: 

• повністю автоматизовані процеси; 

• роботу об’єкта може забезпечити мінімальна кількість працівників; 

• підприємство здатне забезпечити вищу продуктивність і енергоефективність. 

Перелічені вище чинники дають змогу зменшити собівартість очищення, сушіння та зберігання зерна, виконувати технологічні операції на всіх етапах оперативніше, ніж на морально застарілому обладнанні. Високопродуктивне обладнання дозволяє у стислі строки в «гарячу» пору прийняти великі обсяги зерна на зберігання й відвантажити залізничним і автотранспортом споживачу. 

Вагове обладнання допоможе запобігти спробам розкрадань і проконтролювати у режимі реального часу кількість зерна на вході та відвантаженні. 

Система термометрії легко виявить вогнища самозігрівання зерна, яке можна буде ліквідувати активним вентилюванням у силосах, перекиданням зерна з одного силоса в інший. 

Щоб елеваторний комплекс був максимально продуктивним і економічно доцільним, обладнання технологічної лінії елеватора має бути технологічно збалансованим. Наприклад, якщо планується встановити зерноочисне та зерносушильне обладнання продуктивністю 50 т/год, слід подбати про те, щоб транспортне обладнання мало більшу продуктивність — приблизно на 20%. Важливо на етапі проєктування й підбору обладнання мінімізувати кількість транспортних елементів — інакше це призводить до додаткового псування зерна. 

У виборі устаткування потрібно звертати увагу на матеріал, з якого його виготовлено: обладнання, виготовлене зі зносостійких матеріалів, стійка та міцна конструкція забезпечують максимальну працездатність транспортної лінії та силосів упродовж усього строку експлуатації. 

Усе перелічене вище надасть можливість аграрію отримати максимальний прибуток. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ