Техніка

Уже сьогодні варто ретельно придивитися до сучасних технологій унесення органічних добрив

Органічний варіант

Органічний варіант

 Уже сьогодні варто ретельно придивитися до сучасних технологій унесення органічних добрив 

Виходячи з тих цінників, що ми бачимо в пропозиціях на мінеральні добрива, вони перетворюються якщо не на розкіш, то принаймні на досить обмежений ресурс. Навряд чи хтось уже собі дозволить найближчими роками вносити по 600–700 кг гранул на 1 га під кукурудзу чи провадити масштабні азотні підживлення на озимій пшениці. 

І хочемо ми того чи ні, майже всім доведеться підшуковувати альтернативні варіанти збереження родючості ґрунту. Чи то будуть сидерати, чи дефекат із цукрового заводу, чи ще щось — кожен фермер намагатиметься знайти оптимальне з погляду агрономії та економіки джерело поживних речовин для посівів. Та звичайно, на першому місті стоятимуть рідкі та тверді відходи тваринництва, а також спеціально приготовані компости. Виробництво останніх на основі відходів рослинництва в умовах невеликих та середніх господарств сьогодні в Україні є вже багаторічною перевіреною практикою, що може бути застосована в кожній агрокомпанії. 

Уже нині чимало агровиробників починають відновлювати чи розширювати тваринницькі потужності, розглядаючи варіанти вирощування свиней і ВРХ. За умови ускладненої реалізації зерна та мізерних цін на нього саме тваринництво дає змогу отримувати гарантований і непоганий прибуток. І до того ж це джерело, фактично, безплатних і найбільш легкозасвоюваних у ґрунті рослинами елементів живлення. 

Ясна річ, що за рік чи два неможливо наростити поголів’я ВРХ у господарстві таким чином, щоб відразу отримувати високі прибутки від продажу м’яса та молока, і ще й можливість вносити органіку на багатьох сотнях гектарів. До цього потрібно довго йти, відроджуючи те, що було знищено 10–15 років тому. І до того ж ураховувати минулі помилки в технічному оснащенні робочих процесів. Як про страшний сон слід забути про радянські іржаві транспортери, причепи та розкидачі, не кажучи вже про безпосередньо тваринницьке обладнання. Кожна нова ферма має бути оснащена за передовими світовими практиками, і саме тоді вона демонструватиме найвищу ефективність. 

Вертикальні вали

Так, тут варто звернути увагу на розроблення відомих світових виробників обладнання для внесення органічних добрив. Яскравим прикладом може слугувати нещодавно представлений модернізований розкидач гною JOSKIN FERTI-SPACE. Як відомо, бельгійський виробник взагалі спеціалізується передусім на техніці для внесення органіки, і ця оновлена модель наочно демонструє переваги саме сучасного підходу до процесу. 

JOSKIN FERTI-SPACE доступна в семи версіях, оснащених вертикальним механізмом розкидання, або з тарілковим горизонтальним механізмом (HORIZON). Новий розкидач, призначений для внесення великих обсягів гною, отримав дуже цікаві з погляду продуктивності й ефективності роботи характеристики. 

Це передусім удосконалена концепція кузова на надміцній зварній платформі зі стінками завтовшки 4 мм. Завдяки цьому тут практично унеможливлено пошкодження та руйнування конструкції, притаманні тим машинам, що постійно працюють із матеріалами, які мають велику масу. 

З тим вага самого розкидача зменшилася, а центр ваги став нижчим на 150 мм завдяки вилученню допоміжного шасі. Тобто розкидач гною став легшим і стійкішим. Це дає змогу працювати на вологому ґрунті, справляючи менше ущільнення на ґрунт. Також JOSKIN FERTI-SPACE може працювати за умов дуже нерівного рельєфу полів. До того ж ходова частина hydro-tandem або hydro-tridem кріпиться на болтах, щоб кузов можна було перемістити на рамі відповідно до встановленого обладнання та забезпечити таким чином оптимальне розподілення навантаження. 

Розкидання вапна за допомогою тарілкового механізму

Ferti-SPACE 2 має широкий монолітний кузов зі сталі ТВП заввишки 1,050 мм або 1,350 мм, що забезпечує більшу ширину розкидання. Завдяки своїй міцній конструкції й обсягу кузова від 12 до 21 м. розкидач гною FERTI-SPACE адаптований для інтенсивної експлуатації. Вертикальні вали з гнутою спіраллю розкидають гній на відстань від 8 до 16 м за прохід. Контроль та керування електрогідравлічними функціями розкидача FERTI-SPACE можуть здійснюватися за допомогою терміналів Ferti-Control 4000 або ISOBUS. За наявності опції «витрата пропорційна швидкості руху» в поєднанні із системою динамічного зважування забезпечується високоточне розкидання. 

Тарілковий механізм забезпечує рівномірне розкидання різних продуктів як гній, послід, компост, дефекат й ін. на великий радіус навіть за малого дозування. 

Зазначимо також захищену від пошкоджень і забруднень трансмісію. Зокрема, унеможливлено ймовірність нагромадження гною в таких уразливих місцях, як гідравлічні труби, що розташовано під кузовом. Тому останні розташовано в центрі поміж двома транспортерами під центральним сепаратором. Трансмісія має привід від карданного вала з кулачковим захистом (1000 об./хв) для захисту всього механізму. Своєю чергою, карданний вал (O 1’’3/4 — 45 мм) виготовлено з високоміцної сталі й адаптовано для потужних тракторів. 

Варто звернути увагу і на нові характеристики транспортера. Так, планки, виконані у формі U, зафіксовано на ланцюгах, вони ковзають по пласких трубах, що істотно зменшує ймовірність пошкодження кузова. Захисні планки з ерталону знижують ефект тертя ланцюгів. Сам транспортер тепер обертається плавніше та тихіше. 

Також регулярність розкидання збільшується завдяки зменшенню відстані між дверима та розкидними валами. Простір навколо натяжних пристроїв збільшився, щоб не перевантажувати їх гноєм. Це також дозволяє ланцюгам краще інтегруватися в шків натяжного пристрою (виконано з чавуну на O 135). Своєю чергою, діаметр привідних зірочок (O 190) збільшено. 

Відповідно, констатуємо, що JOSKIN вкотре вдалося задати новий стандарт якості для сегмента розкидачів твердих органічних добрив. Поготів, що попри всі технічні вдосконалення та новації, FERTI-SPACE є дуже простою в експлуатації машиною. А це дуже важливо в сільському господарстві, надто ж у поєднанні з надзвичайною добротністю та надійністю конструкції. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ