Агромаркет

Щадна технологія виробництва гречки

Щадна технологія виробництва гречки

Застосування пофракційної технології Фадєєва дозволяє отримувати лише сильний продуктивний посівний матеріал

Мета мого життя та основа діяльності всієї нашої команди – максимально використати потенціал насіння сільськогосподарських культур, закладений в них природою і посилений селекціонером, довести його до товарного поля з мінімальними втратами. Важливим етапом на цьому шляху стало створення і введення в експлуатацію міні-заводу з виробництва добірного посівного матеріалу за власною технологією, що дбайливо розділяє його за фракціями. Відтепер можливо на практиці продемонструвати переваги нового підходу виробництва насіння, підтвердити результати об’єктивною оцінкою посівних якостей добірного насіння. Пропонуємо результати обробки посівного матеріалу гречки – першої партії насіння, обробленого на цьому міні-заводі.
Вихідні дані такі: насіння – гречка, засмічена насінням соняшнику (самосів) і ячменю; репродукція – II; попереднє очищення – двічі на обладнанні БЦС; об’єм партії – 25 т; тара – мішки (рис. 1).

Технологічна схема лінії (пофракційна технологія)

Пусте насіння, легке сміття
Вихідний посівний матеріал гречки, II репродукція. До складу крім сміття входить насіння (самосів) соняшнику і ячменю

Технологічна схема лінії (пофракційна технологія)
Очисно-калібрувальна машина

Грубе сміття, насіння соняшнику
Дрібне органічне, мінеральне сміття і насіння соняшнику, ячменю
Дрібне насіння, прохід 3,4
Середнє насіння, прохід 3,8
Велике насіння, сходження з 3,8

Пневмовібростіл
Важке насіння IV фракція
Насіння середньої щільності  V фракція
Легке напівпорожнє насіння, насіння соняшнику

Пневмовібростіл
Важке насіння ІІ фракція
Насіння середньої щільності  ІІІ фракція
Легке напівпорожнє насіння, насіння соняшнику
Пневмовібростіл
Важке насіння І фракція
Насіння середньої щільності  І фракція
Легке напівпорожнє насіння, насіння соняшнику

 

Рис. 1. Функціональне призначення машин лінії
Посівний матеріал був пропущений через очисну калібрувальну машину. Вона відібрала грубе, дрібне і легке сміття, відокремила з насіння гречки самосів соняшнику і ячменю, а також відкалібрувала його за розміром на три фракції. Потім кожну фракцію розділили за щільністю на пневмовібростолі.

Таблиця 1. Кількісні результати аналізу посівних якостей насіння гречки (пофракційна технологія)

Фракція Примітка Чистота (%) Вологість (%) Енергія проростання (%) Схожість (%) Маса 1000 шт. (г) Фактура (кг/л)
I фракція
(8,6%)
Сходження з 3,8 100 12 86 97 33,5 0,75
II фракція
(30%)
Прохід 3,8, важке 100 12,2 91 97 27,4 0,76
III фракція
(11%)
Прохід 3,8, середнє 100 12,6 8,4 96 24,5 0,69
IV фракція
(20,2%)
Прохід 3,4, важке 99,4
(48 шт.)
12,1 90 97 24,4 0,75
V фракція
(13,1%)
Прохід 3,4, середнє 100 11,8 90 94 24 0,7

Результати аналізу посівних якостей насіння гречки (пофракційна технологія)

Лабораторна схожість (%)
Енергія проростання (%)

Важка фракція
Середня фракція
Легка фракція

Розмір решета
Маса 1000 шт. (г)
Фактура (кг/л)
Рис. 2. Результати аналізу посівних якостей насіння гречки (пофракційна технологія)

 

Щадна технологія. До складу лінії не входить обладнання, що завдає макро- або мікротравми насінню – відсутні норії, здатні травмувати, шнеки, шкребки і щітки очищувальних сит. Калібрування виконується на решетах Фадєєва за щільністю фракцій насіння. Посівні якості всіх фракцій насіння оцінювалися насіннєвою лабораторією. Показники наведено у таблиці 1 та на рис. 2. Отримані результати дозволяють зробити такі висновки.
Очисна калібрувальна машина розділила матеріал на 6 складових:
– порожнє насіння і легке сміття (0,3% від обсягу);
– грубе сміття, насіння соняшнику (2,8% від загального обсягу);
– дрібне сміття, насіння соняшнику та ячменю, прохід через решето 2,5 (2,3% від загального обсягу);
– велике насіння гречки, сходження з решета 3,8 (8,6% від загального обсягу);
– насіння середньої величини, прохід через решето 3,8 (47% від загального обсягу);
– дрібне насіння, прохід через решета 3,4 (39% від загального обсягу).
Всі три фракції, розділені за розміром, пропущені через сепарацію за щільністю на пневмовібростолі, в результаті чого було отримано 5 фракцій насіння, позначених відповідними цифрами на схемі (рис. 1). Саме ця сепарація за щільністю дозволила не тільки виділити насіння високого посівного потенціалу, а й забезпечила його 100%-ву чистоту.

Аналіз результатів
Спочатку про недопрацювання.
1. Оператор «поскупився» і поєднав велике насіння в одну фракцію. Але аналіз відразу виявив, що треба було розділити важкий посівний матеріал і середньої щільності (фракція I). Насіння середньої щільності знизило енергію проростання об’єднаної партії до 86%.
2. Насіння віддали замовнику раніше, ніж отримали результати аналізу лабораторії. З важкого посівного матеріалу не було виділено ще сильніше, щоб вийти на показник енергії проростання вищий за 95% та потрапити в категорію «добірного насіння».
Тепер позитив.
1. Пофракційна технологія дозволила виділити 94,6% насіння із загального обсягу, схожість якого вища від стандарту навіть для супереліти (стандарт 92%). Тут слід згадати, що стандарт для другої репродукції становить 87%, і це означає, що він допускає в насінні 13% мертвих зернин (!).

Відсутність кореляції маси 1000 шт. (г) і фактури (кг/л)

Фактура (кг/л)
V фракція
ІV фракція
ІІІ фракція
ІІ фракція
І фракція

Маса 1000 шт. (г)
Рис. 3. Відсутність кореляції маси 1000 шт. (г) і фактури (кг/л)

2. Для насіння гречки допустимий нижній рівень енергії проростання стандартом не позначений. Наведені дані переконливо свідчать, що оцінка посівних якостей з лабораторної схожості не відтворює справжнього рівення його потенціалу.
3. З метою підвищення врожаю за наявності достатньої кількості насіння сіяти потрібно II фракцію з показником схожості 97% і енергією проростання 91%.
4. Насіння I і IV фракції слід розглядати як резерв.
5. Насіння III і V фракції сіяти не варто.
6. Легке насіння не перевіряли на посівні якості через те, що під час сепарації за щільністю на пневмовібростолі до нього відійшли засмічення соняшником, який потрапив у гречку при калібруванні за розмірами.
7. На рис. 3 наведено графік у координатах маса 1000 шт./г насіння і фактура (кг/л). Без урахування щільності ніякої кореляції між цими показниками немає.
Порівняємо насіння однакового розміру II фракції і III фракції (прохід через решето 3,8 мм). Важке (II фракція) дає насипну щільність (фактуру) 0,76 кг/л, а легке (III фракція) – 0,69 кг/л. Однакове за масою 1000 кг/г насіння III, IV і V фракцій сильно відрізняється за фактурою.
Ще раз повторюся. Майбутнє – за щадною пофракційною технологією виробництва добірного насіння, адже тільки добірний посівний матеріал дозволяє суттєво підвищити ефективність всієї агротехнології та підвищити прибутковість виробництва зерна.

 

Леонід Фадєєв

газета “АгроМаркет” квітень, 2013 року

 

 

 

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ