Агромаркет

Соєва орієнтація

Соєва орієнтація

В Україні — бум на будівництво заводів з переробки сої. За два роки їх потужність може перевищити 1 млн т. Висока маржинальність цього бізнесу дозволяє підприємствам повертати вкладені кошти за 2—3 роки.

За останні два роки внутрішнє виробництво продуктів переробки сої, основними з яких є шрот (макуха) та олія, зросло на 17%, до 470 тис. т у 2012 році. В Україні переробку сої забезпечують 15 великих промислових підприємств та близько 180 дрібних. Головна частка ринку належить п’яти компаніям із загальною кількістю 65—70% всієї сировини (див. табл. 1).

 

Амбітні плани
Аналітики прогнозують, що за два роки переробні потужності зростуть на 30%, а виробництво соєвих шроту та олії збільшиться удвічі. Ще у 2012 році агропромислові компанії «Астарта», МХП, «Група Креатив», «Оліяр», ViOlil, «Сателліт» (Nobble Group) анонсували будівництво та реконструкцію заводів з переробки олійних культур. За даними учасників ринку, маржинальність реалізації шроту та олії становить не менш ніж 20%. Це дає можливість повертати кошти, вкладені в будівництво заводу, за 2—3 роки. За прогнозами «АПК-Інформ», потужності з переробки сої в Україні можуть зрости на 38%, до 1,4 млн т, у 2014/2015 МР проти 980 тис. т у 2011/2012 МР.

 

Збільшення сировини
Поряд з рентабельністю виробництва одним з головних чинників росту ринку переробки є зростання валового збору сої. Площі та урожайність збільшуються щороку, і, за прогнозами експертів, така тенденція збережеться як цього, так і наступного сезонів. За даними Держкомстату, в 2012 році середня врожайність сої становила 17 ц/га. Це на 3,4 ц/га менше, ніж попереднього року, але є другим показником за період з 2006 року. Тут слід згадати, що 2012 рік був посушливий. Тому набувають поширення посухостійкі сорти, а дотримання агротехнології дозволяє повніше розкрити їх потенціал. У Міністерстві аграрної політики і продовольства очікують росту виробництва сої до 5 млн т у 2018 році як за рахунок розширення площ (ріст до 2 млн га), так і підвищення врожайності (на 25%).

 

Нарощення експорту
До 2011 року експерти вважали вітчизняні продукти переробки сої неконкурентними на світовому ринку. Однак дані за 2012 рік свідчать, що причина низьких поставок за кордон була не лише в якості, а й у кількості виробленої продукції.
Після того, як виробництво продуктів переробки сої зросло, експорт олії у 2012 році збільшився на 25%, а соєвого шроту та макухи — у 3,2 раза (табл. 2). Нарощенню експорту сприяє й те, що український продукт на третину дешевший за імпортний, а отже, конкурентніший на зовнішніх ринках.

 

Таблиця 1. ТОП-5 переробників сої в 2012 році

Підприємство Частка ринку, %
ТОВ «Каховка Протеїн Агро» 23
ЗАТ з ІІ «Протеїн Продакшн» (ПГ Креатив та група іноземних інвесторів) 14
ТОВ «Компанія Система» 12
Гайсинська філія ДП ЗАТ «Теувес Холдинг» «Тегра Україна ЛТД» 11
ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» (Von Sass AG, Швейцарія) 6

*у відсотках до загального обсягу переробки сировини в Україні
За даними ІА «АПК-Інформ»

 

Таблиця 2. Порівняння виробництва, експорту та імпорту основних продуктів переробки сої в 2010 та 2012 роках

 

Продукт 2010 р., тис. т 2012 р., тис. т %
Виробництво
Шрот/макуха 330 390 18,7
Олія 68,8 80 16
Експорт
Шрот/ макуха 4,6 15 зріс в 3,2 рази
Олія 46,4 58 25
Імпорт
Шрот 41,5 6,1 зменшився у 7 разів

За даними ІА «АПК-Інформ»

 

Соя та соняшник разом
Сьогодні ринок перенасичений потужностями для переробки соняшнику. Профіцит, за даними асоціації «Укроліяпром», становить 20%, і сировини для всіх заводів не вистачає. За даними ПАТ «Креатив Груп», у 2012 році було вирощено близько 9 млн т соняшнику, тоді як наявні потужності в Україні здатні переробити 9,8 млн т цього насіння. Тому нові підприємства з переробки олійних будуються чи реконструюються таким чином, щоб працювати на насінні багатьох культур. «Ми чекаємо продовження нарощування потужностей з переробки соняшнику в Україні, — відзначає Юлія Іваницька, аналітик ринку олійних ІА «АПК-Інформ». — Внаслідок обмеженості росту виробництва соняшнику все гостріше стоятиме питання завантаження потужностей. У цьому разі гарантовано зростатиме зацікавленість у переробці інших видів олійних культур: сої, ріпаку, льону та ін. Тому нові заводи завчасно проектуються для мультисировинної переробки».

 

Андрій Федорчук

газета “АгроМаркет” квітень, 2013 року

 

 

 

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ