Елеватор

Помічники для прес-підбирачів

Помічники для прес-підбирачів

Про пристрої, які є корисними під час транспортних та навантажувальних робіт з грубими кормами.

  

Заготівля сіна й сінажу в рулони, різні тюки є загальновизнаним способом надійного та тривалого зберігання кормів у господарствах. Водночас технологічний комплекс заготівлі потребує удосконалення окремих важливих елементів. Тривалий час таким вузьким його місцем була логістика рулонів і тюків з поля до майданчиків зберігання. Чим тільки не вантажать їх у полі ― від старих вилкових навантажувачів, телескопічних машин до саморобних пристроїв типу «лівсак». Однак на ринку вже з’явилися цікаві технічні засоби для простого та надійного вирішення цієї проблеми.

 

 

 

Система швидкого вивезення

 

Одними з таких можливих варіантів є так звана система швидкого вивезення тюків. Мова йде про гідрофіковані причепи, що транспортуються тракторами з потужністю двигунів 140 к. с. Збирання рулонів відбувається за допомогою кількох металевих лап-полозів, що прикріплені до боків станини. Ці лапи опускаються на поверхню ґрунту, розправляючись, як крила двох бортових симетричних рамно-кільцевих захватів із задніми обмежувальними щитками. Під час руху агрегата по полю, де лежать тюковані корми, захвати лап наїжджають на рулони під дією сили тяги трактора. Практично рулони запаковуються у такі собі «труби». Механізм дозволяє накопичити до 5 рулонів з кожного боку захвату, а далі вони піднімаються (перекидаються) гідроциліндрами на транспортний візок та перевозяться до місця зберігання або перевантаження. На майданчику для зберігання задні обмежувальні щитки гідрофікованого причепа опускаються, і дві паралельні пачки тюків розвантажуються, з’їжджаючи із захватів. Завдяки такому механізму можна збирати до 1000 рулонів за робочий день.

 

Іншим варіантом такого рішення є модифікований фронтальний навантажувач на тракторі, стріла якого обладнана системою подвійного грейфера. Цей грейфер підхоплює одразу по два рулони з пачок, що лежать після вивантаження з гідрофікованого причепа. Після розвантаження відбувається автоматичний поворот грейфера в необхідне положення і виїзд навантажувача в місце завантаження без додаткових маневрів і вирівнювання.

 

Точне укладання подвійним грейфером рулонів у три яруси дозволяє ефективніше використовувати складські площі і не допускати пошкоджень обмотувального матеріалу при переміщенні рулонів для тривалого зберігання.

 

Різні види граберів

 

Для швидкого та продуктивного захоплення рулонів з кормами часто потрібно використовувати механізми з продуктивними та надійними захватами типу грабери. Для господарств, де дбають про кожен рулон, важливо не пошкодити при навантаженні ще й плівки, в які вони упаковані. Випадки розриву чи повного пошкодження рулонів не є випадковими, особливо за коротких термінів їхнього навантаження. Бо типовим є робота ковшами, вила, списами, штихами і зубастими (штировими) захватами, на які під час навантаження/вивантаження та доставки до місць зберігання рулонів нерідко їх наколюють.

 

Різні види граберів, що є удосконаленими навантажувачами до тракторів, допоможуть уникнути цього. Універсальний розсувний грабер має вагу 305 кг та працює у діапазоні 0,65–2,05 м за допомогою контуру гідравліки «захват довгих тюків в плівці». Механізм придатний для маніпулювання з досить пристойними за розмірами прямокутними тюками зі збереженням їхньої форми завдяки спеціальним щадним матеріалам, нанесеним на робочі поверхні країв навантажувача, що не пошкоджують плівку. Трохи легша (245 кг) інша модель грабера, що призначена для роботи з круглими, прямокутними тюками (Ø× Ш) 1,2–1,8 × 1,2–1,5 м. Максимальне розкриття цього грабера за допомогою двох гідроциліндрів сягає показника 2,13 м.

 

Другий тип універсального захвату для тюків у плівці ― це грабер для рулонних і прямокутних тюків відповідно діаметром і шириною 1–1,6 м. Велика площа «долонь» цього механізму, відсутність гострих кутів сприяють надійному захвату рулонів без пошкодження плівки. Перепускний клапан третього гідроконтуру забезпечує необхідний тиск захвату.

 

Ще є третій вид грабера ― роликовий варіант, що підтримує захват, в якому використовуються знімні обертові труби на двох штихах. Механізм придатний для перевезення і укладання рулонних і прямокутних тюків в плівці, оскільки виключається пошкодження упаковки знімними обертовими трубами. Для роботи з тюками без плівки застосовуються вмонтовані у труби пальці (штихи).

 

 

Володимир Вдовенко, канд. техн. наук

ННЦ «ІМЕСГ»

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ