Агрономія

Бучач запрошує друзів

Бучач запрошує друзів

12 червня 2015 року компанія «Бучачагрохлібпром» провела свій традиційний щорічний День поля. Подія відбулася вже в одинадцяте й зібрала понад сім сотень гостей.

 

Компанія «Бучачагрохлібпром» працює у кількох аграрних галузях. В Україні вона добре відома як виробник якісного насіння: підприємство вирощує та дороблює насіннєвий матеріал на власному сучасно обладнаному заводі. Високий технологічний рівень та потужний земельний банк (25 тис. га ріллі) дозволяють вирощувати значні обсяги зернових та технічних культур. Тваринництво ― ще один пріоритет компанії: поголів’я ВРХ сягає 7000, з них 2500 ― дійне стадо, є й м’ясний напрямок, 2700 голів свиней. Є у «Бучачагрохлібпромі» і садівництво ― близько 600 га багаторічних насаджень, з яких 500 га ― то яблуня. Упродовж багатьох років компанію очолює заслужений працівник сільського господарства Герой України Петро Гадз.

 

Своїми здобутками та напрацюваннями підприємство охоче ділиться з колегами: щороку влітку проводить масштабний загальноукраїнський семінар ― День поля.

 

За традицією пленарну частину семінару цього року відкрив та вів голова наглядової ради підприємства Петро Гадз. На ній із вітальними промовами виступили представники численних комерційних компаній-партнерів та провідні українські аграрії, науковці й практики. Зокрема, гостей привітали директор агрофірми «Маяк» Герой України Тетяна Корост, заслужений працівник сільського господарства директор підприємства «Іванівське» Антон Білик, ректор Подільського державного аграрно-технічного університету Володимир Іванишин. На День поля завітали голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, депутати Верховної Ради Олег Барна і Микола Люшняк, голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, народний артист України Павло Дворський й інші шановані гості.

 

Для численних постачальників техніки, обладнання та технологій підприємство стало надійним партнером, і вони, як завжди, також взяли участь у семінарі. Цього року на Дні поля свої демонстраційні майданчики облаштувала фірма «Вадерстад», Група Компаній «АгроВет Атлантик», компанія «Новофарм» та низка інших підприємств, що пропонують аграріям різноманітну технічну продукцію, а також добрива та засоби захисту рослин.

 

Після пленарної частини гості ознайомилися із роботою нової лінії насіннєвого заводу, відвідали насіннєві та товарні посіви, а також сучасні сади. Закінченням свята стало урочисте частування гостей у ресторані.

 

Ось як охарактеризував свято його головний організатор, голова наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Петро Гадз: «В організації цієї масштабної події нас підтримало дуже багато партнерів. Наш День поля ― це демонстрація наших досягнень та реклама результатів використання якісного насіннєвого матеріалу, з якого можна отримати високі врожаї. Крім того ― це вже одинадцятий такий захід. Приїздити на початку літа до Бучача для аграріїв стало доброю традицією. Сподіваюся, що кожен із відвідувачів нашого семінару отримав корисну фахову інформацію та налагодив важливі контакти».

 

Якісне насіння

 

 

У виробництві насіння компанія «Бучачагрохлібпром» співпрацює як з вітчизняними дослідно-селекційними установами, так і з іноземними селекційними фірмами. Партнерами «Бучачагрохлібпрому» є такі оригінатори та власники сортів, як Білоцерківська ДСС, Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла, Селекційно-генетичний інститут в Одесі, Інститут фізіології рослин і генетики у Києві, чеська селекційна компанія «Осева Ексімпо Прага» ― насіння їхніх сортів і гібридів «Бучачагрохлібпром» вирощує, доробляє та реалізує аграріям усієї України. Представники цих селекційних установ завітали на День поля.

 

У підприємства налагоджені партнерські стосунки з провідними іноземними виробниками насіння. Під час семінару компанії «Сингента» (ТОВ «Сингента»), «Дюпон Піонер» (ТОВ «Піонер-Україна»), «Штрубе» (ТОВ «Штрубе Україна ГМБХ»), KWS (ТОВ «КВС-Україна»), «Монсанто» (ТОВ «Монсанто Україна») продемонстрували гостям дослідні та насіннєві посіви численних сортів і гібридів сільськогосподарських культур.

 

Ось що розповів про виробництво насіння Михайло Євусяк, директор насіннєвого заводу ТзОВ «Бучачагрохлібпром»: «Насіннєвий завод ми запустили 2006 року. Досі працювало дві лінії, а цього року ми запустили третю лінію з доробки та протруєння насіння хрестоцвітих культур. Маємо для реалізації ріпак сорту Бучацький, котрий добре себе зарекомендував на території України і має хороші відгуки від покупців.

 

Щодо української селекції ― то вихідний насіннєвий матеріал ми закуповуємо у всіх селекційних інститутах України, закуповуємо у них і вихідний матеріал деяких сортів іноземної селекції. З нами співпрацюють також іноземні селекційні компанії. Вони наші партнери, ми розмножуємо і продаємо їхній насіннєвий матеріал. Це такі фірми, як «Штрубе», «Сингента», «Осєва». Нині маємо певні напрацювання з іншими компаніями, прагнемо збільшити асортимент своєї насіннєвої продукції».

 

Слово учасникам свята

 

 

Василь Хомінець, голова Тернопільської обласної ради:

«Бучачагрохлібпром» є візитною карткою нашої області. Я дуже тішуся, що у нас є така компанія. Підприємство не лише виробляє значні обсяги якісної сільськогосподарської продукції, а й упродовж багатьох років демонструє, якими мають бути стандарти аграрного виробництва в Україні. Ця компанія сплачує значні податки до місцевого бюджету та створює численні робочі місця. «Бучачагрохлібпром» ― це завтрашній день української аграрної галузі і приклад для наслідування.

 

 

 

Генеральний директор ГК VITAGRO Петро Лабазюк:

Із ТзОВ «Бучачагрохлібпром» група компаній VITAGRO співпрацює давно. У перші роки ми у них купили та випробували насіння низки сортів і гібридів різних культур, нам дуже сподобалася якість.

З часом співпраця з компанією Петра Гадза стала для нас пріоритетом: «Бучачагрохлібпром» першим у регіоні встановив на насіннєвому заводі обладнання фірми «Кімбрія». Ми до них довгий час приїздили і вивчали, як влаштована доробка насіння, і вони охоче ділилися знаннями та досвідом. І хоча VITAGRO вже два роки працює на власному насіннєвому заводі, із «Бучачагрохлібпромом» ми партнери, наші спеціалісти тісно спілкуються, ми досі купуємо у Бучачі насіння та обмінюємося насіннєвим фондом. Останні два роки ми купували тут насіння сортів пшениці, яка у товарних посівах дала нам врожаї по 80 т/га. У «Бучачагрохлібпрому» є сади площею близько 600 га, у нас також є сад площею 450 га, ми обмінюємось досвідом у садівництві. Сьогодні сюди приїхало 12 наших фахівців ― польові та садівничі агрономи, агрономи — спеціалісти з насінництва, директор насіннєвого заводу.

 

 

Іван Пирожак, голова СФГ «Перспектива», Заліщицький р-н Тернопільської обл.:

Маю в обробітку 450 га ріллі. Вирощую сою, ріпак, пшеницю та кукурудзу. Із «Бучачагрохлібпромом» співпрацюю вже 15 років: щороку купую еліту та першу репродукцію 8 сортів пшениці та двох сортів ячменю. Цього року приїхав подивитися на сою та на інші їхні новинки, хочу вибрати і купити потрібне. У своєму господарстві маю 20 га садів, тому цікаво відвідати ще й тутешні сади.

 

 

 

 

Леся Каделя

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ