Агрономія

Соя. Демополе-2015

Соя. Демополе-2015

Журнал The Ukrainian Farmer і далі інформує читачів про те, як здійснюється проект «Демополе Cої», що стартував у травні цього року.

 

Нагадаємо, автором ідеї й організатором проекту є ТОВ «Агросем» — одна з провідних компаній на аграрному ринку України. До проекту залучені також компанії: «Семанс Прогрейн», яка відома в усьому світі селекцією сортів сої, ADAMA — один із лідерів виробництва ЗЗР, а також компанія Yara International ASA, що є найбільшим у світі виробником добрив.

У попередньому випуску журналу було детально описано два сорти сої канадської селекції від компанії «Семанс Прогрейн» — Хорол і Саска, процес вегетації яких ми досліджуємо в нашому експерименті, підготовку ґрунту до сівби, а також систему захисту й живлення, які були застосовані на початкових етапах розвитку сої. І звісно, описали процес підготовки сої до сівби та власне сам процес сівби.

Нагадаємо, що перші сходи сої обох сортів з’явилися через 9 днів після сівби. І от через 41 день після сівби сої сортів Саска та Хорол ми разом з агрономом компанії «Агросем» Ольгою Гатало, регіональним консультантом по роботі з клієнтами ТОВ «Yara Україна» Ольгою Іскрою та регіональним менеджером компанії ADAMA в Тернопільській і Чернівецькій областях Романом Трачем знову на полях господарства «Ель Гаучо», щоб оглянути посіви та розповісти читачам, як розвивається соя, як виконується програма її захисту та живлення і як реагує на неї рослина.

 

 

Усі учасники експедиції відмітили чудовий зовнішній вигляд сорту Хорол

 

Однак перед тим, як описати стан культури, скажемо про погодні чинники, що вплинули на її розвиток. У травні-червні на території Західної України для сої погодні умови були доволі сприятливими. Так, кількість опадів (а від моменту сівби й до 15 червня на території Заліщицького району Тернопільської області випало 75,9 мм опадів) була загалом достатньою для розвитку культури. Що ж стосується температурного режиму, то у травні денна температура не піднімалася вище за +20 °С, проте початок літа приніс справжнє літнє тепло, й удень повітря нарешті прогрілося до +25…+30 °С. Тож такі погодні умови сприяли активному розвиткові культури.

Щодо негативних чинників, які впливають на розвиток сої, — бур’янів, хвороб і шкідників, — ситуація склалася таким чином. Жодних хвороб на сьогодні на сої не спостерігається, тому внесення фунгіцидів було перенесено на пізніший етап. Програмою захисту передбачено фунгіцид Бампер Супер виробництва компанії Адама. З бур’янами ж добре справилися ґрунтові гербіциди Каліф (д. р. кломазон) і Містраль (д. р. метрибузин), також від компанії ADAMA, які внесли під час сівби сої в нормі 0,2 л/га (Каліф) і 0,5 кг/га (Містраль).

– Ця одна з найкращих ґрунтових схем захисту від компанії ADAMA свої очікування виправдала, — зазначила Ольга Гатало. — Період її захисної дії триває 2,5–4,5 тижня. Схема Містраль + Каліф протрималася місяць, добре спрацювала, що дало змогу отримати дружні сходи сої сортів Саска та Хорол на практично чистому полі.

Погодні умови й інтенсивні опади вплинули на тривалість ґрунтового екрану, відтак, було вирішено застосувати страхові гербіциди. Зокрема, проти лободи, яка є основною загрозою для сої, а також падалиці кукурудзи — попередника сої на цьому полі. Тож 4 червня, після того як агрономи та представники компанії ADAMA провели огляд посівів сортів сої Саска, було вирішено застосувати страхові гербіциди.

– По сорту сої Саска ми вирішили працювати за схемою: суміш гербіцидів на основі д. р. бентазон (2,5 л/га) + д. р кломазон (0,25 л/га) за норми виливу води 150 л/га, — розповів Роман Трач. — Унесення провели 5 червня о 20:00–21:00 год за температури +22 ˚С. Нині ми бачимо, що ця суміш спрацювала практично ідеально: лобода, яка на момент унесення мала 3–4 листочки, а подекуди й більше, спалена повністю, а злакові, зокрема падалиця кукурудзи, теж значно пошкоджені. Мишій також утратив свій природний колір, унаслідок дії кломазону (д. р. гербіциду Каліф) на листку помітно хлороз, почалося відмирання листя.

Зазначимо, поки що застосований гербіцид на основі кломазону не має реєстрації в посходовому застосуванні на сої. Натомість існує значний досвід його застосування українськими аграріями у своїх страхових схемах захисту. І, як бачимо, така практика дає відмінний результат.

 

На жаль, бентазон не лише добре справився з бур’янами, а й проявив свою фітотоксичну дію на сої — станом на 15 червня на листках були чітко виражені пожовтіння (хімічні опіки). Утім, завдяки опадам і подальшому застосуванню мікроелементів, ці листочки знову наберуть свого природного кольору й «працюватимуть» на врожай.

Наступний етап боротьби з бур’янами, зокрема падалицею кукурудзи, а також мишієм і рештою злакових бур’янів, передбачав унесення 17 червня селективного гербіциду Агіл (д. р. пропахізафоп,100 г/л у нормі внесення 1 л/га) компанії ADAMA, який призначений саме для боротьби з однорічними та багаторічними злаковими бур’янами. (Зазначимо, що завдяки дотриманню високої культури землеробства в господарстві «Ель Гаучо» багаторічних злакових бур’янів на цьому полі немає).

Водночас із профілактичною метою проти шкідників на сої разом із грамініцидом Агіл в бакову суміш було додано інсектицид виробництва компанії ADAMA Пірінекс Супер (д. р. хлорпірифос + біфентрин у нормі 1 л /га).

– Це надає нам можливість завдяки потужній фумігантній дії убезпечити сою від появи шкідників, зокрема попелиць, які у цьому регіоні з’являються в середині липня, — пояснив Роман Трач. — Далі ми проводитимемо моніторинг поля і за першої появи шкідників застосуємо відповідний інсектицид. Фунгіцид плануємо застосувати в першій декаді липня, в період цвітіння й утворення бобів у культур, коли зросте ризик появи хвороб.

Окрім того, для позакореневого живлення сої в бакову суміш було додано концентроване рідке добриво YaraVita MOLYTRAC виробництва компанії Yara, що містить фосфор (250 г/л = 15,3%) і молібден (250 г/л = 15,3%).

Щодо розвитку сорту Хорол, то візуально він перебуває в надзвичайно доброму стані, значно випереджаючи в розвитку Саску: якщо на Сасці тільки з’являється четвертий трійчастий листок, то на сорт сої Хоролі трійчатий листок є повний, а подекуди рослини (станом на 15 червня) перебувають у стані бутонізації. Коренева система Хоролу також добре розвинена, розгалужена, глибока, на корені утворилися бульбочки. І це при тому, що сорт Хорол мав дещо гірші стартові умови проти Саски для проростання, оскільки посіяний за системою no-till.

 

Усі учасники нашої експедиції зазначили про чудовий зовнішній вигляд сорту Хорол, який на початкових етапах вегетації дещо повільніше розвивався. На цьому полі була застосована ґрунтова схема, що передбачала внесення гербіцидів Ацетоган у нормі 2 л/га і Прометрекс у нормі 2 л/га виробництва компанії ADAMA. Завдяки наявності ґрунтової вологи суміш добре спрацювала проти однорічних злакових і дводольних бур’янів. Як відомо, на початкових етапах вегетації соя розвивається значно повільніше за бур’яни, тому надзвичайно важливо забезпечити чистоту сходів, що й було досягнуто завдяки застосуванню згаданої суміші. Після подальшого моніторингу полів було ухвалено рішення провести позапланове внесення гербіцидів — знову ж таки погодні умови внесли свої корективи, спровокувавши появу наступних хвиль бур’янів.

 

Суміш гербіцидів на основі д. р. бентазон + д. р. кломазон практично повністю знищила лободу на посівах Саски (фото ліворуч) та значно пошкодила падалицю кукурудзи

– Було вирішено провести 5 червня повторне позапланове внесення проти дводольних бур’янів страхових гербіцидів на основі д. р. бентазон та д. р. тифенсульфурон-метил, — розповіла Ольга Гатало. — Водночас для зменшення негативного впливу ацетохлору та з метою підживлення сої й виведення її зі стану стресу в бакову суміш було додано добриво Folicare 12-46-8 виробництва компанії Yara, що містить у своєму складі макроелементи й збалансований уміст мікроелементів: Mg, S, B, Mo та металів Сu, Fe, Мn, Zn на хелатній основі ЕДТА. Чому така формула? Потрібно було дати рослині невелику кількість азоту для активації фотосинтезу, фосфору — для активації коренеутворення та решту елементів для загального оздоровлення. Ця формула ідеально впоралася із завданням. Як ми пересвідчилися на полі, така схема була абсолютно виправданою: азот і фосфор, які містяться в добриві Folicare 12-46-8, надзвичайно добре вплинули на сою сорту Хорол, повністю вивівши її зі стану стресу та відновивши процеси життєдіяльності.

Наступне, вже планове внесення на посіви сої сорту Саска бакової суміші селективного гербіциду Агіл у нормі 1 л/га та інсектициду Пірінекс Супер в нормі 1 л/га, а також концентрованого рідкого добрива YaraVita MOLYTRAC виробництва компанії Yara, відбулося 18 червня. Про те, як витримали дію препаратів бур’яни та соя, а також про подальший розвиток сортів Саска й Хорол детально розповімо в наступному випуску журналу.

 

 

Коментарі фахівців

 

 

Ольга Гатало, агроном компанії «Агросем»

Через 41 день після сівби сорту Саска ми спостерігали:
• соя добре зійшла — маємо 19 схожих рослин на 1 м погонний. Зважаючи на те, що сівбу проводили з густотою 650 тис. насінин/га, а до збирання має бути 550–520 тис. насінин /га, то отримані 19 рослин на 1 м погонний дадуть нам плановану густоту рослин до збирання;
• соя добре розвивається й уже перебуває у фазі четвертого трійчатого листа;
• коренева система проникає в ґрунт досить глибоко — на понад 10 см, на корені непогано (особливо зважаючи на те, що на цьому полі попередником була кукурудза) утворюються бульбочкові бактерії.
Водночас, з огляду на достатню кількість опадів і високу температуру, є впевненість, що надалі вони розвиватимуться активніше.

 

 

Роман Трач, регіональний менеджер компанії ADAMA в Тернопільській і Чернівецькій областях

Якщо порівняти сою сорту Саска із загальним станом посівів сої в області, то вона чудово розвивається й має всі передумови для отримання запланованої врожайності. Особливо враховуючи, що погодні умови сприятимуть нам до кінця вегетаційного сезону.
Щодо сорту Хорол, то після огляду посівів ми можемо стверджувати, що стан посівів перебуває на рівні передових господарств західного регіону, які вирощують цю культуру.
Щодо селективного ґрунтового гербіциду Аценіт (д. р. ацетохлор), то він добре спрацьовує проти однорічних злакових і дводольних бур’янів в умовах браку вологи. Саме так було останніх два роки, коли у цьому районі випадало мало дощів.
Зазвичай у травні на території, де розташоване господарство, випадають один-два дощі, цього самого року ми мали чотири. За таких погодних умов норму застосування препаратів із д. р. ацетохлор потрібно зменшувати — все залежить від ґрунтово-кліматичних умов конкретного господарства. Тобто слід уносити індивідуальні корективи щодо застосування препарату, адже норми не можуть бути однаковими на території навіть однієї області.
Поряд із тим наявність невеликих опадів після обробітку сприяє кращій дії ґрунтових гербіцидів. Після появи наступних хвиль бур’янів було вирішено використати позапланове внесення страхових гербіцидів із додаванням добрива Folicare 12-46-8. Отриманий результат і добрий вигляд сої підтвердив правильність такого рішення.

 

Юрій Снісаренко, агроном ТОВ «Prograin Укр»

З огляду на дату проведення сівби — 5–6 травня, станом на 15 червня розвиток рослин сортів Саски та Хоролу повністю відповідає стадії росту культури за цих погодних умов. Коренева система обох сортів добре розвинена, корінь має виражений стрижень, який спрямований углиб, на коренях обох культур утворилися бульбочки. Візуально чітко видно, що Хорол дещо випереджає в розвитку Саску,
багато рослин навіть перебувають у фазі бутонізації — це пояснюється особливостями сорту, адже Хорол більш ранньостиглий сорт, як порівняти із Саскою. Відповідно всі фази розвитку в нього проходять швидше. Листкова пластинка Саски дещо висвітлена — таким чином проявилася комплексна дія двох препаратів на основі бентазону та кломазону. Це нормальна реакція культурної рослини на внесення такої комбінації гербіцидів. Однак згодом ці прояви зникатимуть і далі жодним чином не позначаться на врожайності сої. Головне, що така комбінація гербіцидів дозволила знищити перерослу лободу.
Як вже зазначалося, зовнішній вигляд Хоролу дуже добрий, хоча перший трійчастий лист гофрований — так проявляється дія на культурну рослину діючої речовини ацетохлор (препарат Аценіт), який унаслідок промивання опадами опустився до кореневої зони. Це типовий прояв дії гербіцидів групи хлорацетанілідів на сою. З часом цей вплив на культуру нівелюватиметься, адже доза препарату обрана правильна, є оптимальною для культури, тому вона добре її переносить. З другого боку, внесення вод розчинних добрив Folicare 12-46-8 допомогло рослині швидко вийти зі стресу, спричиненого дією ґрунтового гербіциду.

 

 

Ольга Іскра, регіональний консультант по роботі з клієнтами ТОВ «Yara Україна». Західний регіон.

Підживлення добривом YaraVita MOLYTRAC з умістом фосфору та молібдену сприятиме азотфіксації сої й подальшому бульбочкоутворенню — за рахунок молібдену, який є одним із провідних елементів, що допомагає сої краще фіксувати азот і сприяє розвитку бульбочкових бактерій. А фосфор, своєю чергою, допоможе рослинам сформувати міцну кореневу систему. YaraVita MOLYTRAC — це рідке позакореневе добриво, яке можна легко інтегрувати в програми захисту рослин, відтак, продукт можна вносити в баковій суміші з багатьма агрохімікатами. Тим самим заощаджуючи час і гроші сільгоспвиробника. Зазначу, що фаза третьої пари трійчатого листка, у якій перебувають і сорт Саска, і сорт Хорол, є надзвичайно сприятливою для внесення добрив. Достатня листкова поверхня, а також відсутність бур’янів, хвороб і шкідників на сої дає змогу вносити мікроелементи з максимальною ефективністю.

Роман Горбань, менеджер із культур, компанія ADAMA

Сої в останні сезони належить усе більше місця в сівозмінах господарств — площі посівів зросли майже на 300 тис. га. Окрім того, аграрії виходять на новий рівень технології. Цього року схема захисту сої компанії ADAMA стала однієї з найефективніших. Зокрема, запланована суміш гербіциду Агіл й інсектициду Пірінекс Супер надійно спрацює проти однорічних і багаторічних злакових бур’янів і стане профілактичним заходом проти появи шкідників. Ці продукти особливі в лінійці компанії ADAMA: грамініцид Агіл належить до препаратів найшвидшої дії, а Пірінекс Супер має потужну нокаутну дію проти основних шкідників сої. Провівши моніторинг полів цього регіону, ми побачили, що посівам шкодить тютюновий трипс, хоча на цьому полі шкідників не було. Проте для профілактики ми все-таки застосували Пірінекс Супер. Подальший моніторинг посівів допоможе визначити, які препарати слід уносити проти шкідників і хвороб. Одна з найбільших проблем для посівів сої — павутинний кліщ, який уже не є шкідником тільки південного регіону. У разі виникнення загрози його появи вноситимемо суміш препаратів Аполло + Цезар, які мають відмінну акарицидну дію.

 

 

Організатор: ТОВ «Агросем»

Партнери: Prograin, АDAMA, Yara International ASA

Інформаційний супровід: The Ukrainian Farmer

Місце проведення: Тернопільська обл., ПП «НВАП «Ель Гаучо»

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ