Агрономія

Чисте поле від BASF

Чисте поле від BASF

Статистика свідчить, що виробнича система Clearfield® компанії BASF і насіннєвих компаній-партнерів стає дедалі популярнішою серед українських аграріїв — площі під соняшником і ріпаком, які вирощують із застосуванням цієї системи, щороку збільшуються.

 

Воно й не дивно, адже Clearfield® має низку переваг перед традиційною системою захисту рослин, яка передбачає застосування кількох гербіцидів. Причому ці переваги мають як економічний, так і організаційний характер. Особливо актуальною нині технологія Clearfield® є для південного регіону та зони ризикованого землеробства. Два роки тому і в СФГ «Колос», що в Одеській області, спробували скористатися системою Clearfield® із застосуванням гербіциду Нопасаран® на озимому ріпаку — і не прогадали. Тож тепер планують збільшити посіви під цю систему вдвічі.

 

Господарство «Колос» на аграрній мапі України існує протягом усіх 24 років незалежності України. Спершу — як звичайний колгосп, який із часом трансформувався у фермерське господарство. Однак за багато років змінився не лише юридичний статус, а й сама практика господарювання в «Колосі». Так, колишня багатопільна система звелася до двопільної, відтак, у сівозміні фактично залишилися лише дві культури — озимий ріпак і пшениця. Не секрет, що така ситуація характерна для багатьох господарств Півдня, і виникла вона насамперед через кліматичні зміни, які призвели до катастрофічного дефіциту опадів. А, як відомо, там, де нема сівозміни, — рай для бур’янів.

 

Особливо дошкуляє посівам ріпаку в господарстві кучерявець Софії. І якщо з іншими бур’янами ще можуть справитися традиційні післясходові гербіциди, то проти цього виду вони виявилися безсилими. Препаратом, який легко знищує кучерявець Софії й інші проблемні види бур’янів, виявився гербіцид Нопасаран® компанії BASF. Власне, саме його ефективна дія й стала причиною того, що в «Колосі» звернулися до виробничої системи Clearfield®, яка передбачає застосування гербіциду Нопасаран®.

 

– Наше господарство має в обробітку майже 10 000 га землі, але щороку ми потроху розширюємо земельний банк за рахунок колишніх колгоспних полів. Проте біда в тому, що вони дуже засмічені бур’янами, — розповідає директор господарства Борис Юрескул. — Тут й осот, і берізка, а найстрашніше — кучерявець Софії. З ним найважче боротися в посівах ріпаку — за 10 років, що вирощуємо цю культуру, ми переконалися у цьому. Зазвичай на ріпаку проти бур’янів застосовуємо традиційні гербіциди або ж їх комбінації, буває, ще й додаємо грамініцид — проти падалиці пшениці чи злакових бур’янів. Однак проти кучерявця Софії вони, на жаль, не діють. Через брак опадів не працюють у нашій зоні й ґрунтові гербіциди — трапляється, що насіння місяць лежить у сухій землі. Тож ми почали шукати вихід із ситуації — і нам запропонували рішення компанія BASF. Ось так ми й прийшли до технології Clearfield® для ріпаку із застосуванням гербіциду Нопасаран®. Минулого року спробували цю технологію на невеличкому полі площею 200 га, а цього року вже застосовуємо на більшій площі — до 300 га.

 

Аграрії, які застосовують технологію Clearfield® для ріпаку, пересвідчилися в її ефективності. В результаті поєднання гербіциду Нопасаран® і високоврожайних гібридів ріпаку, стійких до цього гербіциду, можна отримати добрий результат: не лише знищити всі бур’яни після одного внесення препарату, а й отримати високий урожай та якісне насіння ріпаку завдяки ефективності в боротьбі з бур’янами.

 

 

У «Колосі» також задоволені результатом. Для вирощування за технологією Clearfield® перший рік у господарстві обрали гібрид ріпаку Едімакс КЛ компанії DSV. Отримали врожай 3,9 т/га. Звісно, щоб мати такий результат, повністю дотримувалися технології вирощування культури.

 

– Важливе значення для отримання високого врожаю ріпаку має система обробітку ґрунту, — розповідає керівник дільниці Богдан Юрескул. — Найкраще під ріпак орати, але в наших посушливих кліматичних умовах та з нашими технічними можливостями ми можемо виорати максимум 10–20% площі під ріпак, бо не зможемо прибрати скибу. Тому ми проводимо глибоке розпушення на глибину 25–27 см. Коли сіяли Едімакс КЛ, додавали 50 кг НПК. Також унесли 150 кг комплексного добрива під основний обробіток ґрунту. Коли ріпак зійшов, додали мікроелементів і добрив — бор, КАС по листку, а також регулятори росту, щоб у зиму він увійшов не більш ніж як у фазі 6–8 листочків. Ще й даємо інсектицид. І вже по мерзлоталому ґрунті внесли 230 кг селітри та 80 л КАС, провели дві обробки бором, сульфатом магнію, а також додавали макроелементи.

 

Зазначимо, що спеціалісти радять уносити його осінню, коли ріпак перебуває у фазі 4–6 листків: тоді розетка рослини ще не розгалужена й не закриває бур’ян. Так препарат не лише знищує бур’ян, а ще й чинить ґрунтову гербіцидну дію, яка стримує розвиток бур’янів. Важливо, щоб під час унесення препарату середньодобова температура була не нижчою за +10 ˚С.

 

Після внесення препарату ми побачили, що на п’ятий день усі бур’яни пожовтіли, зокрема і кучерявець Софії, і висока падалиця пшениці, а через 10 днів від них не залишилося й сліду.

 

Перевагою Нопасаран® є не лише його однократне внесення, а й економічна вигода, навіть попри доволі високу вартість насіння гібридів, які застосовують у системі Clearfield®.

 

– Якщо працювати за звичайною технологією, тобто застосовувати для контролю дводольних бур’янів післясходові гербіциди, то в результаті вони нам обходяться дорожче. Збільшує витрати ще й вартість грамініцидів, — розмірковує Богдан Юрескул. — А Нопасаран® один працює проти всіх груп бур’янів і має ще й додатково ґрунтову дію. Загалом же економічну вигоду ми підраховуємо за результатами врожайності. Заведено вважати, що інші гібриди, які не є стійкими до Нопасаран®, більш урожайні. Проте на врожайність впливає багато чинників: різний агрофон ґрунту, різні попередники тощо. Тому треба рахувати всі витрати в комплексі, зокрема, й те, що за звичайної технології треба вносити два гербіциди, відповідно — витрачати пальне, платити зарплату людям, а Нопасаран® прибирає всі бур’яни та падалицю за один раз, що дозволяє повністю розкрити потенціал рослин ріпаку.

 

Окреме питання в застосуванні технології Clearfield® — післядія гербіциду на наступні культури. Як відомо, діюча речовина гербіциду Нопасаран® — імазамокс — розкладається протягом чотирьох місяців, після чого вже можна сіяти наступну культуру — озиму пшеницю.

 

– Ми на власному досвіді переконалися, що жодної післядії на озиму пшеницю від застосування Нопасаран® немає, — стверджує керівник дільниці. — Адже від моменту внесення гербіциду, а це відбувається зазвичай в кінці вересня — на початку жовтня, до наступного внесення проходить фактично рік, тобто часу більше ніж достатньо для безпечного вирощування наступної культури. І врожайність пшениці ми отримали добру — 6 т/га.

 

Тож такі результати спонукають керівництво господарства й далі половину всіх посівів озимого ріпаку, причому не лише на окремій дільниці, а й на всій площі господарства, вирощувати саме за технологією Clearfield® із застосуванням гербіциду Нопасаран®.

 

 

Людмила Степанова

журнал “The Ukrainian Farmer”, липень 2015 року

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ