Техніка

Щоб успішно перейти на смуговий обробіток ґрунту, слід урахувати низку важливих нюансів

Підводні камені strip-till

Підводні камені strip-till

Щоб успішно перейти на смуговий обробіток ґрунту, слід урахувати низку важливих нюансів 

В Україні технологія strip-till фактично робить перші кроки, але останнім часом у зв’язку з кліматичними змінами кількість її прихильників у нашій країні зростає. Цьому сприяє й приклад успішного 20-річного досвіду застосування strip-till на її батьківщині, в Америці. 

Беззаперечною перевагою «стрічкової технології» є збереження ґрунтової вологи завдяки шару пожнивних решток, що захищають міжряддя від випаровування. Можливість локального розміщення добрив безпосередньо біля кореня рослини, тобто там, де вони будуть найефективнішими, — ще один плюс strip-till, особливо за малорухливого фосфору. Оскільки за технології strip-till кількість проходів техніки полем менша, порівнюючи з «класикою», зменшується тиск техніки на ґрунт, відтак і ущільнення ґрунту. З цієї самої причини strip-till економічно вигідний, бо кількість технологічних операцій зменшується і при цьому агрегати використовують менше пального. Наприклад, KUHN Krause Gladiator для обробки 1 га ріллі потребує всього до 15 л пального. 

Утім, щоб технологія працювала, треба правильно її впроваджувати. Закономірно, що найбільше питань у початківців виникає саме в перехідний період від традиційної техніки землеробства до стрічкового обробітку ґрунту. 

Про підводні камені переходу на strip-till на Всеукраїнському практичному форумі «Ефективне землеробство. Прибутковий гектар» розповів керівник відділу збуту ТОВ «УАПК» — офіційного дилера компанії Kuhn в Україні Дмитро Сакунов. 

Умови для переходу 

Розущільнення ґрунту, RTK-сигнал і правильне збирання попередника — три базові речі, без яких якісний перехід на strip-till неможливий. 

— Якщо не буде знищено плужну підошву, потенціал нової технології не розкрити, — наголошує Дмитро Сакунов. — Запобігти ущільненню ґрунту можна, застосовуючи сучасну гусеничну техніку й бункери-перевантажувачі зерна. Окрім того, важливо обробляти ґрунт тільки після досягнення повної його стиглості. Для руйнування плужної підошви компанія Kuhn розробила лінійний глибокорозпушувач KUHN Krause 4830, який не лише розущільнює ґрунт, а й лишає до 86% пожнивних решток на його поверхні — це захищає ґрунт від вітрової та водної ерозій, сприяє нагромадженню та збереженню ґрунтової вологи. 

Навігація — ще один важливий елемент переходу на strip-till. Точність сигналу RTK безпосередньо впливає на врожайність, бо від цього залежить, як точно ляже насінина над унесеними добривами — навіть незначне зміщення може суттєво зменшити врожайність. Як приклад Дмитро Сакунов навів результати випробувань американських дослідників. Вони з’ясували: якщо змістити насінину від добрив на 10 см, урожайність кукурудзи падає на 1 ц/ га, на 20 см — на 17 ц/га. Таким чином, цей дослід повністю знімає питання, чи потрібний якісний RTK-сигнал для «смугової технології». 

Культура збирання попередника безпосередньо впливає на якість підготовки ґрунту до сівби наступника. Стерня попередника має бути високою — 30–50 см, після чого її слід якісно подрібнити й рівномірно розподілити по поверхні поля. Тоді strip-till-агрегату доведеться менше виконувати роботи, розсуваючи пожнивні рештки перед нарізанням смуг. 

Нарізання смуг 

Після виконання цих базових елементів можна починати нарізати смуги. До того ж у новачків також виникає чимало запитань: на яку глибину слід нарізати смуги? у якому напрямку? коли — восени чи навесні? Дмитро Сакунов відповідає на ці запитання, зважаючи на американський і вітчизняний досвід. 

— Американські фермери вважають, що працювати більше, ніж на глибину 20 см, є економічно недоцільним, а добрива зазвичай закладають на глибину 10–15 см. Причому доцільно спершу нарізати смуги на всьому полі, а потім обійти його по колу, щоб не розтоптати вже нарізані смуги. Якщо треба поборотися з водною ерозією, смуги треба нарізати поперек схилу, щоб у разі дощу вода по них не стікала. Для зменшення вітрової ерозії рядки треба розміщувати впоперек до найчастішого напрямку вітру. Окрім того, RTK-сигнал дає можливість контурно нарізати смуги, копіюючи особливості рельєфу. 

Щодо часу нарізання смуг, то, як доводить практика, на важких глинистих ґрунтах це варто робити восени за сприятливих погодних умов. Адже навесні, коли вологи в ґрунті достатньо, він налипатиме на робочі органи агрегатів. Окрім того, восени кращі умови для нагромадження ґрунтової вологи. Додатково обробляти смуги навесні зазвичай не потрібно. 

З іншого боку, нарізані навесні смуги краще прогріваються, що створює умови для потужнішого старту рослин. Тож варто врахувати цю особливість, звісно, якщо структура ґрунту дає змогу працювати навесні. До речі, багато американських фермерів більшу частину смуг нарізають восени, лишаючи на весну меншу частину — таким чином вони всі роботи проводять вчасно. Важливий нюанс: навесні слід проводити обробіток на меншу глибину, щоб уникнути утворення повітряних пазух у ґрунті. 

Gladiator 1205 

Для смугового обробітку ґрунту компанія KUHN Krause пропонує систему Gladiator 1205. Особливістю робочої секції цього агрегата є великий прорізний диск діаметром 635 мм, що навпіл розрізає пожнивні рештки. До речі, це найбільший прорізний диск на strip-till-агрегатах, представлених на ринку України. Окрім того, він працює окремо від усієї робочої секції, бо змонтований на підпружинному важелі — це важливо для точного копіювання рельєфу. Точне копіювання ґрунту досягається завдяки паралелограмній підвісці робочої секції. 

Подрібнені рештки відсуває вбік очисник ряду, після чого лапа агрегата розпушує ґрунт на глибину 15–30 см й одночасно вносить добрива через змонтовані на ній трубки. За допомогою Gladiator 1205 можна одночасно вносити один вид сухих та один вид рідких добрив або два види рідких добрив. 

Фото. Робоча секція strip-till-агрегата KUHN GLADIATOR: 1 — прорізний диск, 2 — розгортач решток, 3 — лапа, 4 — трубки для добрив, 5 — диски формування рядка, 6 — коток

Ще одна особлива властивість Gladiator — наявність хвилястих закриваючих дисків, завдяки яким земля не просипається в міжряддя. Окрім того, вони формують земляний горбок, який за зиму влягається, готуючи таким чином на весну для проходу сівалки рівну поверхню. 

Компанія пропонує ринку навісні та причині агрегати Gladiator 1205. На причіпний можна встановити бочку для рідких добрив об’ємом 4500 л або бункер для сухих добрив об’ємом 5200 л. Що значно економить час і витрати пального — можна цілий день працювати, завантаживши один раз місткості з добривами. 

— Однією з технічних особливостей цього агрегата є мінімальні вимоги до обслуговування, — наголошує Дмитро Сакунов. — Розробники досягнули цього, уніфікувавши всі підшипникові вузли та підшипники. 

Унесення добрив та сівба 

На відміну від класичної технології, коли добриво вносять суцільним способом (таким чином живлячи й бур’яни в міжряддях), за технології strip-till добрива розміщують локально під кореневою системою рослини. Окрім того, можна давати живлення рослині дробно. 

— Під час сівби стартові добрива сівалка розміщує на відстані 5 см убік від насінин і на 5 см нижче від насінини, — розповідає Дмитро Сакунов. — Під кукурудзу деякі американці невелику частку азоту вносять восени, щоб він до весни перейшов у доступну форму, потім дробно дають під час сівби, далі — у фазу V6 і востаннє — перед викиданням волоті. Вітчизняні аграрії схильні також до дробного внесення залежно від стану ґрунту. 

За технології strip-till починати сівбу треба на тиждень пізніше проти «класики». Часто аграрії ставлять питання: чи потрібно оновлювати смуги. Загалом ні, але по ґрунтах, схильних до запливання, можна пройтися ротаційною бороною. 

Насамкінець ще одна порада від представників ТОВ «УАПК»: для роботи з кукурудзою на сівалці бажано мати розгортач ряду, адже сильні зимові вітри можуть рознести по полю масивні пожнивні рештки, а також встановити пальчикове притискне колесо. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ