Техніка

Плуг відрізняється від плуга не так зовні, як станом поля після його роботи

Задля кращого результату

Задля кращого результату

Плуг відрізняється від плуга не так зовні, як станом поля після його роботи.

Посухи змінюються дощами й навпаки, і дуже часто аграріям доводиться обробляти ґрунт у найнесприятливіших умовах. До того ж результати залежать від агрегатів, якими вони користуються. Ми поспілкувалися з аграріями — фермерами, які почали користуватись плугами LEMKEN Juwel, і з’ясували, як змінилась якість обробітку полів, та які переваги вони отримали з новою технікою.

Вдала заміна

Олена Бідняк, директорка ПСП «Добробут»
Олена Бідняк

Наше підприємство обробляє близько 500 га і вирощує пшеницю, ячмінь, сою, кукурудзу і соняшник. Переважна більшість ґрунтів — чорноземи, але трапляються глинисті ділянки та солончаки. В обробітку ґрунту віддаємо перевагу оранці: мені особисто чорне поле означає хорошу підготовку. Коли дозволяє погода і час, після плуга намагаємось виконувати додатковий обробіток дисковими знаряддями для остаточного вирівнювання й подрібнення грудок.

Торік, коли після збирання ранніх культур запустили старий плуг у поле, зрозуміли, що його ресурс вичерпано, і постало питання термінової заміни. До нового агрегата було дві вимоги — якісна робота і наявність в Україні. Оцінивши ринок, вирішили купити LEMKEN Juwel 6 3+1. До цього ми вже мали позитивний досвід експлуатації дискової борони LEMKEN Rubin, що певним чином підштовхнуло саме до цього бренду.

Агрегатували плуг із трактором John Deere потужністю 125 к. с. Минулий рік був непростим для оранки, і після кукурудзи передбачалась надважка робота. Щоб уникнути перевантажень четвертий корпус відкинули й працювали трьома. Представники фірми «Конкорд» допомогли налаштувати плуг, і ми відразу побачили його переваги — навіть на полі, де нещодавно викорчували старий садок, отримали хорошу рівність. Витрати пального вийшли не такі й великі — 23–27 л/га. І це зважаючи на абсолютно несприятливі умови роботи.

Якщо після пшениці оранка виконувалась легко, то після кукурудзи ситуація була зовсім іншою. Орали на глибину 25–27 см, щоб заорювати рослинні рештки, і плуг із цим завданням впорався на «відмінно». Агрегат обробив близько 80 га, і вже вдалось випробувати систему зрізних болтів — їх можна швидко замінювати й працювати далі. Обійшлось без тривалих зупинок.

Підсумок першого сезону є повністю позитивним, тож коли з’явиться можливість, ми придбаємо модель 4+1. У нас є відповідні трактори під таке знаряддя, і це збільшить продуктивність ґрунтообробітку.

Для послуг потрібна якість і економність

Леся Литвин, директорка ФОП «Литвин Л.П.»
Леся Литвин

Оскільки своєї землі в нас мало, працюємо здебільшого у наймах, надаючи послуги місцевим аграріям. Це певною мірою визначило наш вибір — послуга має бути максимально якісною, щоб до тебе звертались. І коли прийшов час купувати новий плуг, ми вже знали, що оберемо LEMKEN Juwel 6.

Упродовж минулої осені виорали 150 га. За цей час зрозуміли, яких результатів можна досягти з цим знаряддям. Агрегатували плуг із трактором CASE потужністю 140 к. с., працювали на глибину 27 см. Поля у нас переважно горбисті, тому в багатьох випадках умови досить складні. Попри це, трактору вистачало потужності. Хочу зазначити низькі витрати пального — у вологих умовах із пробуксовуванням на гектар ішло 22 літри, а за сприятливішої погоди — всього 18 л. До того ж ґрунти досить важкі, і в будь-яких умовах оранку не можна назвати легкою.

Торік була сильна посуха, і під час оранки один передплужник підігнувся. Я зателефонувала у сервіс, і через день мені привезли нову стійку. Кілька раз доводилось міняти зрізні болти — такий захист є дієвим, і до того ж можна швидко відновити працездатність плуга.

Коли обирали плуг, була ціль придбати саме LEMKEN. Ми бачили в інших господарствах, як він працює: якісно оре, добре вирівнює ґрунт, точно витримує глибину обробітку. Можу на прикладі власних земель сказати, що після оранки наші поля стали рівнішими, і це враховуючи те, що ми не перший рік їх обробляємо. Навесні закрили вологу і без додаткової культивації сіяли і соняшник, і кукурудзу. Відповідно, вдалось зекономити ресурси, а це на сьогодні дуже важливо.

З налаштуваннями впорається навіть дитина. Спеціаліст компанії «Інтертехінвест», яка продала нам цей плуг, швидко навчив наших механізаторів, і тепер питань із цим не виникає. У разі потреби телефоном надаються консультації. Менеджер Костянтин завжди дає хороші поради, допомагає, коли є потреба. Тому співпраця з дилером у нас склалась вкрай позитивна.

Коли якість оранки — неперевершена

Василь Стаєцький, директор ТОВ «Головківське-3»
Василь Стаєцький

Ми купили трактор потужністю 135 к. с., і до нього вирішили відразу придбати плуг. Розглядали різні варіанти, слухали відгуки аграріїв і вирішили, що оберемо LEMKEN Juwel 6 3+1. Коли почали ним працювати, одразу побачили різницю. Після вітчизняних плугів — це небо і земля. Оборот пласта чіткий, рештки заорюються повністю, нічого на поверхні не лишається. Також стабільно витримується глибина. Упродовж першого сезону оцінили й сервісну підтримку від дилера «Інтертехінвест»: після 180 га чомусь пошкодилось опорне колесо, і його замінили по гарантії. Загалом можу оцінити якість роботи плуга як дуже хорошу. Навіть колеги, що працюють по сусідству, після нас купили такий плуг і собі.

Підприємство обробляє 800 га земель, на яких вирощує озимий ріпак і озиму пшеницю, соняшник, сою та кукурудзу. Загальний обсяг оранки на сезон становить близько 500 га. У цю операцію залучено ще два вітчизняних трактори зі старими плугами, але найближчим часом планується придбання потужнішого іноземного трактора і плуга LEMKEN Juwel 7 4+1.

Великий обсяг оранки зумовлено горбистим рельєфом полів. Трактор із плугом Juwel спочатку ставав на дибки, довелось докупити чотири противаги на перед (200 кг). Це допомогло — передні колеса перестали відриватись від землі, керованість покращилась.

Оремо на глибину 25–27 см. Глибше фізично не змогли «занурити» через серйозну посуху. За минулий сезон плуг обробив близько 280 га. Витрати пального вийшли 22,5–23 л/га, і це враховуючи новий трактор і горбисту місцевість. У нас усього два поля більш-менш рівні, а всі ніші — суцільні пагорби. Крім того, маємо важкі ґрунти — чорноземи з глиною. У нас вітчизняний трактор із плугом ПЛН-5 витрачає 24 л/га, але якість оранки зовсім не така, як з LEMKEN Juwel.

За налаштування нічого сказати не можу, бо приїхали спеціалісти компанії «Інтертехінвест», налаштували плуг у полі, і відтоді він так і працює.

Велика кількість решток — не проблема

Володимир Іліяшик, головний інженер ПП «Кочубіївське»
Володимир Іліяшик

Наше підприємство має в обробітку 3000 га земель, на яких вирощує тільки кукурудзу. Під цією культурою 90% площ. На інших сіємо пшеницю. Така особливість вимагає певного підходу до обробітку ґрунту, а саме — доводиться всі поля орати на значну глибину, щоб ефективно боротись зі шкідниками й хворобами.

Торік для обробітку невеликих полів ми придбали в компанії «ЛАН» два плуги LEMKEN Juwel 6 3+1. Один працює з 3-ма корпусами (з трактором Axion 430 потужністю 110 к. с.), другий — з 4-ма (з трактором Axion 620 потужністю 140 к. с.). Упродовж першого сезону плуги працювали на полях після збирання озимої пшениці, які попередньо були оброблені дисковими знаряддями. Хочу зазначити хорошу злитість оранки, рівномірність глибини обробки та рівність поля. Навесні з такими полями дуже легко працювати — закривати вологу і сіяти. Наприклад, кукурудзу посіяли без передпосівної культивації, що дало змогу зекономити час і пальне.

Пробували використовувати ці плуги на невеликих полях після збирання кукурудзи, і там, де застосовували низький зріз, плуги якісно закрили рослинні рештки. Це з тим, що кукурудза минулого сезону вродила добре — 120–130 ц/га, і, відповідно, решток було чимало. Попередньо поля після кукурудзи не дискували, але плуги впорались із завданням. Також хочу зазначити роботу передплужників — зазвичай із великою кількістю решток вони закорковуються. Але в плугах LEMKEN передплужники добре працюють у будь-яких умовах.

Сподобалась система захисту зі зрізними болтами — її конструкція дозволяє зробити швидку заміну. Щоправда, нам ще не довелось випробувати її в дії, що свідчить про зменшений опір на кожному корпусі. Оремо на глибину 33 см — трактори глибше не тягнуть. Хоча керівництво наказує заглиблюватись на 35 см. Витрати пального залежать від умов — типу і вологості ґрунту, рельєфу, решток, буксування тощо. Ґрунти в нас важкі — глинисті чорноземи, тому оранка потребує багато енергії. Перший сезон роботи показав витрати 24–27 л/га.

Замість глибокого розпушування

Олексій Чернюк, механізатор ПП «Істина»
Олексій Чернюк

Ми придбали плуг LEMKEN Juwel 6 3+1 під трактор потужністю 120 к. с. Працював із ним як з 3-ма корпусами, так і з 4-ма, і великої різниці у навантаженні не відчув. Плуг добре обертає ґрунт, поле після нього рівне, ніяких ярів немає. Порівнюючи з попередніми плугами, це зовсім інша якість оранки!

Навіть у несприятливих умовах плуг не «вистрибує», рухається чітко. За минулий сезон обробили близько 150 га, і за цей час щодо технічного стану жодних зауважень не виникло. Оремо на глибину 27–30 см, але швидкість обмежуємо: 5–7 км/год. Для нового трактора намагаємось не давати максимальних навантажень. Витрати пального вийшли досить високими — 30–32 л/га. Причина в тому, що старим плугом ми не могли працювати на таку глибину, і утворилась щільна плужна підошва. Отже, плуг LEMKEN частково попрацював глибокорозпушувачем. Коли сіяв цього року по полях, ораних плугом LEMKEN, трактор і сівалка «тонули» — так якісно ґрунт був розпушений.

Орали після ріпаку і пшениці без попереднього лущення, і ніяких закорковувань не відбувалось. Пробували орати відразу після збирання соняшнику, але плуг час від часу все ж закорковувався рештками. Тому зробили дискування і вже потім орали без зупинок.

Земель в обробітку у нас небагато — всього 200 га. Вирощуємо ячмінь, пшеницю, ріпак, сою і соняшник. Поля є великі й не дуже — по 20–30–50 га. Доводиться «крутитись», і з плугом Juwel обробляти їх досить зручно.

Плуг зручний у налаштуваннях — основну роботу зробили спеціалісти «Агроресурсу» на початку експлуатації, а я змінюю глибину та ширину захвату. Усе зрозуміло і просто, тому проблем не виникає. Із сервісом також встигли «познайомитись» — коли зламали передплужник, його швидко замінили. Тому загальні враження від роботи цього агрегата тільки позитивні. Якість обробки — чудова, з технічного боку агрегат надійний і простий, а наявність хорошої підтримки від дилера доповнює картину.

Juwel 6M — це найлегші плуги, що виробляє завод LEMKEN в Альпені. Модель з’явилась на українському ринку 2023 року, відразу після світової прем’єри. Вона замінила раніше відомі моделі EurOpal 5 та 6, які були добре відомими в Україні та мали значний попит серед аграріїв. Juwel 6 отримав всі актуальні технічні вдосконалення від старших відомих моделей Juwel 7 та 8, чим вигідно вирізнив себе від старіших EurOpal. Передусім це новий пристрій обороту плуга, ширший вибір опорних й опорно-транспортних коліс, можливість установлення корпусів зі зносостійкої сталі марки DuraMaxx та ще багато різних запитуваних опцій. У довоєнні роки в Україну щороку завозили близько 70 плугів такого формату: це зазвичай 4-корпусні моделі (3+1). Проте навіть нині найменші навісні Juwel утримують лідерство серед імпортних агрегатів.

Новий Juwel 6 має перетин рами 110 мм, висоту рами 80 см та пропонується з 3–5 корпусами. В M-версії регулювання ширини захвату корпуса чотириступеневе, механічне. В Juwel 6 M V налаштування ширини захвату відбувається гідравлічно, а за потреби можна встановити гідравлічне складування рами при оберті. Завдяки комбінації з електронною системою iQblue Connect плуг можна перетворити на інтелектуальний агрегат з ISOBUS-керуванням й адаптувати його до системи керування підприємством. За замовчуванням плуг оснащують корпусами типу Dural, а як опцію пропонують корпуси DuraMaxx, виготовлені з особливо міцних сталей. Для безперервного захисту в особливо тяжких умовах рекомендується використання механічної системи захисту від перевантажень Non-Stop.

Як і всі навісні плуги від LEMKEN, Juwel 6 оснащено системою регулювання Optiquick для роботи без бокового знесення. Глибина регулюється без інструмента, за допомогою перфорованої куліси в новому опорному колесі. Гідравлічний амортизатор покращує комфорт у роботі й додатково захищає опорний механізм.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ