Техніка

Автоматизація сільськогосподарських операцій дає змогу зекономити 7–10% витрат на їх виконання

Інтелектуальні рішення

Інтелектуальні рішення
Автоматичний розворот по найоптимальнішій траєкторії в межах поля

Автоматизація сільськогосподарських операцій дає змогу зекономити 7–10% витрат на їх виконання.  

Можете уявити, щоб сільгосптехніка «вишила» на полі український національний орнамент? Утім, така філігранна робота цілком реальна — кілька років тому на Дні поля біля смт Дослідницьке, що в Київській області, самохідний оприскувач, застосовуючи диференційовані норми внесення, кольоровою фарбою «розмалював» польове «полотно». Він був оснащений дисплейною системою Trimble GFX-750 з точним позиціонуванням, а завантажена карта-завдання імітувала складну ділянку поля розміром 30 . 100 м у формі вишиванки. Роль оператора зводилася тільки доїхати до місця старту — решту роботи машина виконала автоматично. 

GFX-750 та NAV-900 основні елементи для виконання точних сільськогосподарських робіт

Цей епізод регіональний менеджер із продажів компанії Trimble Тарас Пилипака наводить як наочний приклад можливостей системи Trimble GFX750 і як перевагу автоматичного обліку даних, порівнюючи з ручним методом оброблення даних. 

— Монітори GFX в компанії Trimble стали точкою відліку для заміни ручної праці оператора на автоматичну, — каже Тарас Пилипака. — Нині можливості автоматизації сільгоспоперацій надзвичайно широкі. Монітори сімейства GFX є багатозадачними, тобто крім навігації можуть виконувати й інші завдання. Наприклад, приєднавши ISOBUSсумісне знаряддя, можна в автоматичному режимі керувати внесенням матеріалів, а також проводити посекційне та пофорсункове вимкнення. За допомогою опції «авторозворот» на краю поля машина ніколи не виїде за його межі. Система може побудувати оптимальні навігаційні лінії на полі, вирахувавши оптимальну кількість проходів техніки, щоб мінімізувати розвороти тощо. Також є можливість проводити диференціальний висів і вносити добрива. Важлива функція — планування полів і керування водними ресурсами. Це дає змогу оптимізувати поля та підвищити потенційну врожайність культур. Оператор тільки формує завдання і контролює хід його виконання, а система виконує його в автоматичному режимі. 

Мінімум ручної й максимум автоматичної праці в роботі техніки дає змогу скоротити витрати на матеріали, адже в такому разі відсутні пропуски та перекриття, а також завдяки автоматичному контролю секцій і форсунок на розворотах. Завдяки використанню змінних норм і карт припису збільшується продуктивність роботи, як результат — внесення необхідної кількості матеріалу в потрібній точці. Та й переобладнана наявна техніка працює значно продуктивніше. 

Супутникові корекційні сигнали з максимальною точністю до 2,5 см

Контроль якості виконуваних робіт також на висоті, адже агрономічна служба може оперативно аналізувати польові дані та ухвалювати на їх підставі ефективні рішення, планувати оптимальні маршрути. Головне — зменшується вплив людського чинника на виробництво. 

Технічні рішення 

Для ефективної роботи причіпного знаряддя його потрібно приєднати до монітора Trimble. Є різні способи такого приєднання. Найсучасніший — ISOBUSприєднання, коли монітор приєднують до знаряддя за допомогою кабелю. У такому разі можна керувати будь-якою агрегатованою технікою. Якщо причіпне знаряддя не ISOBUS-сумісне, але має власний монітор, то в певних випадках можна приєднатися до монітора Trimble і таким чином керувати роботою під’єднаної техніки. Третій варіант — приєднання агрегата, який не є ISOBUS-сумісним, за допомогою системи Field IQ ISOBUS. У цьому разі на сівалку встановлюють повний комплект дообладнання, що робить механічну сівалку «інтелектуальною». Загалом практично будь-які агрегати — самохідні чи причіпні можуть бути переобладнані таким чином. 

— Обладнання компанії Trimble нагадує модульну конструкцію: якщо купили монітор, можете застосовувати його як курсовказівник; якщо потрібна система автоводіння, можна докупити потрібне обладнання до вже наявного чи встановленого й отримати повноцінний автопілот. Тобто не потрібно викидати наявне обладнання, треба тільки його доповнити, — наголошує Тарас Пилипака. — Система Trimble — це комплекс елементів, які функціонують пов’язано один з одним. Але головна перевага — хмарні рішення, що в автоматичному режимі допомагають керувати всіма процесами в полі. 

Хмарні рішення Trimble — у вас завжди під рукою оперативна та актуальна інформація

Модуль ISOBUS Field IQ — це оптимальне рішення для багатьох господарств, бо він працює з усіма сумісними ISOBUSдисплеями. Коли агрегат під’єднати до монітора, в системі вже будуть усі параметри агрегата: геометричні розміри, ширина внесення, кількість секцій тіа налаштування. Застосовуючи ISOBUS Field IQ, всі параметри агрегата зберігаються у цьому модулі. Тобто в кабіні не потрібні окремі монітори для кожного виду обладнання. А в разі заміни трактора в сезон польових робіт не потрібно знову замірювати агрегат, на якому встановлено ISOBUS Field IQ, що значно пришвидшить роботу й скоротить час простою техніки. Також опціонально можна встановлювати ISOBUS-джойстик із можливістю запрограмувати кнопки для швидких маніпуляцій. 

— Модуль Field IQ можна використати для встановлення як на нові агрегати, так і для заміни старих систем керування: Raven 400/4000 consoles, Raven 660, Arag bravo, TopCon ASC-10, Teejet тощо, які не мають функції автоматичного вимкнення секцій, — каже інженер із продажів компанії Trimble Руслан Загоровський. — Також модулем можна обладнувати агрегати, що взагалі не мали системи керування, зокрема малі самохідні обприскувачі, причіпні обприскувачі, сівалки, розкидачі, культиватори тощо 

За допомогою Field IQ ISOBUS, встановленому на обприскувачі, можна використовувати постійну або змінну норму витрати розчину, керувати сервоклапанами або PWM. До того ж модуль підтримує 10 секцій і дві бічні форсунки, датчик рівня в бочці та датчик тиску. За потреби до всіх перелічених функцій можна додати керування гідравлічним складанням і розкладанням штанг, мішалкою й інші функції. 

Установивши систему Field IQ ISOBUS на бочку для внесення рідкого гною, можна контролювати до 8 секцій і лінійний актуатор, отримувати інформацію про рівень розчину в бочці, тиск у системі та проводити моніторинг обертів вентилятора. 

Застосовуючи модуль із розкидачами добрив, можна контролювати внесення гранульованих матеріалів до трьох бункерів, застосовувати постійну чи змінну норми внесення. Також установити ISO електронні ваги, щоб у реальному часі зважувати добриво. 

У сівалках суцільної сівби можна контролювати до трьох матеріалів та десяти секцій, а також моніторити рівень насіння або добрив у бункері тощо. У сівалках точної сівби можна контролювати 24 секції з контролем норми або 32 секцій без контролю норми. А система моніторингу висіву дає змогу оператору «бачити» двійники та пропуски по кожному сошнику. За потреби можна встановити датчик рівня насіння в центральному бункері. 

Для культиваторів, які мають функціональну можливість керувати робочими органами, система може керувати до 49 елементами (лап). Що зменшує травмування рослин, особливо на розворотних смугах і клинах. Тож переваги автоматизованого агрегата над механічним очевидні. 

Дослідним шляхом установлено, що завдяки вимкненню секцій на агрегаті можна заощадити від 4 до 7% матеріалу. А система моніторингу вчасно повідомить оператора про відсутність насіння чи забитий насіннєпровід, що допоможе уникнути просівів на полі. Водночас використання диференційного внесення матеріалів забезпечить унесення потрібної кількості матеріалів у потрібному місці. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ