Тваринництво

Під класичну музику

Під класичну музику

Гуманне ставлення до худоби, звуки класичної музики та постійна робота зі стадом забезпечують хороші надої молока та здоров’я стада на фермах ТзОВ «Бучачагрохлібпром».

Відрадно, що на українських теренах є підприємства, які розвивають тваринництво, досягають високих показників продуктивності корів і якості отриманого молока. Наприклад, на всіх фермах ТзОВ «Бучачагрохлібпром» дійна корова дає 20–30 кг молока за день, а телята мають понад 1 кг приросту за добу. Під час доїння тут вмикають класичну музику, яка допомагає коровам розслабитися та покращити молоковіддачу.
Дружній колектив молочнотоварної ферми у с. Пилява Детальніше про новітні технології, досвід у вирощуванні та догляді за ВРХ розповів заступник директора з тваринництва ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Борис Рудюк. За його словами, до структури ТзОВ входять три молочнотоварні ферми: у селі Соколів ферма налічує 1000 фуражних корів, у Пиляві — 670, в Осівці — 400. Крім того, у селі Доброполе функціонує ферма на 600 нетелей, яких після отелення переводять до молочнотоварних ферм. Також у структурі ТзОВ є відгодівельна ферма (с. Медведівка), де утримують 1000 бичків, половина з яких уже набула товарної форми, тобто має вагу 420–600 кг. У селі Ліщинці зведено корпуси ферми на 1200 фуражних корів і протягом найближчих років планують вивести її на повну потужність.
Борис Рудюк розповів, що у ТзОВ «Бучачагрохлібпром» займаються і свинарством. У самому Бучачі працює маточник на 250 голів свиноматок, який забезпечує виробництво 700 т товарної свинини беконного типу на рік. Щомісяця 500 поросят передають в інші господарства ТзОВ на відгодівлю. Діють ферми в селах Медведівці та Матеушівка, відгодівельник поросят у селі Доброполе та ферма з вирощування ремонтних свинок для відновлення стада в селі Заривинці.

Пилява — ферма з перспективою
Ферму на 1200 фуражних корів сьогодні обслуговують 35 осіб. Незважаючи на те, що низку приміщень ще добудовують, ця ферма має хороші показники. Керівник господарства Володимир Саврій розповів, що сьогодні тут доглядають за 1600 головами худоби, із яких дійне стадо — 670 корів, нетелей — 200 голів, а решта — молодняк. Надій на одну фуражну корову становить у середньому 20 л, а приріст на одному теляті — до 1 кг.
На усіх фермах ТзОВ «Бучачагрохлібпром» дійна корова дає від 20 до 30 кг молока на день «Кожна тварина має індивідуальний раціон. Так, наприклад, ми забезпечуємо наших підопічних кількома раціонами годівлі: для корів на роздої, лактуючих тварин, малопродуктивних корів, раннього й пізнього сухостою та молодняку. Кожна група отримує чітко визначений раціон і певне співвідношення концентратів. Корми від весни до осені господарство заготовляє власними силами, зберігаються вони також на фермі. Вирощуємо кукурудзу, люцерну та багато іншого. Удосталь забезпечені підстилкою для корів і телят, соломою та сіном. Корми готуємо за допомогою спеціального обладнання — міксера, що вміщує до 10 т монокорму. Доїння дворазове — о 4 ранку й о 16 годині вечора. Віддаємо перевагу такій породі, як червоний голштин», — ділиться досвідом Володимир Саврій.
Сьогодні на стадії добудови два нових приміщення — для молодняку та родильне відділення.
Пилявський тваринницький комплекс працює за принципом «замкнутого циклу», забезпечує себе кормами, поповнює поголів’я за рахунок власного ремонтного молодняку, а частину нетелей передає іншим підрозділам ТзОВ «Бучачагрохлібпром».
«Ми намагаємося корів, які мають отелитися, ставити по 2–3 голови в отельні бокси, оскільки вони морально підтримують одна одну. А от ті тварини, що вже отелилися, до 12–24 годин рекреаційного періоду проводять уже в спеціальному профілакторії, де відновлюють сили свого організму після отелення», — додає керівник господарства.

Музика та контроль
На всіх фермах ТзОВ «Бучачагрохлібпром» застосовують комп’ютерну програму адміністративного управління «Дейріплан», яка щодня під час доїння корів визначає їх стан, аналізує склад молока, рівень споживання кормів кожною окремою коровою, рекомендує оптимальний час для осіменіння чи лікування, записує до індивідуального електронного паспорта щоденні показники та формує завдання для працівників на кожен день і на рік.
Щоб процес доїння був приємним для корів і персоналу, в доїльному відділенні вмикають класичну музику. За словами керівників і працівників ферм, ця технологія цілком себе виправдовує, адже відколи корів доять під класичну музику, їх молоковіддача та продуктивність кращі.
Вим’я перед доїнням обов’язково обробляють 1–2%-м розчином перекису водню. Після попереднього здоювання молоко діагностують на мастит й інші можливі захворювання. Після цього вим’я витирають одноразовими серветками з дихлорексединовим розчином і одягають доїльний апарат. Доярки працюють лише в одноразових рукавичках. Після доїння вим’я обробляють спеціальним гелем, який утворює плівку для запобігання потраплянню будь-якої інфекції у середину дійок аж до наступного доїння. Перш ніж молоко потрапить у молоковоз, його перевірять за дев’ятьма показниками.
Окрім того, кожну корову після доїння ретельно оглядають, і в разі потреби вона отримує косметичні процедури: підрізання копит, чесання тощо. Тварини обов’язково проходять через ванни з дезінфікуючим розчином для копит.

Ферма в Соколові перевірена часом
На тваринницькому комплексі в Соколові налічується 1200 фуражних корів, а стадо загалом — 3000 голів. «Батьком» усіх телят тут називають відповідального за генетику та відновлення стада Михайла Беднарчука. «Сперму використовуємо тільки від племінних биків. Її завозять в Україну зі США. У результаті 90% нашого стада голштинізовано. За допомогою програми вибудовуємо стратегію з покращення генетики. Частково закуповуємо сексовану сперму, яка дозволяє в приплоді отримувати 98% теличок», — наголошує пан Михайло.
Перш ніж молоко потрапить до молоковоза, його перевірять за 9 показниками Феномен Соколова полягає в тому, що тут повністю збережено ферму, яка функціонувала ще за радянських часів — добудували лише одне приміщення. Із 2007 року ферма перейшла під опіку товариства «Бучачагрохлібпром». На ній здебільшого працюють жителі Соколова, загалом задіяно 68 осіб.
«Із перших днів життя телят їм роблять усі необхідні щеплення. Вакцинуємо від парагрипу, вірусної діареї, клостридіозу та багатьох інших захворювань. Особливо стежимо за чистотою, дотриманням раціону годівлі тощо. Відповідно стадо стабільно здорове й продуктивне. Хочу зазначити, що в нас усі працюють за командним принципом. Кожен на роботі ретельно виконує свої обов’язки, а в разі якоїсь потреби звертається до мене. На обхід господарства мені потрібно щодня півтори години. Звичайно, всього я відразу не можу помітити, тому дуже розраховую на своїх працівників», — розповідає керівник комплексу в селі Соколів Іван Сенів.
Щойно народжені телята перебувають у родильному відділенні протягом п’яти діб, згодом їх переводять в інше приміщення, де утримують до 60-денного віку. Наступний етап — підрощування до 120 діб.
Після отелення корови їй дають випити 35–45 л енергетичного напою власного виробництва – для кращого відновлення організму, а теляткам до двох годин після народження випоюють 3–4 л протестованого молозива від здорових і вакцинованих матерів.

Молоко класу екстра
Заступник директора з тваринництва ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Борис Рудюк зазначає, що на кожній молочнотоварній фермі є холодильне обладнання, в якому зберігається молоко. «Наша продукція відповідає стандартам класу «екстра» і всім вимогам для експортування. Молоко купують такі молокопереробні підприємства, як «Молокія» і «Рудь». Щодо показників, то бакпосів не перевищує 80 одиниць, соматика в межах 150–175, білок — 3,20–3,25%, жир — 3,7–3,9%, щільність — до 1,33 (молоко має високий сухий залишок), кислотність — 17%, — розповідає Борис Володимирович. — Ми б’ємо рекорди з якості молока, за яке сьогодні йде чимала конкуренція. Також до нас часто звертаються з проханнями продати нетелей. Але ми робити цього не можемо, бо формуємо стадо на 2017 рік, адже до того часу плануємо вивести на повну потужність усі наші підрозділи».

 

 

Яніна Чайківська

журнал  “The Ukrainian Farmer”  вересень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ