Агрономія

Збираємо груші

Збираємо груші

Збирання, товарна обробка та вимоги до пакування плодів груші значно відрізняються від аналогічних яблучних технологій.

Зимові сорти треба знімати задовго до настання їх споживчої стиглості Правильно визначити час збору врожаю дуже важливо для успішного зберігання плодів груші. Передчасний або запізнілий збір позначиться як на смакових якостях і зовнішньому вигляді плодів, так і на тривалості їх зберігання. Щоб правильно оцінити стиглість того чи іншого сорту, потрібно знати характерні ознаки, властиві саме йому (зміна кольору, щільності м’якуша, смак й аромат).

Коли збирати
Плоди осінніх і літніх сортів груші дозрівають, як правило, на дереві, а от зимові сорти треба знімати задовго до настання їх споживчої стиглості. Час зняття зимових сортів груші можна визначити за розподілом крохмалю в м’якоті плодів. Необхідно зробити поздовжній розріз плоду й обробити його 0,5—1,0% водним розчином йоду в йодистому калії (розчин Люголя). Якщо розбити градацію різного ступеня зрілості на 5 балів, то отримаємо таке:
• 5 балів — чорно-синє забарвлення на всій поверхні зрізу;
• 4 бали — у чорно-синє забарвлена майже вся поверхня зрізу, окрім насіннєвого гнізда та плодоніжки;
• 3 бали — під шкірочкою м’якоть темного кольору, однак усе тло зрізу має просвіти;
• 2 бали — незначне потемніння нечислених ділянок м’якоті й темне забарвлення поблизу шкірки;
• 1 бал — незначне потемніння тільки під шкіркою.

Якщо грушу закладатимуть на тривале зберігання, плоди потрібно знімати за настання їх 3-бальної стиглості, якщо зібране потрібно буде лише транспортувати — плоди знімають за їх 2-бальної стиглості. Коли стиглість досягла 1 балу — плоди дозріють дуже швидко, тому для зберігання й транспортування вони не придатні. Отже, саме в ранніх термінах знімання полягає відміна між збиранням плодів груші та яблуні, адже останні можуть до тривалого зберігання, навіть якщо їх зберуть за настання 1—2 балів, накопичувати крохмаль.

Збирання й товарна обробка
Врожай на трирічних деревах груші сорту Ноябрська Збирання груш на сильнорослих деревах починають із нижніх гілок, в інтенсивних насадженнях, де дерева карликові, такого обмеження не роблять й організовують потоковий збір плодів.
Плоди складають у спеціальні сумки з дном, що відстібується, або в пластмасові відра, також із дном, що відкривається. Сумки спорожняють у розставлені в міжряддях ящики або контейнери, виконуючи попереднє сортування (видаляють потворні, недорозвинені та пошкоджені плоди).
Після збирання виконують товарну обробку плодів груші, яка включає сортування (поділ продукції за якістю), калібрування та пакування. Запаковані ящики доцільно пропустити через віброустановку для ущільнення покладених плодів — під час транспортування вони менше переміщатимуться в рядах, не вдарятимуться один об одне та не ушкоджуватимуться.
Товарну обробку можна поєднувати зі збиранням, виконуючи її відразу в саду. Найчастіше таке поєднання роблять на невеличких територіях, коли навіть за обмеженої кількості працівників стає можливим організувати швидкий збір плодів.
За потокового способу збирання весь урожай надходить на сортувальний пункт, розміщений поруч зі сховищем. Відсортовану продукцію в тарі або розсипом через систему стрічкових транспортерів подають у сховище та закладають на зберігання, нетоварну частину продукції вивозять на переробку на сокові лінії.
Контейнери та візки, що їх використовують за сучасної технології збирання груші Найпростіші пункти післязбиральної обробки складаються з навісу, перебиральних столів і пристосувань для калібрування й пакування груш. Більш потужні та сучасно обладнані пункти мають потокові механізовані лінії, на яких усі операції товарної обробки виконують з високою продуктивністю.

Сортування
За якістю продукцію розділяють на перебиральних столах або транспортерах, по обидва боки яких сидять робітники та виокремлюють із потоку, що рухається, дефектні екземпляри, вкладаючи їх у прийомні лійки, спеціальні кишені або секції транспортера. Сортувальні транспортери можуть бути стрічковими, роликовими й прутковими. Стрічкові транспортери наносять плодам мінімальні механічні ушкодження, однак недоліком їх є те, що сортувальникам не вдається огледіти екземпляр із різних боків. Роликові транспортери постійно перевертають продукцію під час руху, і це полегшує її оцінювання. Ефективність сортування залежить від кваліфікації робітників і швидкості руху транспортера.

Калібрування
Потреба в калібруванні плодів викликана тим, що однорідна продукція має вищі товарні якості в реалізації, її легше упаковувати. Також продукція різних розмірів має різну лежкість.
Під час калібрування продукцію розділяють на групи за розміром (поперечний діаметр) або за масою. Для поділу за розміром застосовують калібрувальні машини таких типів:
• пасові;
• транспортерно-ніздрюваті;
• роликові;
• гвинтові.
У машинах пасового типу робочим органом є паси,натягнуті між валами таким чином, що під час обертання щілина між ними поступово розширюється. На початку пасової машини провалюються дрібні екземпляри продукції, потім — середні й наприкінці — найбільші.
Транспортерна машина з калібрування складається з кількох секцій транспортера з отворами різного діаметра в полотні. На виході кожного транспортера з нижнього боку встановлено виштовхувач плодів, які мають певний розмір. З однієї секції транспортера, що калібрує, продукція переміщається на іншу по скатних дошках. Дрібні екземпляри груш провалюються й нагромаджуються в прийомному лотку першої секції продукції, плоди більшого розміру пересуваються на наступні секції транспортера доти, поки діаметр отворів у стрічці не виявиться більшим за діаметр цих плодів. Калібрувальні отвори можуть бути круглими, квадратними або овальними.
Груші як плоди, що легко пошкоджуються, здебільшого калібрують на машинах, на яких переміщення продукції щодо робочої поверхні зведено до мінімуму.

Калібрувальні машини, що базуються на ваговому принципі, дозволяють розподілити плоди груші, що мають складну форму, на фракції з достатнім ступенем точності. Робочими органами такої машини є диски або тарілочки із закріпленою противагою. Плід, щойно він переважить противагу, скидається у прийомний лоток.
Слід пам’ятати, що груші ІІІ ґатунку за розміром не розподіляють.

Відкладена обробка
У процесі машинного збирання й післязбиральної доробки на механізованих лініях плоди можуть одержувати значну кількість механічних ушкоджень, у результаті чого збільшуються втрати під час зберігання. Широке застосування знайшла така технологія, коли восени після збирання обмежуються мінімальною обробкою груш і закладають продукцію у сховища. Повне сортування та калібрування у цьому разі виконують після зберігання перед реалізацією, коли продукція стає більш стійкою до механічних ушкоджень. Така технологія майже вдвічі скорочує потребу в робочій силі під час напруженого осіннього періоду та знижує пошкоджуваність плодів, однак об’єм дорогих холодильників у цьому разі використовується менш раціонально, бо на зберігання закладається багато нестандартної продукції. Цю технологію доцільно застосовувати для зберігання вирівняної високоякісної продукції.

Пакування
Груші мають бути запаковані в міцну, суху та без стороннього запаху тару. У кожний ящик упаковують груші одного помологічного й товарного ґатунку. У ІІІ товарному ґатунку допускається суміш помологічних сортів. Груші вищого й І товарного ґатунків у ящики вкладають рядами. На дно й під кришку ящиків кладуть шар деревної стружки, яку вистилають папером, можна також використати листи гофрованого картону, який до плодів кладуть гладким боком. Кожний шар груш перестилають загорнутою в папір стружкою.
Під час зберігання груш широко застосовують контейнери, ящики з дощок, ящики-лотки, із пакувальних матеріалів найбільшого застосування знайшли стружка деревна, папір обгортковий і поліетиленова плівка.
Потребу в тарі розраховують виходячи з планованого обсягу зберігання продукції й особливостей пакування.

Приблизна витрата пакувального матеріалу на 1 т груш
Останнім часом замість такого способу упакування плодів застосовують вистилання ящиків гофрованою за формою плодів силіконовою прокладкою. У такому разі плоди будуть завжди чистими, а прокладку можливо використовувати повторно практично необмежений час, що значно знижує витрати на пакувальний матеріал.
За згодою зі споживачем можливе укладання плодів вищого й І товарних ґатунків у ящики із загортанням кожного плода в провощений папір — це додатково захистить плоди від в’янення.
Груші ІІ товарного ґатунку пакують рядами або без рядового укладання. За нерядового укладання на дно й під кришку ящика кладуть шар деревної стружки, а для більш щільного укладання плодів роблять ущільнення вібрацією на віброустановці.
Груші ІІІ ґатунку запаковують без рядового укладання.
Допускається для промислової переробки за згодою зі споживачем упаковування груш ІІІ ґатунку без стружки та в ящики без кришок.
На кожну пакувальну одиницю обов’язково має бути наклеєна етикетка із зазначенням ґатунку (для І — із червоною, для ІІ — із зеленою, для ІІІ — із жовтою облямівкою). На етикетці потрібно вказати назву виробника, помологічний сорт, товарний ґатунок, розмір плодів (великі, середні, дрібні), дату пакування. У середину кожного ящика має бути вкладено талон із номером укладальника. У такому вигляді плоди груші потрапляють у холодильні камери або напряму в центри реалізації.

Приблизна витрата пакувального матеріалу на 1т груш

Пакувальний матеріал Маса, кг
Папір  
для вистилання ящиків 5
для обгортки плодів:  
провощений 17
цигарковий 11
Стружка деревна 20

 

Дмитро Потанін, канд. с.-г. наук
Південний філіал НУБіП України «Кримський агротехнологічний університет»

журнал  “The Ukrainian Farmer”  вересень, 2013 року

 

   

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ