Тваринництво

Здоров’я тварин конвертуємо у прибутки

Здоров’я тварин конвертуємо у прибутки

Про санітарний статус підприємства, його рентабельність, підходи до репродукції розповів Олександр Гоцай, головний лікар ветеринарної медицини компанії «АПК-ІНВЕСТ».

 

Олександр Гоцай, головний лікар ветеринарної медицини компанії «АПК-ІНВЕСТ» Олександре Олексійовичу, як би ви охарактеризували ветеринарний статус свинокомплексу «АПК-ІНВЕСТ»? Від яких інфекційних хвороб вільне ваше підприємство?
– Я б охарактеризував санітарний статус як високий. Відносно хвороб, то їх дуже багато і сказати, від чого ми вільні, вкрай важко. Одна з найпоширеніших проблем, що приносить економічну шкоду українським, європейським та американським підприємствам на даний момент – респіраторно-репродуктивний синдром (РРС). Але від нього ми повністю вільні. Також наше підприємство «чисте» щодо хвороби Ауєскі. Хоча для більшості вітчизняних свиноферм це також досить серйозна проблема. Ми також вільні від багатьох особливо небезпечних захворювань, таких, зокрема, як чума.

А як часто проводите моніторинг власного стада на наявність інфекційних збудників, на які збудники перевіряєте і в яких лабораторіях?
– Для того, щоб усе тримати під контролем, у себе на комплексі постійно проводимо моніторинг на наявність антитіл вірусних агентів; моніторимо ситуацію по мікоплазмі; двічі на рік проводимо ІФА-діагностику (імунно-ферментний аналіз) всіх комплексів, всіх майданчиків, всіх статевовікових груп свиней. Що стосується моніторингу бактеріальних інфекцій – проводимо ПЛР-аналіз, імунно-гістохімію залежно від виникнення проблеми.
Крім того, у нас також організовано ділянку санітарної бойні, де ветеринарні фахівці проводять регулярний (щотижня) діагностичний забій тварин з метою визначення найбільш характерних патологій і динаміки їх розвитку.
Більшу частину досліджень робимо у власній лабораторії, невелику частину – в інших лабораторіях області. Це обумовлено тим, що, на жаль, в Україні немає жодної лабораторії, яка б надавала повний спектр необхідних досліджень.

З якими неінфекційними ветеринарними проблемами стикаєтеся у себе на виробництві та як намагаєтеся з ними боротися?
– Неінфекційні проблеми свинопоголів’я – це травми кінцівок, копит, м’яких тканин тощо. Для боротьби з ними у нас на фермах є кваліфікований штат лікарів ветеринарної медицини, які, виходячи зі своїх знань і досвіду, призначають необхідний курс лікування тваринам.

Чи є на підприємстві затверджена схема біобезпеки (яка регламентує переміщення персоналу, тварин, кормів всередині підприємства)?
Новозбудовані приміщення свинокомплексу – У нас є схема, якою прописано усі необхідні норми – прийняття душу з милом, дотримання регламенту переміщення персоналу як між комплексами, так і всередині самого комплексу. Приписи цієї схеми суворо виконуються усіма без винятку, починаючи від генерального директора і закінчуючи молодшим оператором. Також норми біобезпеки прописані щодо транспорту – його в’їзд на територію свинокомплексу, переміщення та заходи дезінфекції.

З якими виробниками біопрепаратів і дезінфектантів «АПК-ІНВЕСТ» співпрацює? Чи влаштовує вас їх якість?
– Дуже складне і наболіле питання. Я не можу сказати, що якість біопрепаратів в Україні погана, і що добра в Європі. Але більшу частку медикаментів і дезінфікуючих засобів ми купуємо за кордоном. Наприклад, 30% нашого ветеринарного бюджету займають вакцини, і, на жаль, в Україні потрібні для нас вакцини не виробляють, тому ми їх купуємо у європейських виробників. Така сама ситуація і по дезінфектантах.

Розкажіть про роботу власної ветеринарної лабораторії, яка функціонує в компанії. Як проходить діагностика стану тварин?
– На самому початку бізнес-проекту з’явилася потреба в контролі санітарного статусу тварин, і у випадку будь-яких проблемних ситуацій, прийняття правильних дій на випередження. Тому була створена виробнича ветеринарна лабораторія та санітарна бойня, які мені як ветеринарному фахівцю дозволяють відстежувати в режимі реального часу ситуацію на комплексах. Свого часу компанія «АПК-ІНВЕСТ» вклала необхідні кошти у оснащення найсучаснішим обладнанням цих осередків, і сьогодні ми маємо змогу оперативно отримувати максимально достовірну діагностичну інформацію, регулярно проводити моніторинг епізоотичного стану наших свиноферм.
Що ж до досліджень, то ми проводимо патологоанатомічний розтин тварин, а наша лабораторія дозволяє робити імуноферментний аналіз практично на всі захворювання і на титри антитіл. Проводимо дослідження якості спермопродукції від своїх кнурів.
Зараз під моїм керівництвом працює 12 чоловік – це весь штат ветеринарних фахівців на виробничих майданчиках свиноферми. Для такого комплексу це відносно небагато.

Ваше ставлення до використання антибіотиків як стимуляторів росту, чи контролюєте у себе на підприємстві залишкову кількість антибіотиків у кінцевої продукції – м’ясі?
– До антибіотиків ставлюся дуже негативно. Наша філософія використання цих препаратів – лише за призначенням і у разі нагальної потреби. Є інші можливості і важелі, які дозволяють мінімізувати застосування антибіотиків – це використання підкислювачів, пробіотиків, підтримка високого санітарного статусу приміщень. Стосовно контролю присутності антибіотиків в кінцевій продукції – однозначно, він проводиться регулярно. Ми зовсім не застосовуємо антибіотики для свиней на фінішному етапі відгодівлі, тобто в останні місяці. Також обов’язково контролюємо в лабораторії залишки антибіотичних засобів в м’ясі.

Як і чим осіменяєте свиноматок? Скільки поросят отримуєте? Як працюєте зі свиноматками і кнурами?
Структура розведення працює за принципом піраміди, на вершині якої розташовуються чистопородні тварини – На кожному з наших комплексів існують лабораторії штучного осіменіння. В більшості випадків ми отримуємо не менше 12-ти живонароджених поросят і відлучаємо не менше 11-ти. Робота зі свиноматками і кнурами повністю регламентована внутрішніми процедурами.
Структура нашого розведення працює за принципом піраміди, на вершині якої розташовуються чистопородні тварини. Ефективність виробництва зараз базується на принципах трипородної гібридизації, яка дозволяє поліпшити такі виробничі показники, як середня вага, вік здачі на забій, площа на одну голову відгодівельного поголів’я, річний вихід продукції на одну свиноматку. Високі значення даних показників багато в чому забезпечує ефект гетерозису, властивий гібридам, який дозволяє поліпшити м’ясні якості свиней, їх плодючість, скороспілість, конверсію корму і т. д.
При структурованій системі осіменіння ми задіяли максимум гетерозису шляхом використання чистопородних тварин і відповідних поєднань на рівні батьків, прабатьків і прапрабатьків.
За рахунок ефекту гетерозису нам на сьогоднішній день вдалося, наприклад, досягти таких показників, як середній вихід поросят на одну свиноматку – 26,1 голів на рік; забійний вік – 171 день. При цьому вага здачі на забій становить 112 кг.

Що входить до щоденного раціону свиней?
– Комбікорм. А вже до складу цього комбікорму входять премікси – амінокислоти, концентрати вітамінів і мікроелементів; зернова група – зерно пшениці, ячменю; з білкових компонентів – соя, рибне борошно тощо. Оскільки до структури нашого холдингу входить комбікормовий завод, то в якості комбікормів ми впевнені.

Оскільки «АПК-ІНВЕСТ» продовжує нарощувати виробництво, на комплекс регулярно завозиться поголів’я тварин. Звідки ви їх везете та які висуваєте вимоги щодо статусу здоров’я цих тварин?
– У Франції купуємо чистопородних тварин кількох порід – велика біла, ландрас, термінальні кнури (Макстер). При комплектуванні поголів’я статус здоров’я є основоположним фактором, тому ми досліджуємо тварин на карантині як у постачальника у Франції, так і в себе на підприємстві. Ми вимагаємо від продавця надати результати аналізів всіх основних захворювань, які нас цікавлять. Після того, як тварин уже привезли до нас, ставимо їх в окрему будівлю на карантин, тримаємо там щонайменше два місяці, за цей час моніторимо стан їхнього здоров’я. Всі нюанси, які стосуються стану здоров’я і санітарного статусу тварин, прописані у контракті.
Багато країн мають високопродуктивну генетику, але при цьому циркуляція низки інфекційних захворювань (РРСС, АПП, мікоплазми, тощо) не дозволяє їм досягати високого статусу здоров’я тварин. Тому ми зробили вибір на користь тварин саме французької селекції. Вирішальним став той факт, що, крім високої культури ведення свинарства, у Франції сильна система моніторингу за епізоотичним станом ферм. Велику роль у визначенні санітарного стану свинарських господарств Франції мають державні служби, які залучають висококласних фахівців, що мають великий практичний досвід роботи.

 

Євген Строцинський

журнал  “The Ukrainian Farmer”  вересень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ