Техніка

Тест-драйв для дощувалок

Тест-драйв для дощувалок

Застосування широкозахватних дощувальних машин на Півдні України потребує врахування конкретних умов господарства та сільськогосподарської культури.

Фото 1. Дощувальна машина кругової дії Valley «Зрошення — гарант продовольчої безпеки на Півдні України» і «…недоцільно витрачати кошти на «зелену революцію» — поліпшення сортів, насіння, добрива, пестициди, якщо її може звести нанівець відсутність вологи в необхідний час» — так далекоглядно прогнозували ситуацію в сільськогосподарському виробництві України знані фахівці-науковці ще 1955 року. Стійка тенденція до збільшення середніх температур, яка в останні роки спостерігається в цілому в Україні, й особливо на Півдні, вимагає відповіді на це природне явище. І такою своєрідною відповіддю на нові виклики у сільському господарстві, що пов’язані зі зміною клімату, є застосування сучасної широкозахватної дощувальної техніки. Південноукраїнська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого для визначення основних технічних і технологічних показників техніки провела випробування низки машин, які найбільше представлено в зоні південного степу України. Результати цих випробувань наведено в табл. 1–3.
Таблиця 1. Експлуатаційно-технологічні показники дощувальних машин кругового переміщення

Параметри
Дощувальна машина
Valley Zimmatic T-L
Тиск на вході в машину, МПа 0,37 0,3 0,3
Площа зрошення з однієї позиції, га 68,2 59,14 88,2
Коефіцієнт ефективного поливу 0,85 0,9 0,9
Інтенсивність дощу, мм/хв. 0,94 0,89 0,94
Середній діаметр крапель, мм 0,92 0,69 0,92
Витрати палива, л/год. 1,69 2,05
Продуктивність, га/год. основного часу за поливної норми (т = 600 м³/га) 0,57 0,464 0,6
Марка дощувальної насадки / регулятор тиску Nelson R 3000/+ Senninger і-Wob/+ Nelson R 300/+

Таблиця 2. Експлуатаційно-технологічні показники дощувальних машин фронтального переміщення

Параметри
Дощувальна машина
Valley Zimmatic Reinke
Тиск на вході в машину, МПа 0,24 0,3 0,22
Коефіцієнт ефективного поливу 0,813 0,843 0,838
Коефіцієнт рівномірності зрошення (Крістіансена), % 82,4 86,4 85,6
Інтенсивність дощу, мм/хв. 0,51 1,1 0,8
Середній діаметр крапель, мм 0,92 0,65 0,92
Витрати палива, л/год. 1,45 1,37 2,55
Продуктивність, га/год. основного часу при поливній нормі (т=600 м3/га) 0,4 0,49 0,5
Марка дощувальної насадки / регулятор тиску Senninger і-Wob/+ Senninger і-Wob/+ Senninger і-Wob/+

Таблиця 3. Експлуатаційно-технологічні показники дощувальних машин із забором води з відкритого каналу

Параметри
Дощувальна машина
Valley Zimmatic Pierce T-L
Тиск води на насосі, МПа 0,21 0,2 0,2 0,27
Коефіцієнт ефективного поливу 0,92 0,85 0,89 0,89
Коефіцієнт рівномірності зрошення (Крістіансена), % 89,6 85,1 87,6 88,2
Інтенсивність дощу, мм/хв. 0,66 1,7 1,5 1,1
Середній діаметр крапель, мм 1,05 1,3 1,5 0,93
Витрати палива, л/год. 18,7 21,2 20,9 14,2
Продуктивність, га/год. основного часу за поливної норми (т = 600 м3/га) 0,73 1,12 1,04 0,53
Марка дощувальної насадки / регулятор тиску Senninger і-Wob/+ Nelson D3000/+ Nelson D3000/+ Senninger і-Wob/+

Дощувальні машини різних виробників, що випробовувалися, в основному мають подібну конструкцію та схожі технологічні схеми роботи. Як видно з їх конструкції, усі вони модульного принципу роботи. Кількість модулів залежить від розмірів поля, що, в свою чергу, впливає на витрати води для машин. До того ж у різних виробників шарнірні з’єднання прольотів і механізми синхронізації руху опорних візків у лінію мають різні конструкції. Так, Lindsay застосовує шарнірне з’єднання прольотів карданного типу, Reinke — за принципом шарніру «крюк-кільце», Valmont, Pierce — у вигляді двох кронштейнів, приварених до верхніх кінців труб сусідніх прольотів. Один кронштейн має гніздо, інший — шаровий палець, що входить у нього.
Фото 2. Дощувальна машина кругової дії Zimmatic Відрізняються машини з електричним і гідростатичним приводами руху. Так, машини з гідростатичним приводом виконують рух у постійному режимі (на відміну від «старт-стопного» у машин з електроприводом) без зупинок, що позначається на більшій рівномірності поливу та надійності вузлів машини. Із другого боку, ці машини мають більші витрати палива порівняно з машинами з електроприводом.
Проаналізувавши отримані показники, можна дійти висновку, що за якістю поливу (якістю штучного дощу, який вони створюють) і технологічними показниками дощувальні машини є на приблизно одному рівні. Наприклад, коефіцієнти рівномірності зрошення у всіх моделей отримано на рівні 0,81–0,9, що відповідає агротехнологічним вимогам (не менше за 0,7). Крупність крапель — 0,65–1,5мм (не більше за 1,5 мм згідно з агротехнічними вимогами). Коефіцієнт використання змінного часу на рівні 0,92–0,97 є задовільним показником.

     Основні рекомендації

Рекомендації сформовано, виходячи з досвіду експлуатації широкозахватних дощувальних машин у господарствах Півдня України:
Фото 3. Шарнірні з’єднання прольотів дощувальних машин одного з виробників • обираючи машину, координують її параметри (продуктивність, витрати води, тиск, сезонне навантаження) під конкретну зрошувану ділянку, виходячи з її геометрії та культур, які на ній вирощуються. За використання фронтальних машин слід, зокрема, розрахувати довжину гону, зважаючи на режим зрошення сільськогосподарської культури, яку планується розміщати на цьому полі. Якщо машина багатопозиційна, то розміщують культури у сівозміні з різними термінами поливу, що підвищує ефективність застосування машини на двох суміжних полях;
• у разі застосування дощувальних насадок із регуляторами тиску перевіряють тиск води на останній насадці, який має бути не меншим за регульований тиск, зазначений на регуляторі. Під це значення коригують тиск води на вході в машину, а також на гідранті. Це дозволяє знизити тиск у місці подачі води до машини та зекономити енергоресурси (електроенергію, паливо). Із другого боку, у разі тиску води в трубопроводі машини, меншому ніж зазначено на регуляторі, машина не даватиме запрограмований вилив, а значить, і норму поливу та необхідну рівномірність;
• великого значення під час експлуатації дощувальних машин набувають її рушії — шини коліс опорних візків. Звертають увагу на тиск у шинах, їх кріплення та спрацьованість. Також контролюють колії, які утворюють опорні візки машини;
• обов’язково контролюють роботу дощувальних насадок. Їх забиття призводить до зменшення рівномірності зрошення, невідповідності поливної норми проектній, і, як наслідок, зменшення продуктивності культур. Одним із найкращих прийомів є застосування фільтрів для очищення поливної води.

 

 

Володимир Сидоренко, зав. лабораторії
Південноукраїнська філія УкрНДІ прогнозування та випробування техніки і технологій для сільгоспвиробництва ім. Л. Погорілого

журнал  “The Ukrainian Farmer”  вересень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ