Тваринництво

Освітній флагман

Освітній флагман

Уже традиційно на семінарі «Індиківництво-2018» зібралися представники провідних індичих виробництв, найкращі спеціалісти й закордонні фахівці галузі.

 

В Україні індиківництво дедалі більше набирає обертів, але за обсягами виробництва ще набагато відстає від Європейських показників. Є різні причини, що стримують розвиток цього бізнесу в Україні, та беззаперечно одне — знань у цій галузі нам катастрофічно бракує.

 

Визначивши зріз проблем, що турбують українського виробника індичатини, журнал «Наше Птахівництво» організував захід, на якому виробники повною мірою змогли б отримати відповіді на свої найгостріші запитання, ознайомитися з різними технологічними ноу-хау в галузі, перейняти закордонний досвід своїх колег. Тож, цього року вже втретє в рамках щорічного Міжнародного форуму журнал «Наше Птахівництво» сумісно з AGP Group провів семінар для спеціалістів індиківничої галузі «Індиківництво-2018».

 

На сьогодні це найбільший захід для представників цього напряму виробництва, тому організатори ставили собі за мету запросити найцікавіших і професійних доповідачів, серед яких були: закордонні фахівці, провідні спеціалісти найпотужніших індиківничих господарств України, відомі діячі науки.

 

Семінар відбувся 19 квітня у Львівському Будинку вчених. Протягом дня говорили про сучасні тенденції на цьому ринку, зокрема світові, про новітню робототехніку, про вплив способу утримання на розвиток кісткової тканини в індиків, про оптимальні раціони для індичат і дорослої птиці. Порушували питання оптимізації виробничих процесів у господарстві з метою зменшення поточних витрат і збільшення прибутків, пропонувались альтернативні способи лікування птиці, а також обговорювалися класичні й найефективніші способи уникнення найрозповсюдженіших інфекційних хвороб в індиків. Не обійшли увагою й питання покращення мікроклімату та вентиляції у пташниках.

 

Генеральним партнером семінару «Індиківництво-2018» виступила компанія Moorgut Kartzfehn von Kameke GmbH & Co. KG. Партнер із ветеринарії — «Сева Санте Анімаль Україна». Партнер із роботизації — OCTOPUS ROBOTS. Партнер із годівлі — INTER-EDINSTVO HOLDING. Спеціальний партнер — компанія GERCZAK.

 

Окрім того, що відвідувачі отримали безліч цікавої та найактуальнішої інформації на самих доповідях, організатори створили максимально комфортні умови для неформального спілкування. Так, у неофіційній обстановці можна було почути безліч дискусій, обговорень сьогоденних проблем, що хвилюють виробників індичатини: починаючи від вибору постачальника кросу й закінчуючи вибором вакцин і дезінфектантів. Учасники ділилися досвідом, власними напрацюваннями, обмінювалися порадами, корисними контактами. Кожен мав змогу отримати цінні консультації й індивідуальну аудієнцію з доповідачами. Організатори ж у свою чергу дякують усім за проявлену довіру й чекатимуть зустрічі наступного року — на семінарі «Індиківництво-2019»!

 

КОМЕНТАР 

 

Володимир Петренко, головний лікар ветеринарної медицини ТОВ «Індичка»

У разі виникнення проблем з якістю корму велике значення мають гепатопротектори. Вже минули часи простих продуктів, заснованих на амінокислотах. Вони потребують підсилення, зокрема за допомогою активних витяжок рослин них речовин. Ми вживаємо такий комплекс заходів, що сприяє очищенню печінки птиці. Тобто препарати, які ми даємо птиці, допомагають боротися з уже наявною проблемою, а також профілактують захворювання печінки, до того ж сприяють усмоктуванню вітамінів, зокрема D3. Нагромадження мікотоксинів призводить до порушень усмоктування поживних речовин. Відомо, що не існує ідеального обраного абсорбенту, а застосування їх у кормах — це лише заспокоєння нервів. Тому рішенням є гепатопротектори нового покоління.

Микола Жила, д-р вет. наук, завідувач лабораторії клінікобіологічних досліджень ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок

Захворювання органів дихання в індиків має поліетіологічний характер, часто з латентним перебігом за вірусної патології та вираженою клінікою в ускладненні бактеріальною мікрофлорою. Установлення «ієрархії» патогенних чинників, виділених на діагностиці конкретного випадку, є основою для профілактичних чи лікувальних заходів.

Тетяна Фотіна, д-р вет. наук, професор, завідувач кафедри ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва Сумського НАУ

Найпоширенішими джерелами зараження гістомонозом є: неякісний корм (у ґрунті й рослинах можуть перебувати нематоди, яких теж уважають переносниками одноклітинних паразитів), а також старі підстилки в пташнику, у яких і часом накопичуються шкідливі мікроорганізми — гістомонади, що потрапили з послідом або виділеннями хворої птиці. Після підселення молодняку всі ці мікроорганізми потрапляють на нову птицю й провокують захворювання. Небезпечно переводити молодняк індиків у приміщення, де до цього містилися птиця іншого виду, бо може виявитися, що вона була безсимптомним носієм цієї хвороби.

Пьотр Добровольський, Університет Марії Кюрі-Складовської в Любліні (Польща)

За результатами досліджень установлено, що застосування пробіотиків беззаперечно позитивно впливає на розвиток тонкої кишки в індиків. У результаті застосування покращуються майже всі морфологічні параметри тонкої кишки. Обсяги впливу залежать як від ділянки тонкої кишки, так і від дози пробіотиків. Найчутливішою до дії пробіотиків виявилася дванадцятипала кишка. Найоптимальнішою виявилася доза 108 куо/г-1.  Усупереч сподіванням найбільша доза пробіотиків дала найслабший ефект. У переважній більшості наукових досліджень наголошується суттєвий позитивний вплив пробіотиків на розвиток і стан здоров’я травної системи, що часто позначається на кращому виживанні птиці.

   

 

Віра Славянська

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ