Агромаркет

Огляд товарних ринків у травні та червневий прогноз

Огляд товарних ринків у травні та червневий прогноз

 Огляд ринку у травні та червневий прогноз 2013 року

Пшениця

Торгівля пшеницею на Chicago Board of Trade (CBOT) у травні була відносно спокійною, порівняно з квітнем. Котирування ф’ючерсного контракту на пшеницю з поставкою у липні розпочали місяць із відмітки 7,32 дол/бушель (269 дол/т), найбільшим показником був рівень 7,35 дол, а поточна ціна контракту становить 6,92 дол/бушель (254 дол/т). Протягом травня липневий контракт на пшеницю перебував у ведмежому тренді, що підтверджувалось обсягами торгів і загальною динамікою. За результатами торгів стало помітно лінію підтримки на рівні 6,80 дол, на якій травневе падіння цін зупинилося та розпочався «відкат» угору. Сильною лінією спротиву ціни на пшеницю є 7,0 дол (257 дол/т), цей показник важливий у технічному плані. На цьому рівні ухвалюватимуть рішення за своїми позиціями основні гравці ринку пшениці.
Сьогодні ситуація на біржовому ринку пшениці досить неоднозначна, після тривалого падіння ринок начебто розпочав консолідацію та рух уверх. Однак новини про рекордний урожай пшениці, який за оцінками USDA 2013/2014 році становитиме 701,099 млн тонн, знизив рівень попиту на ринку. Великий урожай пшениці цього року сприятиме падінню цін. Отже, глобально на ринку пшениці панує ведмежий настрій — розпродажі продовжуються. Невелике зростання, яке розпочалося з 22 травня, є результатом фіксації прибутків трейдерів за середньостроковими позиціями.
Прогноз на червень по ринку пшениці нейтральний із тенденцією до зниження. У червні очікується відкат котирувань до рівня 7,0—7,2 дол/бушель (257—264 дол/т), після чого падіння продовжиться.

 Огляд ринку у травні та червневий прогноз 2013 року

Кукурудза

Травень на ринку кукурудзи був періодом спекуляцій і невизначеності. Котирування липневого контракту рухалися в коридорі 6,30—6,60 дол/бушель (248—259 дол/т). Початок основних торговельних сесій зазвичай відбувався значним гепом (ціновим стрибком), а внутрішньоденна волатильність була вище за середню (15—20 центів), до того ж обсяг торгів перевищував 250 тис. контрактів. Таку динаміку важко назвати флетом або консолідацією — це наслідок спекулятивних операцій. Зрозуміло, що інформація про великий урожай кукурудзи цього сезону та проблеми посівної США вносять невизначеність у ціноутворенні. Такого тривалого безтрендового періоду на ринку кукурудзи не було давно.
Поточна ціна на контракт із поставкою в липні становить 6,55 дол/бушель (257 дол/т). Ураховуючи ситуацію на ринку, прогнозувати рух цін неможливо. Глобально на ринку кукурудзи панує ведмежий тренд, однак рівні 6,20 і 6,60 дол (244—259 дол/т) є важливими для ціни, подальша ситуація на ринку, коли котирування їх подолають.

 

С оя

Котирування ф’ючерсних контрактів на сою СВОТ у травні перебували в зеленій зоні. Розпочавши місяць із 13,96 дол/бушель (512 дол/т), ціна липневого контракту знизилася до рівня 13,66 дол, а потім почала стрімко зростати. Поточні котирування липневого ф’ючерсу становлять 14,82 дол/бушель (544 дол/т) і показали зростання 6,01% з початку місяця. Важливий період у зростанні котирувань розпочався з 16 травня, коли ціна контракту почала підвищуватися по 20—30 центів за період основної сесії та супроводжувалася обсягами торгів понад 200 тис. контрактів. Усі ці сигнали та динаміка торгів показують на початок сильного бичого (висхідного) тренду на ринку сої. Великий попит й агресивний характер закупівель зробив ринок сої ліквідним і волатильним. Наразі сильною лінією спротиву ціни є 14,80 дол (543 дол/т). Якщо її буде подолано, ціна зростатиме й далі.
Прогноз ринку сої в червні позитивний. Вартість котирувань зростатиме й надалі та вірогідно зробить відкат від рівня 14,80 до 14,50 дол, а консолідація ринку можлива на рівнях 14,80 дол/бушель (544 дол/т) і 15,0 дол/бушель (551 дол/т).

Огляд ринку у травні та червневий прогноз 2013 року

Ріпак

Котирування ф’ючерсних контрактів на ріпак, що торгуються на MATIF (Marche a Terme International de France), протягом травня перебували переважно в зеленій зоні. На початку травня ціни на європейський ріпак становили 432 євро, найнижчу ціну зафіксовано 9 травня — 419 євро, а поточна ціна серпневого контракту — 434 євро. Торги проходять із середніми обсягами (2000 контрактів), іноді з великими (3000 контрактів). Кількість відкритих позицій постійно збільшується і становить 32 900 контрактів.
Флет (боковий рух ціни), що тривав на ринку з початку року, схоже на все, закінчується, і рівень спротиву ціни в 440 євро/т навряд чи втримається. Технічно такий вид має ринок наприкінці консолідації перед початком бичого (висхідного) тренду. Котирування декілька разів протягом останніх місяців тестують рівень 440 євро, кожного разу зменшуючи відкат від нього. На ринку є сильний покупець.
Прогноз по ринку ріпаку позитивний. У червні слід очікувати зростання цін із пробиттям рівня в 440 євро, після чого ціна рухатиметься до 450-455 євро/т.

 

Цукор

У травні на біржовому ринку цукру США продовжується падіння цін. Котирування ф’ючерсних контрактів на цукор СВОТ коштували на початку травня 17,63 цента/фунт (388 дол/т). Упродовж трьох торговельних сесій спостерігалося зростання цін до рівня 17,90 центів, після чого падіння продовжилось. Поточна ціна липневого контракту становить 16,66 центів/фунт (367 дол/т) різниця з початком травня — 5,50%. Торги проходять із середніми обсягами (300—350 тис. контрактів), кількість відкритих позицій відносно стала (450 тис контрактів).
На ринку цукру продовжується ведмежий тренд, однак є сигнали на його закінчення. У травні на рівні 16,85 цента/фунт (371 дол/т) упродовж чотирьох торговельних сесій були покупки. Скоріше за все, таким чином відбувалася часткова фіксація прибутків, однак таке бажання трейдерів свідчить про невпевненість у довгостроковій перспективі ведмежого тренду. Потім падіння продовжилося й технічно ринок демонструє наявність великої кількості пропозиції.
Прогноз ринку цукру на червень негативний. Падіння котирувань продовжиться й надалі без чітко визначеного рівня спротиву цін.

 

газета “АгроМаркет” червень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ