Агромаркет

Огляд ринку в липні та прогноз на серпень 2013 року

Огляд ринку в липні та прогноз на серпень 2013 року

Пшениця

Котирування ф’ючерсних контрактів на пшеницю, що торгуються на Chicago Board of Trade (CBOT), у липні демонстрували змішану динаміку руху, однак у довготривалому періоді — знижувались. На початку липня ціна вересневого контракту становила 6,49 дол. США/бушель (238 дол. США/т) і зростала через новини про посуху в зернових регіонах США та повідомлення про великі закупівлі пшениці Китаєм і Бразилією. 11 липня котирування сягнули відмітки в 6,93 дол. США (254 дол. США/т), змінили направленість руху й почали знижуватись. Основною причиною цього став звіт USDA, у якому повідомлялося про зростання виробництва пшениці у світі та намір американських виробників збільшувати площі посівів. Унаслідок цього котирування ввійшли в середньостроковий ведмежий (знижувальний) тренд і пробили досить сильний рівень підтримки ціни в 6,55 дол. США/бушель (240 дол. США/т). Поточна ціна вересневого контракту становить 6,5 дол. США/бушель (238 дол. США/т), грудневого — 6,61 дол. США/бушель (242 дол. США/т).
Наприкінці липня на ринку панувала тимчасова невпевненість. Ураховуючи те, що кількість відкритих позицій вересневого та грудневого контрактів відносно стала впродовж останніх п’яти-шести торговельних сесій, можна припустити, що основний обсяг позицій уже відкритий виробниками та великими трейдерами. Це призупинить падіння, що стало рекордом, і змусить ринок консолідуватись на рівні 6,5-6,4 дол. США (238–235 дол. США/т). Однак можливість зниження цін є дуже вірогідною через відомості про збільшення третій рік поспіль виробництва пшениці.у світі.

 

Огляд ринку в липні та прогноз на серпень 2013 року Кукурудза
Кінець червня та початок липня видався надто важким для виробників кукурудзи та трейдерів на біржовому ринку. Обвал цін, що продовжується на СВОТ, набув колосального значення. Із середини червня ціни на кукурудзу впали вже більше ніж на 19% та продовжують знижуватися. Так, котирування вересневого контракту на кукурудзу розпочали липень із відмітки 5,46 дол. США/бушель (214 дол. США/т), потім почали зростати через новини про посуху в США до 5,63 дол. США(221 дол. США/т), а 11 липня різко обвалилися. Протягом 11–27 липня ціна впала на 12,6%. Причинами цього став липневий звіт USDA та новини про посіви ГМ-кукурудзи в США, якою засіяно 90% усіх площ. У результаті відбулося падіння ціни вересневого контракту нижче рівня 5 дол. США/бушель (196 дол. США/т). Частина трейдерів і виробників почали хаотично продавати свої контракти. Ціна вересневого контракту на кукурудзу на кінець липня становила 4,92 дол. США/бушель (193 дол. США/т), грудневого — 4,76 дол. США/бушель (187 дол. США/т).
Прогноз по ринку кукурудзи — падіння з консолідацією на рівні 4,85–4,90 дол. США/бушель (190–192 дол. США/т). Причиною цього стане надто велика кількість відкритих позицій вересневого та грудневого контрактів (363 тис. та 571 тис. контрактів), що змусить частину трейдерів виходити з позицій задля фіксації прибутку. Це, в свою чергу, може призвести до початку відкату та короткострокової консолідації. У довгостроковому періоді слід чекати зниження котирувань, оскільки поточного року посіви кукурудзи в США стали найбільшими з 1936-го, що неминуче призведе до зниження цін.

 

Соя
Котирування ф’ючерсних контрактів на сою СВОТ більшу частину липня перебували в зеленій зоні (зростали). На початку липня ціна контракту на сою з поставкою в серпні становила 14,26 дол. США/бушель (523 дол. США/т) і повільно зростала. Максимальне значення зафіксовано 22 липня на рівні 15,25 дол. США/бушель (560 дол. США/т), після чого розпочався обвал. За чотири торговельні сесії котирування серпневого контракту знизились на 11,54% і на кінець місяця становили 13,49 дол. США/бушель (495 дол. США/т). Основною причиною такого падіння стало зниження котирувань на ринках кукурудзи та пшениці. Цікаво, що контракти на сою з поставкою в листопаді зреагували не так активно й впали лише на 6,86%, до того ж кількість відкритих позицій змінилася незначно й становить 318 тис. контрактів. Поточна ціна контракту на сою СВОТ із поставкою в листопаді становить 12,28 дол. США/бушель (451 дол. США/т).
У довгостроковій перспективі ціни на цю культуру почнуть відігравати втрачені позиції. Сильним рівнем підтримки вартості серпневого контракту є 13,20 дол. США/бушель (485 дол. США/т), на якому найближчим часом почнеться короткострокова консолідація. Котирування контракту з поставкою в листопаді будуть торгуватися в середньостроковій перспективі на рівні 12 дол. США/бушель (440 дол. США/т).

Ріпак
Короткостроковий ріст цін на ріпак на початку липня, що тривав вісім сесій на MATIF, виявився лише коротким відкатом. Далі ціни обвалились. Котирування серпневого контракту торгувались на початку липня по 392 євро/т, потім зросли до 407 євро/т, після чого різко знизились на 12,53% до 356 євро/т. Такий обвал цін був спричинений новинами про рекордні врожаї в Європі, особливо в Україні. Виробники й основні гравці ринку, чітко усвідомлюючи наявність великої кількості пропозиції на ринку, почали масово продавати контракти, щоб зафіксувати поточну ціну на свій товар. Ця ситуація чітко проглядається на торгах контрактом із поставкою в листопаді, де останні вісім торговельних сесій присутні великі обсяги контрактів, а ціна знизилась на 5,95% до 363 євро/т.
У цілому на ринку ріпаку панує ведмежий (знижувальний) тренд, який у довгостроковій перспективі продовжуватиметься. Великі врожаї ріпаку та падіння цін на зернові тиснуть на ріпак. Однак зниження не може бути нескінченним, тому в середньостроковій перспективі слід очікувати технічного відкату й невеликої консолідації. На торгах контрактом із поставкою в листопаді це можливо на рівні 350–360 євро/т.

 

Цукор
Після ліквідного червня липень на біржовому ринку цукру виглядає більш скромним. Торгівля ф’ючерсними контрактами на цукор, що відбувається на CBOT, у липні проходила в змішаному циклі. На початку місяця котирування жовтневого контракту перебували на рівні 16,93 цента/фунт (373,24 дол. США/т), потім знизилися до підтримки в 16 центів, після чого знову почали зростати. Поточна ціна контракту з поставкою в жовтні становить 16,47 цента/фунт (363,10 дол. США/т) і повільно зростає.
Так само як і в середині червня після затяжного падіння ринок цукру розпочав консолідацію. Технічно ринок демонструє зміну направленості руху з усіма сигналами, що це підтверджують. Зміна напряму руху на рівні 16,00 центів, зростаючий обсяг на збільшення ціни, невеликі відкати у разі зростання — це класичні ознаки нового бичого (висхідного) тренду. Підтвердженням зміни направленості руху стане пробиття рівня ціни 16,80 центів/фунт (370 дол. США/т) і рівня 17,0 центів (374 дол. США/т). Прогноз по ринку цукру: зростання з консолідацією на рівні 16,80–17,0 центів/фунт (370–374 дол. США/т).

 

Олексій Кулішов, аналітик товарних ринків

газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ