Агромаркет

Як покращити сівбу

Як покращити сівбу

Автоматизовані системи дозволяють точно відслідковувати технологічні параметри роботи посівного комплексу.

Від того, як виконана сівба, залежить розвиток рослин і якість урожаю. Обмежені агротехнічні терміни часто не дають змоги виправити помилки, що трапляються під час виконання цієї технологічної операції, без великих матеріальних затрат і втрат урожаю. Тому вимоги до виконання цього процесу — максимальні, а зменшити кількість збоїв під час сівби допоможуть системі контролю. Протягом року у Південно-Українській філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого випробувалися системи контролю висіву SCSO-8 і SCSO-12, встановлені на просапних сівалках УПС-8 та Вега-12, і системи контролю SCSO-48-1 — на пневматичній зерновій сівалці Оріон-9,6. Ці системи дозволяють точно відслідковувати технологічні параметри роботи посівного комплексу, який складається з трактора та сівалки, оперативно отримувати інформації про порушення технологічного процесу для максимально швидкого усунення помилок. За результатами випробувань зроблено висновок, що системи контролю висіву незалежно від культури та норми висіву стало та точно фіксують кількість насіння, що висівають із достатньо високою точністю.

Показники якості виконання технологічного процесу в режимі точного висіву

Технічні особливості систем контролю

Системи контролю сівби SCSO-8 і SCSO-12 призначено для автоматичного контролю параметрів виконання технологічного процесу сівалкою точного висіву та повідомлення у разі відхилення від технологічного процесу за такими параметрами:
• пройдений шлях, м;
• засіяна площа, га;
• фактична норма висіву кожним сошником, кг/га;
• кількість насіння, висіяного кожним сошником, шт/м;
• кількість двійників і пропусків у кожному сошнику (%).
Ці системи мають подібні конструкційні схеми й відрізняються між собою кількістю контрольних пристроїв (залежно від кількості секцій сошників) і конструкцією кронштейна для кріплення датчиків.
Кожна з наведених систем контролю складається з таких складових частин (рисунок):
– панель оператора з кронштейном;
– пристрій введення;
– датчик швидкості;
– датчик висіву;
– електропроводка;
– монтажні деталі.

Панель оператора (фото 1) — це складова частина системи, що виконує функції візуального та звукового контролю, а також налаштування й установлюється в кабіні трактора.

Фото 1. Панель оператора, встановлена в кабіні трактора
Фото 1. Панель оператора, встановлена в кабіні трактора

   Пристрій введення (фото 2) є прямокутною коробчастою деталлю з трьома роз’ємами, до яких під’єднано електричні дроти від датчиків. Пристрій введення призначено для обробки інформації, яка надходить із датчиків швидкості, контролю кількості технологічного матеріалу та кількості обертів вентилятора.

Фото 2. Пристрій введення

Фото 2. Пристрій введення

 

Датчик швидкості (фото 3) установлюється безпосередньо на приводному колесі або на проміжному валу привода висівних апаратів, а не то систему потрібно налаштувати на необхідну норму висіву, що оператор може легко зробити у своїй кабіні.

Фото 3. Датчик швидкості

Фото 3. Датчик швидкості

Датчики висіву насіння встановлювали на середній частині сошника (УПС-8) або насіннєпроводі (Вега-12). На «Оріон-9,6» його встановлювали після розподільчих головок на кожному насіннєпроводі (фото 4).

Фото 4. Датчики висіву на Оріон-9,6

Фото 4. Датчики висіву на Оріон-9,6

 Принцип роботи датчиків висіву полягає в посиланні світлового сигналу та його вловлюванні. Коли появляється насіння в робочій зоні датчика, відбитий сигнал послаблюється, датчик миттєво уловлює та фіксує зміну сигналу. Після тестування, якщо система не виявила відхилень і несправностей, вона автоматично переходить на екран висіву й ставить сівалку на контроль. Далі систему контролю висіву налаштовують на потрібні параметри (норму висіву, культуру, номер поля тощо), після чого агрегат може починати сівбу.
У процесі роботи потік насіння, що транспортується насіннєпроводами та проходить через датчик, перериває його сигнал, який миттєво фіксується системою та передається на панель оператора. Система збирає інформацію з усіх датчиків, обробляє її та видає на екран. У разі виникнення позаштатної ситуації система видає візуальне аварійне повідомлення та вмикає звуковий сигнал.

Результати тестувань

Перевірку якості та надійності роботи систем контролю SCSO-8 і SCSO-12, що були встановлені на сівалках «УПС-8» та «Вега-12», виконували на стендових випробуваннях і практичних польових посівах у господарствах зони Південно-Української філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого.
Показники якості виконання технологічного процесу під час випробувань визначалися на трьох сільськогосподарських культурах: соняшнику, сої, сорго (табл. 1–3). Швидкість роботи посівних агрегатів становила в середньому 8 км/год, що є оптимальним значенням для сівби просапних культур. Насіння цих культур різні за розміром, кольором і нормою висіву, тому вони є найбільш цікавими для тестування систем. Кількість висіяного насіння одним апаратом визначалася за різні проміжки часу.

Результати стендових випробувань (табл. 1–3) показали, що системи контролю SCSO-8 і SCSO-12 у режимі точного висіву контролюють таке:
• робочу швидкість агрегата;
• пройдений шлях;
• засіяну площу;
• норму сівби;
• кількість насіння, висіяного одним сошником,
• відсоток пропусків і двійників із достатньо високою точністю.
Похибка вимірювань на всіх трьох культурах по параметрах, що контролюються, не перевищила 1%.
За період випробувань систем SCSO-8 і SCSO-12, що встановлені на сівалки УПС-8, Вега-12, наробіток на них становив відповідно 90 та 70 годин роботи основного часу. Наробіток на сівалку пневматичну «Оріон-9,6» із системою SCSO-48-1 становив 100 годин роботи основного часу. Системи контролю стало та надійно виконують свій технологічний процес, що підтверджує відсутність технологічних і технічних відмов і несправностей протягом усього часу випробувань.

Висновки

За результатами випробувань установлено, що системи контролю висіву SCSO-8, SCSO-12 і SCSO-48-1 завдяки широкому спектру функцій і налаштувань дозволяють контролювати параметри роботи посівних агрегатів, що значно полегшує роботу механізатору й сприяє підвищенню змінної продуктивності. Системи контролю підвищили якість виконання технологічного процесу сівалок УПС-8, Вега-12 та Оріон-9,6, на яких їх було встановлено. Системи контролю висіву мають достатньо високий технічний рівень. Універсальність таких систем контролю дозволяє використовувати панель оператора (основну складову частину) для роботи з іншими сівалками та посівними комплексами з незначними переналаштуваннями, доступними механізатору.

 

Наталія Легкодух, ст. наук. співроб.,
Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ