Агромаркет

Комп’ютер для обприскування

Комп’ютер для обприскування

Застосування функціонального бортового комп’ютера для сучасного обприскувача дозволяє проводити догляд за посівами з максимальною ефективністю.

Зростання інтенсивності технологій вирощування сільськогосподарських культур стимулює аграріїв до застосування максимально ефективних технічних засобів. Велику роль у забезпеченні отримання високого врожаю відіграють обприскувачі. Тому їх правильне налаштування, а також точне та якісне внесення робочого розчину дозволяють надійно захищати посіви від шкідників, хвороб і бур’янів.

Основа якісного обробітку робочим розчином

Серед багатьох параметрів, які характеризують технологічний процес обприскування, найважливішими є норма внесення препарату, концентрація робочого розчину, якість розпилювання та рівень забруднення навколишнього середовища шкідливими речовинами.
Комп’ютеризовані системи астоматичного підтримування постійної норми внесення робочої рідини під час обприскування дозволяють повністю виключити вплив людського фактора Задана норма внесення препарату досягається правильним/коректним установленням тиску рідини в нагнітальній лінії, співвіднесеної зі швидкістю руху обприскувача. Концентрація робочого розчину залежить від точного співвідношення води та препарату.
Якість проведеного заходу напряму залежить від типу розпилювача, який, у свою чергу, обирають із урахуванням технічних характеристик самого розпилювача (розходу рідини в межах робочого діапазону тиску), вимог до розміру краплі та погодних умов. Ретельний вибір розпилювачів дозволяє уникнути/зменшити рівень забруднення навколишнього середовища шкідливими речовинами.
Тому правильне регулювання/налаштування обприскувача на певну норму внесення робочої рідини та підтримка заданих параметрів у процесі роботи є одним із найважливіших питань, які необхідно вирішувати для досягнення сучасних екологічних вимог, агротехнічної та економічної ефективності процесу обприскування.

Налаштування обприскувача та системи керування

Головне завдання в налаштуванні обприскувача — відхилення фактичної норми внесення препарату від заданої не має перевищувати 10%. Регулювання обприскувача з ручним керуванням на норму внесення робочої рідини має виконуватись розрахунково-дослідним шляхом. Спочатку за таблицями обирають тип і розміри розпилювачів залежно від сталого тиску в нагнітальній лінії та робочої швидкості агрегата.

Тоді норма внесення робочої рідини, л/га:

D = Q × 60 000 ÷ (V × i)

або витрата робочої рідини через один розпилювач, л/хв:
Q = D × V × i ÷ 60 000,

де:
D — норма внесення робочої рідини, л/га;
Q — розхід рідини через один розпилювач, л/хв;
V — робоча швидкість агрегата, км/год;
i — крок розміщення розпилювачів на штанзі, см.

Далі дослідним шляхом визначають фактичний розхід рідини через один розпилювач, який залежить від тиску та порівнюють його з табличним значенням. У разі відхилень (унаслідок втрати тиску по довжині трубопроводів, проходженні через фільтри, клапани, коліна, через зміну перерізу тощо) змінюють тиск у нагнітальній лінії й знову проводять замір. Повторюють процедуру, поки не досягнуть відповідності розходу табличним даним.
Однак навіть такий ретельний спосіб налаштування не гарантує підтримки заданої норми внесення на одиницю площі, оскільки величина тиску в гідросистемі обприскувача, яке створюється насосом, теж коливається через нерівномірність частоти обертів колінчастого вала двигуна, а це, своєю чергою, впливає на кількість унесеного робочого розчину на одиницю площі.
Без належних засобів контролю неможливо досягти точної концентрації робочого розчину, яка відповідала б агрономічним вимогам. Через велику похибку звичайних рівнемірів (відхилення рівня внаслідок нерівної поверхні, висоти навіски трактора) неможливо точно визначити залишок робочої рідини в баку обприскувача, що призводить до зміни концентрації робочого розчину за кожної наступної заправки.
Оператор повинен швидко оцінювати ситуацію, ухвалювати рішення та виконувати дії для стабілізації процесу обприскування. Однак він фізично не може постійно підтримувати сталою кількість обертів колінчастого вала двигуна, а відповідно, й швидкість руху агрегата. На жаль, погодні умови, недосвідченість, некваліфікованість, неуважність або втома, призводять до втрат агротехнічної та економічної ефективності процесу обприскування.
Занадто багато факторів впливають на швидкість руху агрегата, на сталий рівень тиску в системі, концентрацію робочого розчину. Коливання основних параметрів процесу обприскування в межах 10–15% може призвести до сумарних відхилень 20–30%. Легко підрахувати економічну складову таких витрат у собівартості продукції.
Комплексні технології виробництва сільськогосподарської продукції, які почали свій розвиток на початку нового тисячоліття й отримали назву «точне землеробство» (Precision Farming), є засобом для виконання основних завдань сучасного аграрного ринку. Серед яких найголовнішими є:
• отримання своєчасної об’єктивної інформації;
• ухвалення швидких і найкращих рішень і реалізація їх на практиці.
Однієї зі складових технології точного землеробства є комп’ютеризовані системи автоматичного підтримування постійної норми внесення робочої рідини під час обприскування. Їх відмінністю (порівняно з машинами з ручним керуванням) є повна автоматизація процесу обприскування та виключення впливу людського фактора.

Бортові комп’ютери BRAVO

  Бортовий комп’ютер Bravo 180S DIS

Провідні виробники машин й обладнання для хімічного захисту сільгоспкультур зробили суттєвий крок щодо оснащення обприскувачів бортовими комп’ютерами. Одним із найвідоміших європейських виробників приладів точного землеробства є італійська компанія ARAG, яка вже постачає на ринок надійні та ефективні в експлуатації бортові комп’ютери лінійки BRAVO.

BRAVO — це автоматизована система, яка повністю забезпечує підтримку встановленої норми витрати рідини в будь-який проміжок часу незалежно від робочої швидкості агрегата.
BRAVO180S — компактний і економічний, точний і надійний, із високими експлуатаційними характеристиками комп’ютер, придатний для роботи з невеликими та середніми обприскувачами.

Контрольна панель має багатофункціональний дисплей із підсвіченням, який відображає норму внесення препарату (л/га) у реальному часі та за вибором оператора: швидкість (км/год), тиск (бар), витрати (л/хв), рівень залишку рідини в баку (л), кількість внесеної рідини (л), оброблену площу (га), час обробітку (хв).
Комп’ютер дозволяє оператору контролювати, змінювати норму внесення робочої рідини, вимикати загалом її подачу на штангу або вимикати окремі секції штанги в будь-який момент часу.
У процесі роботи за автоматичного режиму обприскувач рухається по полю зі змінної швидкістю (через рельєф поля, рух згори/вгору, розгін/сповільнення, буксування ведучих коліс, твердість ґрунту, нерівномірність частоти обертання колінчастого вала, зміна тягового опору через зменшення маси рідини в баку), а комп’ютер BRAVO180S автоматично, без участі оператора, дає команду електричному пропорційному клапану відкоригувати тиск відповідно до нових значень швидкості. Час реакції системи на поновлення встановленої норми розходу рідини 3,5–4 с.

Характеристики BRAVO180S

  Бортовий комп’ютер Bravo 180S DIS Olio – автоматичне регулювання норми внесення за допомогою замірювання витрат/тиску (датчик витрат чи датчик тиску);
– миттєве збільшення/зменшення кількості рідини, що подається на штангу;
– індикація рівня рідини в баку (додатковий датчик рівня);
– автоматичне блокування обприскування, якщо швидкість або тиск нижче заданих мінімальних значень (розпилювачі завжди працюють у межах допустимого діапазону);  

– дані, що відображаються: норма внесення, швидкість, тиск, внесення кількості рідини, рівень рідини в баку, оброблена площа, час обробітку, пройдена відстань;
– можливість запису в пам’ять до 10-ти робочих конфігурацій (дозування, розпилювачі тощо);
– індикація швидкості (від датчика або сигналу GPS);
– напруга живлення 12В.

Головне — економічна ефективність

Основним фактором, що визначає доцільність застосування нових технічних засобів, є економічна ефективність. Точніше — термін окупності додаткових капіталовкладень. Якщо середнє навантаження на обприскувач становить 1000 га, то застосування комп’ютерної системи (вартістю 19 000–25 000 грн) дозволяє економити не менше ніж 10% препаратів для захисту рослин. Відтак нескладні розрахунки свідчать, що термін окупності такої комп’ютерної системи становить менше одного сезону.

 

Василь Кучер, Євген Зобнінський
газета  “АгроМаркет”  серпень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ