Тваринництво

Інноваційний вентилятор у корівнику - ефективний спосіб уникнути теплового удару у тварин

На всі 360

На всі 360

Установлення в корівнику інноваційного вентилятора — це найефективніший спосіб уникнути теплового удару у тварин і не втратити в надоях.

Тепловий удар у сільськогосподарських тварин став однією з найбільших проблем ферм і великих тваринницьких підприємств, що призводить не лише до економічних втрат, а й до загибелі тварин. Один із найбільш резонансних випадків стався на досить відомому підприємстві: внаслідок теплового удару загинуло понад 670 свиней. Біда сталася через те, що в одному з приміщень господарства сталося мимовільне вимкнення вентиляційної системи. Інше передове підприємство, що спеціалізується на вирощуванні молочного поголів’я, вирішило заощадити на вентиляторах, але коли влітку надої впали на 8 л/добу, зрозуміли, що дорого заплатять за цю помилку. За пів року ферма втратила через зниження надоїв 250 тис. доларів, натомість вентилятор обійшовся б господарству втричі дешевше. 

Зважаючи на глобальне потепління, аномальна спека в літній період охоплюватиме все більшу територію, а проблема теплового стресу у тварин загрожуватиме ще більшій кількості господарств. 

Створити оптимальний мікроклімат у корівниках і телятниках, керувати ним протягом усього року можна за допомогою інноваційної системи вентиляції Cyclone 360. 

Знайти розбіжності 

Розробникам інноваційного вентилятора Cyclone 360 вдалося поєднати у своєму агрегаті переваги його «попередників» — горизонтальної та вертикальної вентиляції. Крім того, врахувавши недоліки, інженери удосконалили конструкцію, використавши комп’ютерну програму для моделювання ефективного розподілу повітряних потоків. 

Наприклад, горизонтальна вентиляція типу вертоліт забезпечує добрий рух повітря, гомогенізуючи його, але не створює швидкості ротації повітря на тілі тварини. Проте класичні вентилятори з горизонтальними осями працюють тільки в одному напрямку й на коротку дистанцію, а цього не достатньо для ефективного охолодження тварин. Вертикальні вентилятори дають пристойну швидкість обміну повітря, але працюють локально. Тому їх потрібно встановлювати у великих кількостях, що призводить до додаткових витрат. Крім того, вони працюють досить шумно, що тривожить тварин і створює їм дискомфорт. 

Cyclone 360 — це потужний крильчастий вентилятор із вертикальною віссю та конусом, що працює за принципом вихору. Повітря «розбивається» об розташований під вентилятором конус, а потім рухається внизу і в різні боки. Це забезпечує однорідний рух повітря в приміщенні з хорошою швидкістю, а за контакту зі шкірою тварин посилює охолоджувальний ефект. 

Рециркуляційний вентилятор Cyclone 360 був спеціально спроєктований для тваринницьких ферм, доїльних залів, пташників, складських приміщень. Також його можна застосовувати для всіх будівель, де потрібно вентиляція на 360°, адже це один-єдиний на сьогодні вентилятор, що працює у всіх напрямках. Ця особливість дозволяє йому не лише контролювати повітряний потік на тваринах, а й усувати «мертві» зони в корівнику, що негативно впливають на комфорт тварин.

«Це рішення відрізняється від інших пропозицій тим, що конструкція вентилятора дозволяє досягти дестрафікації повітря — перемішує весь його об’єм по всій площі й висоті приміщення, тоді як стандартні системи охолоджують приміщення тільки безпосередньо під вентилятором», — пояснює Олексій Гарбуз, директор компанії «ЛактаЛюкс». 

Вентилятор Cyclone 360 здатний рухати повітря з набагато більшою швидкістю, ніж звичайна система (швидкість роботи — 310 оборотів/хв), і діє на площі діаметром 25 м. Завдяки цьому в корів пришвидшується теплообмін і вони уникають перегріву. Об’єм вентильованого повітря становить 80 тис. м./год. 

Відтак Cyclone 360 помітно покращує атмосферу в корівнику, знижує ризик розвитку хвороботворних бактерій і сприяє звільненню приміщення від мух. 

Переваги Cyclone 360 

Агрегат має низку інших переваг. Його вхідний повітряний дифузор виконано зі скловолокна, що покращує швидкість повітря завдяки удосконаленій формі. Вентилятор має збалансовані, міцні та стійкі до корозії алюмінієві лопоті. 

Агрегат має частотно-регульований привід, що дозволяє регулювати швидкість від 60 до 245 обертів/хв. До того ж вентилятор працює практично безшумно у всьому діапазоні швидкостей (68 децибелів). 

Cyclone 360 можна монтувати на металеву стійку або підвішувати до стелі. Він має опції індивідуального керування залежно від розмірів і параметрів ферми (коробка з датчиком керування входить у комплект). Cyclone 360 рекомендується встановлювати на висоті не меншій як 3,70 м з допомогою ланцюгів із неіржавної сталі й тросів, які теж є у комплекті. 

Після подачі струму (380 В) вентилятор не потребує ніякого втручання, тому що його частотний перетворювач з’єднано з датчиком температури. Як тільки він умикається, відразу починає працювати на 20% своєї потужності. 

Вентилятор запускається автоматично за температури +18 °С, рівномірно розганяючись до максимуму за підвищення температури до +26 °С, або за номінальної швидкості 300 об./хв, щоб досягти частоти обертів на 100%. Тобто вентилятор дозволяє знизити відчутну температуру тіла корови приблизно на 2 °С, і таким чином зменшити тепловий стрес і пережити велику спеку, не втрачаючи надої. 

Ще одна перевага вентилятора полягає в тому, що він має пасовий, а не редукторний привід, що призводить до зниження витрат на обслуговування. Крім того, модель має енергоощадний мотор brushless, який забезпечує економію до 50% електроенергії за роботи в малопотужному режимі, та до 20% — за високопотужного (на 100%). 

Якщо поєднати сучасні технології, то на фермі цілком реально втілити мрію про ідеальний комфорт для корів. Для цього треба обладнати корівник вентиляцією Cyclone 360 і водяними кліматизованими матрацами. 

Який ефект матиме така комбінація? Дослідники з університету Арізони штату Міссурі США встановили, що за підвищення температури тіла корів понад 39 °С, тварина більше стоїть, щоб таким чином дати можливість повітрю охолодити тіло. Водночас корова витрачає набагато більше енергії, ніж коли лежить. Застосування вентиляції посилить охолоджувальний ефект, адже рухоме повітря пришвидшить теплообмін тварини з навколишнім повітрям і знизить його температуру, відповідно — температуру тіла тварини. У поєднанні з водяним кліматизованим матрацом ефект охолодження посилиться. 

Марина Кульбідюк

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ