Тваринництво

На фермі «Бабині кози» для лікування пошкоджень вимені кіз застосовують біорегуляційні препарати

Гель для кози

Гель для кози

На фермі «Бабині кози» для лікування травматичних пошкоджень вимені кіз і пришвидшення їх одужання застосовують біорегуляційні препарати.

Молочна залоза є головним органом, за яким оцінюють молочну продуктивність кіз. Збалансована годівля й догляд за вименем забезпечують високі надої та здоров’я тварин. Проте фермерам добре відомо, що бувають випадки, коли норовливі кози травмують вим’я одна одній чи сторонніми предметами. Це може статися за значного скупчення тварин, чи їх «спілкування» між собою, коли кізочки завдають удари по вимені рогами чи кінцівками. Такі незначні пошкодження за несвоєчасного лікування можуть призводити до маститів і пошкодження молочної залози, а згодом і втрати молочної продуктивності. 

Будова молочної залози кози 

Молочна залоза кіз складається з двох половинок, розділених міжвим’яною борозною, що закінчуються дійками. Зовні вим’я вкрите ніжною шкірою з волоссям. Як залоза вим’я складається із залозистої тканини, вивідних протоків, між якими знаходиться сполучна тканина, судини й нерви. 

Залозиста тканина вимені формується альвеолами. Альвеоли є секреторною частиною вимені й становлять його паренхіму. Від кожної альвеоли йде вивідна протока. Дрібні протоки впадають у середні, останні — у великі молочні ходи, що впадають у цистерну, що виходить у дійку. Стінка дійки складається зі шкіри, сполучної та слизової оболонок. На ній відсутні волоски, потові та сальні залози. Варто зазначити, що в кіз незначно розвинутий підвішувальний апарат, тому вим’я значно відвисає. Вим’я добре іннервується, має розвинуту сітку кровоносних і лімфатичних судин. 

Види патологій і пошкоджень вимені 

До патологій і пошкоджень вимені належать аномалії розвитку вимені, агалактії та гіпоагалактії, мастити, розлади кровообігу вимені, травматичні пошкодження й захворювання шкіри вимені, вади розвитку дійкового каналу та функціональні розлади вимені. 

Серед основних пошкоджень вимені значне місце належить травматичним. Забиття вимені в кіз досить часто виникають від удару тупими предметами, внаслідок чого порушується цілісність кровоносних судин і з’являються крововиливи в підшкірну клітковину. 

Невеликі припухлості та синці можуть зникнути з часом, але можуть і перейти в гематоми, які або частково розсмоктуються, або інкапсулюються й твердіють. Усе це загрожує нормальному функціонуванню молочної залози тварини, а за несвоєчасного лікування може призвести до втрати найголовнішої цінності — молокоутворення, і, як наслідок, вибракування кози. 

У тяжких випадках через некроз травмованих тканин усередину вимені може проникнути мікрофлора, яка спричинює появу абсцесу чи флегмон. 

Забиття часто мають таку симптоматику: значне почервоніння вимені з підвищеною місцевою температурою (під час пальпації), біль; наявність синців, гематом і затвердінь; зниження молоковіддачі; поява крові в молоці; а на пізніх стадіях — некроз тканин, абсцес, флегмона. 

Лікування зазначених випадків таке: забезпечення спокою тварині, холодові компреси, гепаринові мазі. На 3–4-ту добу можна застосовувати теплі процедури, на 5–6-ту добу — значні гематоми розрізають і видаляють згустки крові. Також можна застосовувати загальнозміцнювальні препарати. 

Лікування «бабиних» кіз 

Періодично в житті ферми «Бабині кози», що розташувалася у мальовничому місці в селі Галайки Київської області, трапляються травматичні випадки ушкодження вимені. Тут утримують і розводять чистопорідних кіз зааненської породи, завезених із Німеччини. Тварини — високопродуктивні. На фермі виготовляють козиний сир, варять мило з козиного молока й реалізують молодняк. 

Кізочки люблять проявляти свій цікавий і норовливий характер за групового утримання. Господарі — прибічники природи, тому не є прихильниками лікування тварин антибактеріальними препаратами. Тож альтернативу знайшли в біорегуляційних (біологічних) препаратах торгової марки Heel, які виробляють у Німеччині. 

Про схему їх застосування та ефективність краще наочніше розповісти на прикладі клінічних випадків травматичних пошкоджень вимені у 10 кіз віком від 10 місяців до 4 років. За групового стійлового утримання в 10 тварин (у різні проміжки часу) були виявлені симптоми, характерні для забиття вимені, а саме: почервоніння, місцеве підвищення температури, припухлість, синці, гематоми. 

Тривалість лікування травмованих кіз становила 3–7 днів. Схема лікування складалася в основному з препарату Траумель Гель (таблиця). 

На фермі віддають перевагу Траумель Гелю, бо він містить тільки натуральні складники. Показань до застосування цього препарату багато. Його застосовують для лікування посттравматичних і післяопераційних ускладнень (зокрема гнійних і септичних процесів), струсу головного мозку, переломів, вивихів, крововиливів (зокрема в суглобі), ударів, опіків, набряків, посттравматичних і післяопераційних гематом, електрошоку, інфаркту міокарда та контузії. До цього переліку можна додати ще й запальні та дегенеративні процеси в різних органах і тканинах — такі, як флегмони, абсцеси, запалення анального отвору, отити, дерматити; запальні дегенеративні процеси, що супроводжуються запаленням кісток опорно-рухового апарату, артрит, тендовагініт, бурсит, періартрит, артроз й ін. 

Суттєві висновки 

У результаті з 10 тварин дев’ять видужало повністю, що характеризувалось зникненням усіх місцевих симптомів і нормалізацією молоковіддачі. Одну тварину вибракували. 

У кізочки з кличкою Аза, враховуючи тяжкість перебігу, спостерігалася значна гематома на вим’ї та кров у молоці, тому спочатку застосовували Траумель Гель. На жаль, через пізнє виявлення пошкодження консервативне лікування не дало позитивної реакції і, як результат, — вдалися до оперативного втручання та застосування гепаринової мазі. Втім, надалі функція молочної залози так і не відновилася, тому тварину вибракували. 

Ще двом тваринам із наявними в симптоматиці гематомами застосування Траумель Гелю призвело до повного їх розсмоктування та загоєння місця забиття — лікування тривало 5 днів. 

На завершення можна сказати, що Траумель Гель ефективно лікує травми вимені кіз, повністю ліквідує всю симптоматику й відновлює нормальну роботу молочної залози після пошкоджень. Його застосування безпечне навіть для вагітних тварин і козенят, не має каренції по молоку. За своєчасного виявлення травматичних пошкоджень вимені Траумель Гель пришвидшує одужання й запобігає переходу симптоматики в тяжку форму та втраті молочної продуктивності тварини. 

Анна Бабина, технолог із виробництва та переробки продукції тваринництва козиної ферми «Бабині кози» 

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ