Тваринництво

Робота з ВРХ завжди балансує на межі прибутковості, і це вимагає пильного підходу до ...

Розумне ставлення

Розумне ставлення

Робота з ВРХ завжди балансує на межі прибутковості, і це вимагає пильного підходу до вибору бізнес-стратегії й об’єктів інвестицій.

Від старого корівника до племзаводу 

Українські реалії для молочного тваринництва є стабільно важкими. Тут зовсім не такі прибутки, як у рослинництві, тому цей бізнес потребує особливого підходу. Будь-яке невдале рішення може перекреслити всі зусилля, тож фермер не має права на помилку. Проте, як не помилитись, коли способів вирішення багатьох технологічних питань існує безліч, і кожен виробник обладнання, кормів або ліків обіцяє безхмарне майбутнє? Ми поспілкувалися з Андрієм Хвесиком, керівником ПП «Агропрогрес», і дізналися його секрети успіху. 

Господарство засновано ще 2001 року, і досить тривалий період тваринницький підрозділ був другорядною ланкою підприємства. Одночасно воно виконувало соціальну функцію, даючи роботу значній кількості місцевих жителів. Однак керівництво компанії як дбайливі господарі не дали фермі бути занедбаною. Постійно оновлювали приміщення, удосконалювали обладнання, провадили селекційну роботу. І хоча рівень прибутковості був не таким високим, як у передових господарств, додаткових «вливань» ферма не потребувала. Такий підхід постійного розвитку призвів до того, що торік тваринницький підрозділ ПП «Агропрогрес» отримав статус племзаводу. 

За словами керівника підприємства Андрія Хвесика, надої поки що не дуже високі — близько 8400–8500 кг/рік. Однак це компенсується вирощуванням молодняку, оновленням стада відповідно до норм і реалізацією нетелей в усі регіони України. Так, протягом минулого року за поголів’я основного стада 500 корів було реалізовано 85 нетелей у Дніпропетровську область. І це до того, що забезпечувалися потреби в оновленні власного стада. 

Крок за кроком 

У перші роки існування підприємства ніхто навіть не думав, з якими породами корів мають справу. Проте з часом на фермі з’явилися представники голштинської та симентальської порід. Нині триває активна робота з оновлення генетики, і стадо покривають спермою чорно-рябих голштинів. Ураховуючи, що компанія має статус племзаводу й продає нетелей за межі області, велику увагу приділяють дотриманню відповідних норм і стандартів. Це додає певних обов’язків виробнику, бо стадо має бути ідеально чистим за всіма критеріями. 

Навіси для літнього утримання

Молочне стадо утримують в окремому корівнику. Молодняк перевозять в інший корівник, де відділяють теличок від бичків. Відповідно до технології телят віком від 2 до 6 місяців утримують групами до 40 голів. Для старших тварин предпарувального віку групи збільшують до 70 голів. Після парування теличок переміщають в основний корівник для оновлення стада. 

Приміщення господарству дісталися ще зі старого фонду — раніше тут був спецгосп із вирощування свиней. Їх реконструювали, збудували кормові столи та зони відпочинку. Також є великі вигули, де тварини можуть вільно почуватися. Годування в літній і зимовий періоди відбувається тільки в приміщеннях. 

У зимовий період корови поки що перебувають на прив’язному утриманні. Підготовка підприємства до отримання статусу племзаводу забрала багато часу й коштів.  Тому з капітальним будівництвом довелося дещо зачекати, хоча розв’язання цього питання є в найближчих планах. В теплу пору року корови живуть у літніх таборах із навісами. 

Підхід до технічного оснащення 

Доїльне обладнання на фермі від вітчизняного виробника — компанії «Брацлав». Саме працівники цієї компанії і обслуговують його. Слід сказати, що зауважень до роботи практично не виникає. 

Місткості виробництва компанії Mueller забезпечують одночасне зберігання до 26 т молока

Одночасне доїння розраховано на 32 корови. Підприємство виробляє молоко класу екстра і може отримувати максимальну ціну за свою продукцію. Місткості виробництва компанії Mueller забезпечують одночасне зберігання до 26 т молока. Їх обладнано найсучаснішою апаратурою з викачування, охолодження та приймання молока. 

Для створення комфортних умов усі корівники оснащено вентиляційним обладнанням. У літніх таборах під навісами вентиляція природна, тож там вирішили не використовувати додаткове устаткування. Однак є бажання встановити системи зрошення для охолодження тварин у спеку, бо протягом спекотних днів із температурою повітря понад +30 °С спостерігається стійке зменшення надоїв. 

Як підстилку використовують солому. Спочатку її плющать, потім подрібнюють і викладають такі «коври» завтовшки щонайменше метр. У кінці сезону підстилку знімають і складають у бурти, де вона ще рік перегниває, і тільки потім використовують як органічні добрива. Видаляють гній із корівників скребками й тракторами та також звичайним транспортером ТСН-2. Щороку господарство має 15–16 тис. тонн перегною й може частково зменшити витрати на мінеральні добрива. 

Годівля 

Нині в стаді близько 45 корів із 500 дають 40+ літрів молока на добу. Відповідно, щоб забезпечити всі потреби корови для такої продуктивності, потрібно розв’язати непросте завдання, бо видача такої кількості молока вимагає повноцінного поповнення всіх поживних речовин у певній кількості. Для цього ми використовуємо програмне забезпечення, що допомагає складати раціони. 

Кормозмішувач Metaltech WP12

Корми власного виробництва (сіно, сінаж, силос, солома, корнаж, ячмінь і кукурудза) регулярно (щонайменше раз на місяць) здають на аналіз, щоб бачити реальний уміст поживних речовин. Купують барду спиртову кукурудзяну, соняшникові шроти й складають відповідні раціони для різних груп тварин. Спеціальні працівники за допомогою кормозмішувачів WP12 METALTECH із ваговими системами готують саме те, що потрібно. Преміксами опікується зоотехнічна служба, проте вибір якісних і кількісних параметрів залежить тільки від програми годівлі. Тому цей процес практично повністю автоматизований, треба тільки оплатити й отримати товар. 

На заготівлю сінажу й силосу наймають кормозбиральний комбайн. За день у середньому закладають 1000 т. Вночі трамбують, а на ранок закривають яму. Сіно й солому збирають у тюки прес-підбирачем. 

Кроки в майбутнє 

Пан Андрій зазначає: «Розвиток підприємства бачу в перу чергу в удосконаленні технологій. Збільшувати стадо ми наразі не плануємо, бо ще є багато роботи саме в досягненні технологічності й ефективності. Насамперед потрібно вийти на продуктивність щонайменше 9000 л молока на рік від кожної корови. Доки цей показник не буде досягнуто, собівартість кожного літра молока буде надто високою, що значною мірою стримуватиме наш розвиток. Також велику увагу приділятимемо вирощуванню нетелей, бо цей напрям додатково збільшує прибутковість тваринницького підрозділу. 

Плануємо реконструювати зимові корівники, щоб перейти не безприв’язне утримання молочного стада. Для цього в планах збудувати нову доїльну залу. Це потрібно для того, щоб забезпечувати максимальну якість молока. Нині шлях молока від найвіддаленішої корови до танка становить близько 90 м. Його потрібно максимально скоротити, і це можливо зробити тільки в доїльній залі».  

Фото. Поля отримують значну кількість органічних добрив. Фото. Солому збирають в прямокутні тюки

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Сергій Конечний, директор ТОВ «Агро Ідея»  

Сергій Конечний

— У тваринництві вкрай важливо підходити до вибору техніки з розумом. Далеко не завжди дорогі бренди можуть забезпечити економічний ефект через надто високу вартість й обмежений строк експлуатації. Тому ми пропонуємо продукти й рішення, що є конкурентними саме за їх надійністю та економічною ефективністю. 

Наприклад, із компанією «Агропрогрес» ми співпрацюємо вже багато років. Перший міксер компанії WP12 METALTECH ми продали у 2011 році, а у 2016-му — другий. Забезпечуємо сервісом і запчастинами в найкоротші терміни, тому що всі запчастини тримаємо на складі. Тваринницькі господарства не мають вихідних, техніка має працювати щодня. В результаті наш клієнт повністю задоволений співпрацею, бо отримує надійний засіб виробництва за помірну ціну. 

Ще один наш клієнт користується польським кормозмішувачем уже 14 років, і тільки тепер замовив новий. Важливо, що за цей час модель пройшла кілька реновацій і удосконалень, однак покупець попросив зробити йому таку саму комплектацію, як і 14 років тому. Це свідчить про відмінну надійність і високу якість приготування кормів. 

Інші виробники збільшують вартість кормозмішувачів додатковими технологіями, але чи потрібні вони насправді — питання. Змішувач працює за принципом спіралі Архімеда — маса підіймається шнеком у центральній частині резервуара й опускається по його периметру. За достатнього часу змішування корм у будь-якому разі отримує гомогенну структуру, і для цього не потрібні космічні технології. Важливішою є інша характеристика — товщина стінок і днища кузову. Всі виробники декларують, що днище має товщину 20 мм, а стінки — 8 мм. Але чомусь кормозмішувачі METALTECH важать на 400 кг більше, ніж однотипні машини конкурентів. І чомусь строк їх експлуатації значно довший. Тому ще раз наголошую — підхід до вибору техніки в жодному разі не має бути емоційним. Якщо ви прагнете створити прибуткову молочну ферму, потрібно брати калькулятор і менше звертати уваги на бренди, хоча сам METALTECH є відомим брендом у Польщі та країнах Євросоюзу.  

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ