Техніка

Підготовка ґрунту до сівби завжди пов’язана з одночасним вирішенням кількох питань: якості й продуктивності

На вершині продуктивності

На вершині продуктивності

Підготовка ґрунту до сівби завжди пов’язана з одночасним вирішенням кількох питань: якості й продуктивності. Тому обрати правильний агрегат буває непросто, особливо, коли це дискова борона.

Станіслав Соц, директор ДП «Вітал-Агро»

В останні роки в більшості регіонів України спостерігаються складні погодні умови, коли треба виконувати весняний обробіток ґрунту. Через надто швидкий перехід від зими до літа часу для повноцінної підготовки полів лишається дедалі менше, і аграрії змушені затримувати сівбу. Це негативно впливає на майбутній урожай через втрату вологи й несприятливі температурні режими. Так сформувалась потреба в агрегаті, який швидко та якісно готував би ґрунт до сівби.

У ДП «Вітал-Агро», що в Полтавському районі, цю проблему розв’язали досить давно, хоча й витратили на це чимало часу. Працювали з різними агрегатами відомих європейських та американських виробників, проте не могли досягти бажаних результатів. Коли ж спробували, як працює дискова борона Heliodor 9 від компанії LEMKEN, зрозуміли: саме ця машина підходить для полів підприємства. Якість розпушування та ефективність перемішування рослинних решток із ґрунтом тут найвищі, до того ж за будь-яких умов агрегат не закорковується.

Які ж тут умови? Чорноземні ґрунти, які за дефіциту вологи перетворюються на камінь, потребують особливого підходу. Раніше тут вирощували кукурудзу, соняшник і сою, але крайні чотири роки зосередились тільки на кукурудзі. Отже, в полях лежить багато рослинних решток, а ґрунт восени здебільшого твердий після збирання врожаю. Практика показала, що найкращих результатів можна досягати за глибокого розпушування восени (на 50 см і більше) у дискуванні навесні перед сівбою. До цього застосовували оранку, але в технології господарства вона не забезпечувала ефективне проникнення вологи і повітря у глибокі шари ґрунту. Коли ж перейшли на технологію «глибокорозпушувач + дискова борона», середня врожайність кукурудзи збільшилася з 9 до 10–11 т/га.

Дискові борони Heliodor почали експлуатувати 8 років тому. Починали з 6-метрових моделей, їх у господарстві відпрацювало кілька одиниць. За словами керівника підприємства, вони однаково добре показували себе на полях після сої, соняшнику і кукурудзи. Минулого сезону придбали широкозахватну 12-метрову модель, яка встановлена на системному носії Gigant 10 (Gigant 10/1200 Heliodor 9). За бажанням замість Heliodor 9 на нього можна встановити секції передпосівних культиваторів System-Kompaktor або Korund. Однак підприємство вирішило готувати ґрунт до сівби саме дисковою бороною.

Ураховуючи, що земельний банк усього 1600 га, здавалось, навіщо купувати таке високопродуктивне знаряддя? Однак для цього є кілька вагомих причин. Перша — швидкість. Передпосівну підготовку ґрунту під кукурудзу потрібно виконувати максимально оперативно, щоб не втрачалась волога. Від цього залежить ефективність початкового періоду розвитку рослин і, відповідно, перспективи урожаю. Погодні умови часто впливають на терміни виконання технологічних операцій. За прикладом далеко ходити не треба: цієї весни техніка тривалий час не могла зайти у поле, а коли ґрунт підсох, довелось усе робити максимально швидко. Ще один чинник, що потребує високопродуктивних знарядь для весняної підготовки ґрунту, — це комплекс погодних, економічних та організаційних аспектів агровиробництва. У підприємстві більшість кукурудзи збирали навесні, й звісно, що глибоке розпушування зробити не вдалось. Стан ґрунту був далеким від ідеального, й цьогоріч довелось працювати агрегатом LEMKEN Heliodor 9 у три сліди. Загальне напрацювання становило близько 5000 га. От і відповідь, навіщо невеликому господарству потрібен широкозахватний ґрунтообробний агрегат із високою продуктивністю.

У ДП «Вітал-Агро» 12-метрова дискова борона Heliodor 9 на передпосівному обробітку працює з трактором John Deere R 8335 потужністю 335 к. с. зі швидкістю 12–14 км/год. Трактор — на «спарках», щоб менше ущільнювати ґрунт і не буксувати. Для полів із горбистим рельєфом це взагалі обов’язкова річ, інакше на підйомах досягти потрібної швидкості буде неможливо. Протягом доби встигають обробляти 200 га і більше — усе залежить від розміру і конфігурації полів, довжини гонів, відстані між полями тощо. Витрати пального можуть відрізнятись — вони залежать від стану ґрунту, глибини обробітку, рельєфу, агрофону й інших чинників. Середній показник витрат на гектар — 7,5 л за глибини обробітку 12 см.

Котки, що призначені подрібнювати грудки, ущільнювати й вирівнювати поверхню поля, тут застосовують не завжди. Якщо ґрунт вологий, котки можуть закорковуватись, і їх ефективність значно знижується. За таких умов їх взагалі знімають, щоб не створювати додаткове навантаження на сам агрегат і трактор. Якщо ж вологість ґрунту дозволяє, котки обов’язково працюють і суттєво покращують стан поля після обробітку.

Як розповів директор підприємства Станіслав Соц, технічний стан агрегата ніколи не викликав нарікань. Ще коли користувались 6-метровими моделями, усі вузли демонстрували надійність і витривалість. До рами жодних питань взагалі не виникало. Пружинні стійки, підшипники й диски іноді можуть виходити з ладу — коли агрегат наїжджає на перешкоду. Але все це є робочими моментами, бо поля не ідеально чисті, а оператори не завжди помічають каміння або якісь металеві предмети. Якщо ж говорити про зношення, окрім робочих органів, усі інші вузли взагалі не потребували уваги (окрім періодичного обслуговування). Диски замінювали на оригінал і працювали так само ефективно тривалий час. Іноді замінювали підшипник, й на цьому про ремонти більше й нічого розповісти.

Дисковий агрегат було придбано в офіційного дилера «Ерідон Тех», проте ремонти й сервісне обслуговування тут виконують власними силами. Конструкція агрегата надзвичайно проста і не потребує спеціальних навичок для виконання будь-яких сервісних операцій. Це саме стосується експлуатації й налаштувань — персонал навчився встановлювати необхідні параметри та виконувати усі маніпуляції за кілька годин. Змінювати налаштування доводиться нечасто — переважна більшість полів обробляють за однаковою технологією. Поте, коли доводиться це робити, процедура триває лічені хвилини.

Незважаючи на 12-метрову робочу ширину захвату, дискова борона Heliodor 9 у складеному стані має ширину всього у 3 м, чого достатньо для пересування дорогами загального призначення без додаткового клопоту. Переїзди між полями, перетин посадок — ніщо не викликає проблем.

До конструктивних особливостей насамперед слід віднести відкриту конструкцію рами Heliodor 9 з великим вільним простором, що запобігає закорковуванню. Крім того, конструкція рами має вдале розташування центра ваги, що не вимагає значних зусиль від гідросистеми трактора для складання агрегата. Для точного подовження борозни як опцію пропонують відрізні бокові диски. Їх можна легко регулювати за допомогою болтів, і коли змінюються умови експлуатації, оператору неважко швидко скорегувати їх положення.

Радіально-упорні шарикопідшипники забезпечують надійну роботу дисків упродовж тривалого часу. Підшипники повністю захищені від потрапляння бруду. Додаткове лабіринтне ущільнення додатково ізолює підшипники від зовнішнього середовища. Міцний сталевий ковпачок запобігає руйнуванню ущільнення намотаним дротом або шпагатом.

Для точного витримування глибини кожен диск закріплено на рамі окремо за допомогою листових пружин. На відміну від гумових амортизаторів, що часто застосовують у подібних агрегатах, листові пружини гарантують суттєве збільшення бічної стійкості та незалежність дисків під час роботи. Особливо це стосується важких умов роботи, з щільними ґрунтами й великою кількістю рослинних решток. До того ж листові пружини є автоматичним захистом від перевантажень.

Отже, усе наведене вище свідчить, що агрегат Heliodor 9 не лише успішно пройшов іспит багатьма роками експлуатації в складних умовах українських чорноземів. Це приклад того, як ретельно підходять інженери компанії LEMKEN до створення кожної моделі, що підходять під різні технології обробітку.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ