Техніка

Чому власник ФГ «Аліса» Володимир Гадайчук робить ставку на ґрунтообробіток LEMKEN

«Ніколи не підведе!»

«Ніколи не підведе!»

Чому власник ФГ «Аліса» Володимир Гадайчук робить ставку на ґрунтообробіток LEMKEN, обравши для передпосівного обробітку культиватор KORUND 8/900 К МАR.

Передпосівний обробіток ґрунту — це, без перебільшення, добра третина успіху в технології вирощування сільгоспкультур. Навесні будь за що агроному потрібно зберегти максимум вологи в ґрунті, ліквідувати паростки бур’янів, розбити грудки й створити якісне посівне ложе, оптимальне для проростання насінини та подальшого розвитку сходів.

З тим весняна посівна має всім відому специфіку — час летить, а з ним і волога з ґрунту. Немає права на затримку з проведенням обробітку, і агрегат у жодному разі не повинен підвести свого власника.

— Виживати сьогодні аграріям дуже непросто, дуже… Тому мусимо звертати пильну увагу на все, починаючи від вибору культур для вирощування і закінчуючи вартістю сільгосптехніки. Мусимо все робити швидко, якісно і з мінімальною витратою пального. І, звісно ж, щоб техніка якомога менше виходила з ладу й не потребувала дорогих ремонтів, — розповідає керівник ФГ «Аліса» Володимир Гадайчук.

Господарство розташовано у Волочиському районі Хмельницької області, а як основна культура тут — соя. Це культура доволі примхлива щодо технології вирощування, однак саме соя дає сьогодні змогу отримувати більш-менш нормальну прибутковість у рослинництві.

Кілька років тому Володимир Гадайчук переорієнтував технологію господарства на безвідвальний обробіток ґрунту з метою оптимізації витрат на вирощування та ефективнішого збереження вологи в ґрунті. У господарстві завдяки ефективній співпраці з компанією «Агротерра» з’явилися потужні ґрунтообробні агрегати LEMKEN — спочатку KRISTALL, а рік тому — KARAT, завданням яких є якісний глибокий обробіток стерні без перевертання пласта. Водночас за передпосівний обробіток ґрунту вже впродовж трьох років поспіль відповідає 9-метровий передпосівний культиватор LEMKEN KORUND 8/900 К МАR.

— Чому я купую техніку LEMKEN для обробітку ґрунту? Головний критерій для мене завжди — це якість, міцність і надійність конструкції. Агрегат має бути таким, щоб міг інтенсивно відпрацювати стільки, скільки потрібно, і щоб у ньому нічого не ламалося. Потім оглянули — замінили те, що потрібно, скажімо, наконечники робочих органів чи втулки — і він знову як новий! Рама, стійки, дишель — це все має бути розраховане на інтенсивну багаторічну роботу. Саме таку техніку пропонує LEMKEN, в тому числі я маю на увазі й передпосівний культиватор KORUND. Він у нас відпрацював за три роки вже понад 2000 гектарів і перебуває у відмінному стані. Ми за ним доглядаємо самостійно, бо маємо ремонтні потужності в господарстві, — пояснює Володимир Ілліч.

Справді, хоча назагал конструкція передпосівних культиваторів ніби і не має бути розрахована на якісь роботи підвищеної складності, у разі з KORUND німецькі інженери за своїм звичаєм заклали підвищений запас міцності. Цей агрегат може сміливо піти не лише по наперед виораному полю, а навіть після дисковки чи культивації.

— Сою сіють доволі пізно, як порівняти з більшістю інших ярих культур, і тут існують свої нюанси. Обробиш поле зарано — можеш швидко втратити вологу, обробиш запізно і неправильно — теж погано. Тому висока продуктивність 9-метрового KORUND для нас є дуже помічною. Зазвичай напрацювання впродовж робочої зміни у цього агрегата становить від 70 до 90 га. Ми агрегатуємо його з різними тракторами. Зазвичай це 300-сильна машина, але буває навіть чіпляємо до потужного німецького трактора, який видає до 500 к. с. У такому разі продуктивність обробітку відчутно зростає, — зазначає власник ФГ «Аліса».

Цікаво, що, обираючи передпосівний культиватор, Володимир Гадайчук розглядав напівнавісні/причіпні агрегати, а вибір пав усе ж таки на навісний.

— Можу сказати, що навісний агрегат чинить більш рівномірний тиск на ґрунт й ідеально копіює поверхню поля. До того ж є більш маневреним, як порівняти з подібними причіпними машинами, адже ним можна буз проблем обробляти важкодоступні клаптики поля, — посміхається Володимир Ілліч.

Чому українські аграрії сьогодні звертають увагу на LEMKEN KORUND? Одна з відповідей на це запитання полягає в унікальній здатності цього передпосівного агрегата працювати максимально ефективно якраз ранньої весни, коли вся інша ґрунтообробка ще стоїть в ангарах.

— Якщо потрібно, то він може зайти на дуже перезволожене поле й зробити там все як потрібно — з ідеальною якістю роботи. Конструкція KORUND фактично не закорковується багнюкою, навіть якщо вологи в ґрунті дуже багато. По собі лишає дрібненькі грудочки, під якими внизу зберігається волога. Тут дуже хороші зубчасто-планчасті котки, і вони ззаду роблять ідеальну картину, — розповідає аграрій.

Додамо, що 9-метровий LEMKEN KORUND 8 по всій своїй ширині розподілено на шість секцій по 1,5 м. Кожна секція може маневрувати на своєму власному валу й паралелограмному кріпленні — це дає змогу точно копіювати поверхню ґрунту, неухильно витримуючи задану глибину обробітку.

— Запас міцності робочих органів тут дуже солідний. Причому лапи встановлено на пружинних стійках, що гасять коливання і знижують навантаження на них і на всю конструкцію загалом. Протягом трьох років експлуатації KORUND у нас не виникало ніяких несподіваних серйозних поломок — так, дрібнички якісь і — все. Добре, що у нашому господарстві є власний ремонтний відділ, і ми можемо самі швидко усунути несправність, — пояснює Володимир Гадайчук.

Слід зазначити, що як основні робочі органи LEMKEN KORUND 8/900 К МАR виступають чотири ряди потужних лап. Це можуть бути стрільчасті або ж долотоподібні робочі органи. В разі потреби різні види наконечників лап навіть можна комбінувати, щоб досягти кращого ефекту. Перед лапами встановлено різальну балку, яка розрівнює поверхню, а після лап ідуть тандемні зубчасто-пластинчаті котки діаметром 330 та 270 мм. Завдяки малому діаметру розташування планок зі зміщенням і високій коловій швидкості він відмінно подрібнює грудки та коткує, лишаючи правильно підготовлене посівне ложе. Додатково конструкцію агрегата можна доповнити різним допоміжним обладнанням: розпушувачем сліду трактора, вирівнювальними планками за лапами, трубчатими котками тощо. Незалежно від робочої ширини, що зростає з кроком у 1,5 м від 3 до 9 м, у транспортному положенні будь-яка модель буде не ширшою за 3 м, що дозволяє її безпечне транспортування.

Важливо, що весь цей арсенал дуже помірно споживає пальне. За підрахунками власника LEMKEN KORUND 8/900 К МАR, на передпосівний обробіток виходить від 2,7 до 3 л/га «солярки». Дуже непогано, беручи до уваги, що восени здійснюється також одноразовий безвідвальний обробіток із застосуванням потужних агрегатів LEMKEN.

— Але головне, повторююся, це — виняткова надійність нашого KORUND та те, як він ідеально рівнесенько готує посівне ложе під сою. Від цього залежить дуже багато, і кожен сезон техніка LEMKEN виправдовує наші сподівання на високий урожай, — зазначає Володимир Гадайчук.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ