Техніка

Передпосівний обробіток ґрунту вимагає точності й продуктивності, бо низька якість і затримки негативно впливають на подальшу сівбу

Коли потрібна продуктивність

Коли потрібна продуктивність

 Передпосівний обробіток ґрунту вимагає точності й продуктивності, бо низька якість і затримки негативно впливають на подальшу сівбу, проростання й розвиток культу. 

Коли доводиться працювати з різними типами ґрунтів, підбір передпосівного культиватора ускладнюється. Далеко не всі агрегати здатні однаково якісно працювати в різних умовах. Вдале рішення продемонструвало СТОВ «Агрофірма Корсунь», обравши передпосівні культиватори LEMKEN System-Kompaktor. Багаторічний досвід підтвердив, що агрегат виконує роботу на «відмінно», створюючи за один прохід вирівняне, однорідне, подрібнене й прикочене посівне ложе. 

У господарстві вирощують озиму пшеницю, соняшник, кукурудзу, цукровий буряк і сою. Також є насінницький підрозділ, який вимагає особливого ставлення до якості підготовки ґрунту. Землі розташовано навколо Корсуня-Шевченківського, а також у Тальнівському районі. Отже, ґрунти — різні: від піщаних у районі Драбівки до справжніх чорноземів біля Тального. Загальна площа оброблюваних земель складає — близько 26 000 гектарів. 

Зважаючи на особливості сівозміни, а також вимоги для виробництва насіння, у господарстві застосовують класичний обробіток ґрунту — оранку. Тільки за неможливості якісно відпрацювати плугом через надмірну або недостатню вологість застосовують дискові знаряддя. 

Передпосівний обробіток виконують лаповими культиваторами. Ця операція в сучасних умовах потребує великої продуктивності, бо «вікно» з оптимальними умовами для сівби дуже мале. Доводиться докладати максимуму зусиль, щоб встигати все робити якісно і вчасно. 

Особливу увагу приділяють підготовці полів під сівбу сої та цукрового буряку. Поля намагаються «вигладити» до ідеально рівного стану, щоб забезпечити дружні сходи культур. 

Ураховуючи технологію, особливості умов і значні площі, до питання технічного забезпечення цього процесу в господарстві підійшли досить ретельно. Як знаряддя обрали найкращі агрегати — культиватори LEMKEN System-Kompaktor. Перші три машини із шириною захвату 12 м і дві — із шириною 8 м були придбані ще 10 років тому. Вони працюють і нині, демонструючи високу якість ґрунтообробітку. Технічна служба і механізатори тільки обслуговують і міняють зношені деталі. Як розповів керівник інженерної служби Іван Костиренко, за весь час експлуатації культиваторів ніяких технічних проблем не виникало. Зношені елементи замінювали й працювали далі. 

Нині умови господарювання стали ще жорсткішими. Забезпечення вологою поступово погіршуються, відповідно, оптимальні терміни для сівби звужуються. Тому минулого року було вирішено збільшити парк передпосівних культиваторів. На цей раз також придбали LEMKEN SystemKompaktor, дві 8-метрові моделі. Вони потребують дещо меншої потужності, і ними зручніше працювати на певних полях. Особливо це стосується складних за конфігурацією місцин із нерівним рельєфом. Вужчі моделі копіюють рельєф не гірше за наявні 12-метрові, бо мають ідентичну конструкцію й забезпечують рівномірний обробіток по всій ширині захвату. 

Передпосівні культиватори застосовують навесні під сівбу всіх ярих культур, а також за можливості й під озимі. Тільки в разі несприятливих умов, як, наприклад, минулої осені, після оранки працювали дисковими боронами Rubin, щоб подрібнити тверді брили. 

Глибина передпосівної культивації залежить від культури, яку будуть сіяти, а також від особливостей конкретного поля. Цей параметр визначає лінійний агроном на місці. Наприклад, якщо культиватор починає «рвати» грудочку, глибину обробки зменшують. Загалом агрегати System-Kompaktor працюють на глибину від 2 до 5 см. Налаштування досить зручне, і залежно від потреби механізатор може швидко змінити параметри обробітку. 

12-метрові культиватори працюють із тракторами CASE Steiger 535 і John Deere 8345 та 8335. Для 8-метрових потрібно менше потужності, тому їх агрегатують із тракторами John Deere 8320 і 8295, New Holland 8040 і CASE Magnum 310. 

Якщо оцінити набір робочих органів культиватора System-Kompaktor, можна відразу сказати: цей агрегат націлений на створення максимально вирівняної поверхні. Попереду встановлено планчастий коток із вирівнювальною планкою. Далі розташовано два ряди стрілчастих лап (за бажанням можуть бути встановлені інші типи розпушувальних знарядь), які прикріплені до окремої рами. Це значно спрощує регулювання глибини обробітку ґрунту. Після цього знову працює планчастий коток із вирівнювальною планкою, а позаду важкий коток виконує зворотне ущільнення. Також на передньому брусі встановлено по дві додаткові культиваторні лапи, які розпушують колію від коліс трактора. 

Усі культиватори встановлено на системний носій GIGANT. Конструктив 8-метрових культиваторів: кожне крило (ліве і праве) складається з двох двометрових незалежних одна від одної секцій. Подібну схему мають і 12-метрові моделі — на кожному крилі встановлено по три 2-метрових секції. Із системним носієм GIGANT використовують також секції лапового культиватора Smaragd (шириною 8 і 12 м), а також 8-метрову дискову борону Рубін 9, що значно підвищує навантаження на системоносій GIGANT. 

За використання оригінальних деталей культиватори працюють тривалий час без замін. Строки експлуатації залежать від типу і стану ґрунтів, але загалом значно більші, ніж у замінників. Замінники також бувають різні: є витривалі, а є відверто слабенькі. Вони зношуються швидко, і це стосується як робочих органів (лап, котків), так і підшипників. Проте сама можливість вибору дає змогу підібрати оптимальні запчастини за ціною та якістю залежно від завдань і наявності фінансування. 

12-метрові культиватори напрацьовують по 3,5–4 тис. гектарів за сезон, 8-метрові — близько 3 тис. Агрономи віддають перевагу 8-метровим моделям, бо ті зручніші й, на їх думку, забезпечують кращу якість обробітку. Однак у розпал сезону, коли на перше місце виходить продуктивність, одночасно працюють і 8-метрові, і 12-метрові культиватори. 

Придбали культиватори SystemKompaktor та іншу техніку LEMKEN у компанії «АГРОТЕРРА». Це — надійний партнер, який забезпечує післяпродажний супровід, консультує з питань експлуатації, тримає склад запасних частин. Співпраця є зручною і вигідною, бо тут спочатку намагаються забезпечити клієнта всім необхідним для роботи, а питання розрахунків можуть відкласти до зручного моменту.  

КОМЕНТАР

Іван Костиренко, керівник інженерної служби  

Оскільки ми вже мали 10-річний досвід експлуатації передпосівних культиваторів LEMKEN SystemKompaktor, коли з’явилась потреба збільшити їх кількість, інші варіанти практично не розглядали. Незважаючи на високу ціну, ці машини працюють надійно, якість обробітку ґрунту — завжди відмінна. 

Культиватори легко ремонтувати, робочі органи замінювати просто. За потреби можна скористатися замінниками, але досвід показує, що краще і вигідніше купувати оригінальні деталі. Вони працюють значно довше, відповідно, немає потреби зупинятись посеред поля і щось міняти, коли кожна година — на вагу золота. 

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ