Тваринництво

Молочне таксі допоможе виростити здоровий молодняк і заощадити кошти господарства

Молочне таксі-няня для телят

Молочне таксі-няня для телят

Молочне таксі з функцією пастеризації молока допоможе виростити здоровий молодняк і заощадити кошти господарства.

Усе більше господарств в Україні застосовують у технології вирощування телят так зване молочне таксі з можливістю пастеризації, або пастеризатор молока. Такі інвестиції швидко окупаються як на великих товарних комплексах, так і на невеликих сімейних фермах, адже наявність пастеризатора є ідеальним рішенням для вигодовування телят цільним молоком або молочною сумішшю із замінників молока. 

За допомогою молочного таксі молочна суміш рівномірно перемішується й одночасно пастеризується, що сприяє забезпеченню максимальної гігієни, кращому захисту телят від хвороботворних бактерій. До того ж телята отримують збалансоване харчування оптимальної температури, незалежно від перепадів температури в приміщенні. Таке устаткування підвищує ефективність організації праці на фермі, мінімізує використання ручної праці й дає можливість використовувати молоко, яке з тих чи інших причин не можна здавати на молокозавод. 

Що обирають лідери 

Молочні таксі допомагають не просто виростити телят, а є одним із важливих чинників, які дають можливість у стислі терміни і повною мірою розкрити потенціал поголів’я. 

Для розв’язання цього завдання постачальник сільськогосподарського обладнання ТОВ «Лакта Люкс» пропонує молочне таксі з функцією пастеризації ТМ «БіоМІЛК» ВДП-500П об’ємом від 100 до 1000 л включно. Устаткування розроблено відповідно до повсякденних вимог сучасних ферм і здатне ефективно налаштуватися під індивідуальні потреби ферми. 

Такій установці віддали перевагу чимало тваринницьких комплексів із різних регіонів. Днями пастеризатор молока на 500 л придбало одне з найуспішніших агропідприємств України із замкнутим циклом виробництва — агрофірма «Маяк». На її фермах утримують близько 4 тис. голів ВРХ, досягають високих надоїв і приростів. І дуже добре знають, що технологія утримання телят молочного періоду розвитку і, зокрема, їх годування, є основою для майбутнього високопродуктивного стада. «Агрофірма „Маяк”» — це господарство високої культури тваринництва, — зазначає Олексій Гарбуз, директор ТОВ «Лакта Люкс». — Миколі Семеновичу Васильченку і його сину Олексію вдається бути в когорті лідерів галузі завдяки постійному удосконаленню технологій та інвестуванню в сучасне обладнання з розрахунком на майбутнє. Вклавши кошти в пастеризатор, компанія підвищить якість годування телят, що зміцнить імунітет тварин і заощадить кошти на їх лікуванні в майбутньому». 

Дванадцять конкурентних переваг 

Молочне таксі — це самохідний пристрій для приготування, транспортування й зберігання молочної суміші. Пастеризатори ВДП від «БіоМІЛК» можна установити стаціонарно або на причіп, що забезпечує йому мобільність і маневровість. 

Пастеризатор ВДП має низку переваг перед конкурентами. 

1. Точне дозування. Наявність окремого дозувального пристрою на панелі керування дозволяє регулювати дозу молока чи суміші, яку апарат видає в індивідуальні відра. Суміш подається за допомогою японської молочної помпи й пістолета-дозатора, а триметровий шланг робить їх зручним у користуванні. 

2. Надійні акумулятори. Молочне таксі укомплектовано зарядним пристроєм із підтримкою технології щадного заряджання. Всі акумулятори (АКБ) — японського виробництва, що гарантує тривалість використання акумуляторної батареї. Зарядження акумулятора відбувається автоматично під час пастеризації чи підігріву молока або молочної суміші.

3. Міцний корпус. Місткість виготовлено з неіржавної сталі AISI304, яка відповідає всім санітарно-гігієнічним вимогам. 

4. Ергономічна сорочка. Сорочка для нагрівання й охолодження — трибічна, розташована на бічних стінках і днищі. Завдяки цьому збільшується швидкість нагрівання й охолодження продукту, що впливає на зменшення споживання електроенергії тенами. Сорочку виготовлену з неіржавної сталі AISI430, що забезпечує їй кращу тепловіддачу. Далі — подвійна ізоляція й облицювання також із неіржавної сталі AISI430. 

5. Зовнішня естетика й практичність. Усі входи, виходи та переливні трубки сховано всередину сорочки, за облицювання або під днищем. 

6. Розв’язано проблему надлишкового тиску. В сорочці встановлено клапан надлишкового тиску. 

7. Надійний пульт і зрозуміле керування. Пульт керування виконано з неіржавної сталі відповідно до всіх вимог захисту IP55, простий у керуванні. Контролер має інструкцію з перекладом. 

8. Функція пастеризації. Процес пастеризації — повністю автоматизований. Після ввімкнення обладнання в розетку (укомплектовується з дротом) і до води за допомогою шланга, що кріпиться завдяки швидкознімачу (також додається у комплекті), досить натиснути пуск — і вода набереться в сорочку, а далі почнеться процес її нагрівання й охолодження. 

9. Молоко — не пригорає. Пастеризація відбувається непрямим нагріванням — тобто нагрівання через водяну сорочку, що унеможливлює пригорання молока на стінках місткості. 

10. Регулювання температури. На панелі керування можна виставити температуру, потрібну для підігрівання суміші, від 10 до 96 °С у заданий час. Увесь цикл нагрівання триває не більше як 80 хв, а цикл нагрівання молока до заданої температури — 25–30 хв; час охолодження молока до 40 °С — 25–30 хв. 

11. Економія електроенергії. Гарячу воду з водяної сорочки після пастеризації можна використовувати на господарські потреби. 

12. Підтримання температури. Устаткування забезпечує автоматичне підтримання температури молока після пастеризації — базове. Проте система керування пастеризатором дозволяє також задати тривалість утримання певної температури суміші — наприклад, потрібно зберегти температуру +45 °С протягом 15 хв. 

Фахівці компанії «Лакта Люкс» допоможуть установити автономне підігрівання молока, що сприяє видачі суміші всім телятам молока заданої температури. Доречним буде встановлення захисту від випадкового ввімкнення пастеризатора без води в сорочці, адже це убезпечить установку від перегорання тенів. Утім, якщо все піде за непередбачуваним негативним сценарієм, завжди можна натиснути на аварійну кнопку «СТОП» для екстреного вимкнення пастеризатора. 

Другого шансу не буде 

Незамінними помічниками в досягненні високих результатів відгодівлі телят на фермі є розморожувачі молозива й танкиохолоджувачі молока. 

Перше годування телят молозивом — найголовніше, і другого шансу закласти міцний фундамент здоров’я тварини у вас не буде. Після народження теляти в першу годину його життя йому потрібно випоїти до 4 л молозива. Завдяки цьому телята рідше хворіють на діарею та пневмонію, мають вищу швидкість приросту, а в майбутньому — демонструють кращу продуктивність молока та ранній вік отелення. 

Технологія випоювання телят молозивом у перші години життя на перший погляд проста. Однак, як показує практика, впровадити її на тваринницькому комплексі без спеціального обладнання — досить складно. Тому теляті випоюють або недостатню кількість молозива, або дають молозиво неналежної якості. Також величезну роль відіграє саме процес підготовки замороженого молозива до випоювання. Молозиво потрібно розморозити в гранично щадному режимі, рівномірно, щоб не втратити життєво важливі й корисні мікроелементи. І, що найважливіше, молозиво потрібно підготувати до випоювання якомога швидше. Саме в цей момент потрібен такий продукт, як розморожувач молозива, що рівномірно й акуратно готує молозиво до випоювання. Наявність такого устаткування допоможе вдвічі зменшити час підготування молозива, що дозволить максимально витримати технологічну карту з випоювання телят у першу годину після народження. З таким завданням легко впорається розморожувач молозива ТМ «БіоМІЛК», який здатен забезпечити рівномірне розморожування молозива за допустимих регламентом температур. Керування розморожувачем вимагає мінімальних людських зусиль і часу. 

Іще однією обґрунтованою й довгостроковою інвестицією є танк-охолоджувач молока. Рентабельність цієї інвестиції безпосередньо залежить від правильності вибору танка, що ідеально відповідатиме проєкту господарства й зможе приносити прибуток уже в короткостроковій перспективі. В компанії «Лакта Люкс» допоможуть правильно визначитися з обсягом танка й потужністю холодильного агрегата, які залежать від багатьох чинників. Наявність танка-охолоджувача ТМ БіоМІЛК забезпечить молоку надійне та тривале зберігання. 

Олеся Деркач

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ