Тваринництво

Міжнародний форум «Індиківництво-2016»

Міжнародний форум «Індиківництво-2016»

Про те, як організувати індиківничий бізнес, якого догляду, годівлі та ветеринарного обслуговування потребує ця птиця, йшлося на міжнародному форумі «Індиківництво-2016».

Ринок індичатини в Україні має чітку тенденцію до зростання. Ця ніша залишається відкритою для нових гравців та привабливою для інвесторів. Окрім перспектив, галузь індиківництва також характеризується значним дефіцитом практичної інформації. Подекуди персоналу на виробництві бракує знань про найпростіші речі. Журнал «Наше Птахівництво» вирішив заповнити інформаційний вакуум і вперше в рамках щорічного Міжнародного форуму з птахівництва провів семінар «Індиківництво-2016», передусім орієнтуючись на практичну користь такого заходу для птахівників.

 

7 квітня у львівському Будинку вчених упродовж усього дня технологи, спеціалісти ветеринарної медицини, керівники та майбутні інвестори мали змогу обговорювати практичні питання й перспективи промислового індиківництва. На запитання, які виникали в ході Міжнародного форуму з індиківництва, відповідали найкращі фахівці цієї сфери, спеціалісти птахофабрик та незалежні закордонні консультанти.

 

Генеральним партнером конференції виступила компанія Moorgut Kartzfehn von Kameke GmbH & Co. KG, офіційний партнер — компанія «Сева Санте Анімаль Україна», партнер із годівлі — ГК «Єдінство», спеціальний партнер — «Герчак», партнер із обладнання — Prüllage Systeme, партнер із ветеринарії — «ВетАгро», ексклюзивний партнер — «Лабораторіос Хіпра».

Особливо відзначимо доповіді, що викликали найбільше обговорень:

 

• «Орнітобактеріоз в індиків», доповідач: Григорій Зон, кандидат ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри вірусології, патанатомії та хвороб птиці Сумського НАУ.
• «Новинки в генетиці, особливості відгодівлі індиків», доповідач: Хольц Йоахім, заступник генерального директора Moorgut Kartzfehn von Kameke GmbH & Co. KG.
• «Найнебезпечніші бактеріальні інфекції в індиківництві», доповідач: Тетяна Фотіна, доктор ветеринарних наук, Сумський НАУ.

• «Годівля індиків за статевовіковими групами», доповідач: Леонід Подобєд, доктор сільськогосподарських наук.

• «Застосування аутогенних вакцин для птиці, зокрема для індиків», доповідач: Федір Вабіщевич, директор з наукової роботи «БіоТестЛабораторія».

• «Кокцидіоз індиків», доповідач: Микола Жила, завідувач лабораторії імунної морфології, Інститут ветпрепаратів та кормових добавок.

 

Цікавою була інформація щодо застосування аутогенних вакцин для індиків, а також щодо ролі хелатних сполук міді у профілактиці бактеріальних захворювань і розриву аорти у птиці. Закордонні спеціалісти розповідали про локальну опірність харчового тракту індика, особливості відгодівлі, про технологічні особливості обладнання для ефективної роботи підприємств з вирощування цієї птиці.

 
 

 

Редакція журналу «Наше Птахівництво» висловлює подяку всім учасникам конференції за активну позицію в обговоренні сучасних проблем і перспектив в індиківництві, технологій вирощування та годівлі, а також за цінні практичні поради початківцям на цьому терені. Ми бажаємо успіхів у вашому бізнесі, гарних приростів і високого попиту на вашу продукцію!

 

Говорять експерти

 

Наталія Прокудина, канд.вет. наук, незалежний експерт по інкубації яєць і ембріональної патології с.-г. птиці, член Українського відділелення ВНАП

Захворювання ембріонів тягнуть за собою не тільки їх загибель, але й збільшення відсотка слабкого, некондиційного молодняку, що підлягає знищенню. Крім цього, знижується і загальна життєздатність зовні здорових особин. Знижена життєздатність молодняка птиці раннього віку і його схильність до різних заразних і незаразних захворювань пов’язані з наявністю у нього вроджених
дефектів розвитку тих чи інших органів імунної системи. Швидкість росту і збереженість птиці залежать від стану його імунної системи і зокрема — тимуса.

 

Зон Григорій,
завідувач кафедри вірусології, патанатомії та хвороб птиці СНАУ

Розвитку орнітобактеріозу у індиків сприяють підвищена щільність посадки птиці та наявність інфекційних хвороб, що супроводжуються ураженням респіраторного тракту. Хронічний перебіг хвороби характеризуєся хронічною крупозною плевропневмонією іноді з некротичними фокусами, фібринозним аеросакулітом, перикардитом. Запалення суглобів лап у індиків на фоні ORT виявляється в набряках і присутності однобічного або двостороннього гнійного ексудату.

 

Леонід Подобєд,
д-р с.-г. наук, професор, Інститут свинарства НААНУ

Протеїн корму — ключова поживна речовина в раціоні індичок. Ступінь забезпечення індичок протеїном залежить від концентрації протеїну в раціоні, перетравності протеїну корму, концентрації окремих амінокислот в кормі, співвідношення амінокислот в кормі до сирого протеїну у відсотках, а також деяких амінокислот між собою. Оптимальна норма протеїну для птиці може коливатися в межах 20%. На перетравність протеїну впливають рівень клітковини в складі корму та рівень протеїну у ньому. Зі збільшенням сирої клітковини в складі корму перетравність протеїну пропорційно падає. Зростання концентрації протеїну в кормі вимагає від ферментної системи організму додаткового виділення ензимів. Зі збільшенням рівня протеїну в кормі ефективність гідролізу знижується, тому що в зоні гідролізу зберігається висока концентрація субстрату, що гальмує гідроліз згідно з класичними законами біохімії. Розчинність протеїну та перетравність певних амінокислот мають тісну кореляцією.

 

Віра Славянська

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ