Тваринництво

Міжнародний форум «Птахівництво-2016»

Міжнародний форум «Птахівництво-2016»

Галузь птахівництва в Україні вражає інтенсивністю розвитку та швидкістю впровадження найновітніших технологій. Попри це, вітчизняні птахівники час від часу стикаються з рядом проблем, як-то зниження продуктивності стада, резистентності організму птиці, втрата її племінної цінності, виснаження, погіршення стану кишечника, збільшення конверсії корму тощо.

 

Для обговорення цих та інших нагальних питань щороку журнал «Наше Птахівництво» збирає широку аудиторію птахівників та найкращих спеціалістів своєї справи. У цьому році на Міжнародному форумі «ПТАХІВНИЦТВО-2016», який 6–7 березня журнал «Наше Птахівництво» й AGP Media провели у Львові, розглядалися питання щодо ефективної боротьби з основними збудниками бактеріальних захворювань, обговорювалися причини зменшення ефективності протимікробних препаратів та резистентності мікроорганізмів. І, звісно, учасники та доповідачі разом шукали шляхи усунення цих проблем.

 
 

На конференції виступали спеціалісти-практики, що мають вдалий досвід господарювання, провідні вітчизняні та і зарубіжні вчені, незалежні консультанти. Більшість доповідей було побудовано навколо актуальних виробничих питань щодо вирощування промислової несучки та бройлера. Розглядалися інновації у профілактиці та лікуванні найбільш розповсюджених вірусних і бактеріальних хвороб птиці. Було запропоновано різні способи підвищення продуктивності птиці і оптимізації витрат на її утримання. Формат міжнародного форуму передбачав обговорення доповідей та спонукав своїх учасників до неформального та фахового спілкування.

 

Генеральним партнером заходу виступила компанія «Сева Санте Анімаль Україна». Офіційний партнер — Phytobiotics Futterzusatzstoffe GmbH, Kormil, партнер із обладнання — «Бушхофф». Партнери з ветеринарії: «ВетАгро», «ЄвроВЕТ», «ІНВЕЗА». Партнери з годівлі: «Текро», «Біохем». Спеціальний партнер: «Новус Європа С.А./Н.В.». Ексклюзивний партнер — «Лабораторіос Хіпра». Технологічний партнер — «Лесаффр», «Phileo».

 
 

Конференція зібрала понад 250 учасників, серед яких були присутні лікарі ветеринарної медицини, спеціалісти з годівлі, технологи, керівники господарств, представники компаній-постачальників, науковці. Програма заходу складалася з виступів як теоретико-прогностичного характеру, так і суто практичних, що містили конкретні рекомендації.

 
 

Особливо відзначимо такі доповіді учасників:

 

• «Хвороба Ньюкасла та інфекційний бронхіт птиці», доповідач: Імре Хорват, доктор наук, консультант Pannon Poultry Services.
• «Годівля племінного поголів’я — запорука належного виводу та здорового молодняку», доповідач: Олена Капітонова, доцент кафедри «Технологія виробництва продукції тваринництва», Вітебська державна академія, Республіка Білорусь.
• «Проблеми якості та сучасні підходи щодо дезінфекції птахівничих об’єктів», доповідач: Ольга Щебентовська, представник компанії «Текро».
• «Інновації в імунопрофілактиці кокцидіозу птиці. Вакцина “Евалон”», доповідач: Ольга Іващенко, магістр з вірусології, мікробіології та імунології, представник технічної підтримки в країнах СНД «Лабораторіос Хіпра».
• «Сучасний погляд і перспективи використання хелатних сполук міді та цинку в промисловому птахівництві», доповідач: Вера Бавінк, ветеринарний консультант компанії «Кантерс», Нідерланди.
• «Стан кишківника птиці як важіль продуктивних та економічних показників», доповідач: Світлана Лисенко, консультант із птахівництва.

• «Економічне обґрунтування виготовлення комбікорму у власному господарстві», доповідач: Микола Демчак, представник заводу «Бушхофф» в Україні.
• «Програми освітлення для бройлерів», доповідач: Олег Патенко, ТОВ «Вінницька птахофабрика».
• Антибіотикорезистентні організми, доповідач: Тетяна Фотіна, доктор ветеринарних наук, Сумський НАУ.
• «Протеаза — ефективний шлях зниження вартості раціону», доповідач: Роман Тимошенко, технічний директор у країнах Східної Європи, представництво АТ «Новус Європа С.А./Н.В.».
• «Живі спорові культури для стабілізації мікрофлори у птиці», доповідач: Данко Вуйошевич, технічний спеціаліст компанії Biochem (Сербія, Балкани).
• «Здоров’я кишечника бройлерів: старі проблеми, нові натуральні рішення», доповідач: Тігран Антонян, спеціаліст із ветеринарії, Phytobiotics Futterzusatzstoffe GmbH (Німеччина).

 

Редакція журналу «Наше Птахівництво» висловлює подяку всім учасникам конференції за активну позицію в обговоренні складних виробничо-технологічних питань, бажає високих приростів, гідних прибутків і задоволення від праці!

 

Говорять експерти

 

Володимир Пономаренко, лікар ветеринарної медицини

Підбираючи вакцини проти гемофільозу, звертайте увагу на те, щоб препарат містив три серотипи: А, В, С. При щепленні вакцинами, які містять серотип А і С, від серотипу В перехресного захисту не існує. Більшість виробників вакцин використовують також варіантні штами, щоб забезпечити максимальний захист від гемофільозу.

Олег Патенко, заступник головного технолога ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський»

Дослідження підтверджують, що програми освітлення, які передбачають 6 годин безперервного затемнення, сприяють розвитку імунної системи. Одна стандартна програма освітлення не може стати успішною для курчат, отриманих від різного батьківського поголів’я. Відправною точкою входження в світлову програму є не вік птиці, а вага 160 г. На курчатах, отриманих від батьків віком 26–29 тижнів, ефективно працює світлова програма з чотирма годинами темноти. На курчатах, отриманих від батьків віком 30–35 тижнів, ефективно працює світлова програма з шістьма годинами темноти та раннім виходом з неї у 18 днів. На курчатах, отриманих від батьків віком старших від 36 тижнів, ефективно працює світлова програма з шістьма годинами темноти та виходом із неї з 22-го дня життя.

Тетяна Фотіна, завідувач кафедри ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва

Основною причиною зменшення ефективності протимікробних препаратів є резистентність мікроорганізмів.
Для зниження темпів антибіотикорезистентності необхідно:

– використовувати антибіотики тільки після визначення до них чутливості;
– не використовувати антибіотики для лікування вірусних інфекцій;
– не використовувати антибіотики «для профілактики»;
– не відміняти антибіотики при перших ознаках поліпшення;
– не змінювати дозування антибіотика в процесі використання.
Комплексні препарати можна використовувати:
• на невизначеному патогенні;
• асоційованих інфекціях;
• наявності в господарствах резистентних штамів.

Микола Жила, завідувач лабораторії клініко-біологічних дослід жень ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок (м. Львів)

Відправляючи матеріал для проведення гістологічного дослідження, потрібно пам’ятати, що результати залежатимуть від якості гістопрепаратів, на що безпосередньо впливає спосіб відбирання та фіксація вихідного матеріалу. Для отримання доброї якості гістопрепаратів шматочки органів і тканин потрібно відбирати зразу після настання смерті птиці (при можливості провести вимушений забій).
Об’єкти, які підлягають дослідженню, повинні бути свіжими. Відбір шматочків необхідно проводити гострими інструментами. Відбираючи шматочки, потрібно враховувати мікроскопічну будову органа чи тканини. Об’єкти з патологічно змінених органів чи тканин (пухлини, виразки, дистрофічні вогнища, інфаркти) вирізають на межі з нормальною та зміненою ділянками. При поширеному патологічному процесі рекомендується брати декілька шматочків: один з найбільш уражених зон, інший — на межі з нормальною тканиною. Не бажане стискання шматочків, а також очищення їх поверхні пальцями, інструментами тощо. Товщина шматочків для гістологічного дослідження не повинна перевищувати 0,5–1 см.

Олена Капітонова, Вітебська державна академія ветеринарної медицини

Однорідність стада починається з інкубації. Час зберігання яйця, що передує початку процесу інкубації, впливає на темпи розвитку ембріона. Кожен день зберігання збільшує тривалість інкубації яєць на 1 год. Щоб максимізувати однорідність ембріонального розвитку, рекомендується частий (4–5 разів на день) збір інкубаційних яєць. Калібрування інкубаційних яєць за масою сприяє збільшенню однорідності стада за живою масою на 9,1–18%. Розділення добових курчат на дві групи за тривалістю періоду інкубації — 485–497 год. і 498–510 год. дозволяє збільшити однорідність стада на 5%

 

Людмила Нагорна, канд. вет. наук. Сумський НАУ

Перевищення рівня шуму в пташниках, недостача корму і води, збій світлового режиму провокує ламкість крил у птиці, внутрішні крововиливи, появу яєць без шкаралупи, загальне зниження продуктивності та падіж. Причиною виникнення передчасної линьки у птиці є: комбіновані стреси на тлі інтенсивного форсованого освітлення, дефіциту поживних речовин, гіперфункції щитоподібної залози, надлишку кальцію.
Для профілактики необхідне поступове зростання світлового режиму, але не більше 17 год. Надлишок світла, низька вологість, підвищена щільність посадки, недостатність незамінних амінокислот призводитиме до виникнення канібалізму.

 

 

Відгуки

 

Віталій Матвійчук, заступник директора ПрАТ «Березнівське птахопідприємство»

Як учасник форуму «Птахівництво-2016» хочу зазначити, що надзвичайно приємно було почувати себе в товаристві енергійних, освічених і компетентних людей у галузі птахівництва.

Доповіді провідних спеціалістів, зокрема представників іноземних компаній, були надзвичайно цікавими, змістовними та актуальними, особливо з питань лікування, утримання і годівлі сільськогосподарської птиці. Нас зацікавили доповіді Олени Капітонової, Миколи Жили, Імре Хорвата, Тетяни Фотіної, Наталії Прокудіної та інших.

Програма форуму була вкрай насиченою, а надана ним інформація – безцінною. Унікальність виступів полягала в тому, що це інформація, зібрана доповідачами із власного досвіду, факти та статистика наведені з реальних господарств. Приємно вразила практичність і підхід до вирішення окремих аспектів, висвітлених спеціалістами на Форумі. Після детального обговорення деякі методи і схеми лікування та вирощування птиці ми вирішили протестувати на своїх потужностях, щоб потім активно ними послуговуватися.
Сподобався формат цьогорічної зустрічі. Дводенна програма Форуму дала змогу більш глибоко ознайомитися з доповідями, досконаліше висвітлити проблеми та пропозиції. Обмін досвідом, спілкування, нові пропозиції, цікаві знайомства, ароматна кава – ось мій спогад про подію.

Юрій Костюк, «ТОВ «Птахофабрика Волочиська»»

Конференція проходила у Львові, старовинному місті західної України. З моменту свого заснування місто відігравало величезну соціальну й економічну роль у розвитку Східної Європи, тому, вважаю, місце проведення міжнародного Форуму було обрано не випадково. Теми, що порушувалися в доповідях, були актуальними і змістовними. Доповідачі Форуму – професіонали своєї справи, що змогли донести аудиторії за два дні величезний обсяг інформації.
Заслуговує на відзнаку місце і час проведення конференції, формат живого спілкування, невимушеність і простота донесення матеріалу до слухачів, надана можливість копіювати всі лекції.

 

 

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ