Тваринництво

Система вентиляції має бути спроєктована з урахуванням погодних умов місцевості протягом усього року

Прибутковий мікроклімат

Прибутковий мікроклімат
Мінімальна вентиляція через припливні стельові клапани: максимальна кількість свіжого повітря за мінімальної втрати тепла

Система вентиляції має бути спроєктована з урахуванням погодних умов місцевості протягом усього року  

Мікроклімат у свинарських приміщеннях залежить від двох основних чинників: вентиляції та теплоізоляції. Аби підтримувати оптимальний клімат всередині приміщення незалежно від синоптичних показників, ці чинники потрібно враховувати ще на етапі проєктування будівель. Також слід брати до уваги, що характеристики будівельних матеріалів і технологічні рішення можуть кардинально відрізнятися між собою, залежно від кліматичних умов розташування об’єкта. Наприклад, якщо за однакових чинників (розмір приміщення, кількість голів, вік тварин) система відгодівлі на «фермі А» в Данії може бути така сама, як і на «фермі Б» в Україні, то із системою вентиляції все набагато складніше. 

Важливо розуміти, до якої кліматичної зони належить місцевість, де розташовано ваш свинокомплекс і яка температура переважає у вашій зоні в різні пори року. Тому система вентиляції має бути спроєктована так, щоб ураховувати й впоратися з погодними умовами протягом усіх дванадцяти місяців. 

Головні показники мікроклімату 

На які ж показники мікроклімату першочергово слід зауважити? Насамперед — це дотримання заданих параметрів температурного режиму. Звісно, досягти цього непросто, адже кожна статевовікова група свиней має різні фізіологічні потреби щодо температури повітря в приміщеннях, де її утримують. Так, рекомендовані норми температурного режиму в приміщеннях для свиней на відгодівлі такі: 

• на початку періоду відгодівлі (до 60 кг) — 16…22 °С (мінімум 14 °С); 

• у другій відгодівельній фазі (жива маса свиней — 60–90 кг) — 14…20 °С (мінімум 12°С); 

• для свиней масою понад 90 кг — 12…16 °С (мінімум 13 °С). 

Потрібно врахувати, що оптимальна швидкість руху повітря — 0,15–0,3 м/с, а влітку за температури повітря більшої за 26 °С — понад 0,5 м/с. 

Вибір якісних контролерів є запорукою злагодженої роботи всієї системи

Особливу увагу слід приділити показникам відносної вологості повітря, бо вона впливає на величину оптимальної температури (температура на рівні 20 °С і відносна вологість 75–80% забезпечують сприятливі умови для нормального перебігу фізіологічних процесів тварини). Особливо шкідливою вважають ситуацію, коли у тваринницькому приміщенні висока вологість за низької температури. Отже, відносна вологість повітря має бути в межах 60–80%, а гранично допустима — 85%. Також слід ураховувати швидкість руху повітря, концентрацію шкідливих газів, запиленість і мікробну забрудненість повітря. 

Ґрунтуючись на результатах численних досліджень, фахівці рекомендують дотримуватися таких параметрів мікроклімату для свиней на відгодівлі: 

• температура повітря — 16…20°С (мінімальна 14°С); 

• оптимальна вологість — 40–75%; 

• швидкість руху повітря — 0,3–0,7 м/с; 

• допустимий уміст у повітрі аміаку — 0,02 мг/л; 

• вуглекислого газу — 0,2%; 

• сірководню — 0,015 мг/л; 

• мікробів — 500 тис. м.. 

Залежно від пори року вентиляцію умовно поділяють на три види: максимальну, помірну та мінімальну. 

Мінімальна вентиляція 

Саме такий вид вентиляції застосовують у холодну пору року. Головне її завдання — забезпечувати наявність свіжого повітря, вільного від шкідливих газів, але водночас зменшувати вихід тепла з приміщення. Особливо на опоросі та дорощуванні, навіть у разі налаштування вентиляції на мінімальний рівень, з приміщення виводиться більше тепла, ніж виділяють свині. Тому для підтримання правильної температури потрібно мати додаткове джерело тепла для поросят. Таким може бути або попереднє обігрівання приміщення, у якому перебувають поросята, або обігрівання  поросят лампами обігріву чи килимків.  

Попереднє нагрівання повітря 

Це означає, що будівля проєктується з навісною стелею або коридором. За наявності навісної стелі холодне повітря з вулиці спочатку потрапляє на горище, а не безпосередньо в приміщення з тваринами. З горища повітря надходить у приміщення через припливні стельові клапани, змішуючись із теплим повітрям, яке збирається під стелею. Таким чином виходить часткова рекуперація теплого повітря і рециркуляція його вниз, на рівень тварин. 

Така система вентиляції чудово відповідає для всіх стадій вирощування свиней. Водночас система вентиляції з використанням навісної стелі не тільки створює комфортніші умови для тварин, а й економить енергоресурси. До слідження показали, що на обігрівання приміщення без навісної стелі потрібно на 193 м. природного газу більше, ніж без неї. 

Правильне налаштування припливних клапанів 

За мінімальної вентиляції вентилятори працюють в умовах розрідженого повітря — 12 Па. З тим повітря з припливних клапанів має рухатися зі швидкістю 4 м/с. 

Якщо розрідженість повітря падає (клапани відчиняються надто широко, або їх занадто багато), швидкість руху повітря теж знижується, в результаті чого холодне повітря рухається не належною траєкторією, а одразу «падає» на тварин. На ділянці опоросу це призводить до охолодження поросят, а на ділянці дорощування — до мокрої підлоги та бруду. 

Тож як повинні відкриватися стельові припливні клапани, щоб зберегти швидкість руху повітря 4 м/с? Для прикладу, візьмемо кімнату для опоросу на 24 станки. Рекомендований обсяг вентиляції на одну свиноматку з приплодом становить 34–42 м./год. За обсягу повітря 42 м./год . 24 станки отримуємо 1008 м./год/кімнату. Якщо ми хочемо, щоб повітря з припливних клапанів рухалося зі швидкістю 4 м/с, тоді загальна площа відкриття клапанів має бути близько 0,07 м. (1008 м./год . 14400 м/год (еквівалент 4 м/с). 0,07 м. — це площа, трохи більша за аркуш паперу А4. У цю площу входять не лише отвори припливних клапанів, а й будь-які інші отвори в кімнаті (щілини в стінах, під дверима, погана герметичність кімнати). 

Навісна стеля дає змогу скоротити витрати на обігрівання приміщення взимку, водночас забезпечуючи належний повітрообмін

Тепер подивімося на приміщення для дорощування на 1200 голів. За рекомендованого мінімального обсягу повітря 3,40 м./год на голову, або 4078 м./год на приміщення, загальна сума розміру отворів для вхідного повітря в приміщенні має бути 0,28 м.. Це зовсім небагато, враховуючи, що через один вентилятор із відкритими жалюзі повітря може просочуватися в обсязі від 0,11 до 0,28 м./год. 

Для цього фахівці з вентиляції рекомендують закривати деякі клапани під час мінімальної вентиляції. Якщо закрити 50% клапанів, створюються умови, за яких повітря входить через відкриті клапани, надходить у приміщення з належної траєкторії та змішується з теплим повітрям, перш ніж опуститься до рівня тварин. 

Оцінювання швидкості без приладів 

Належну швидкість руху повітря через припливні клапани можна оцінити без вимірювальних приладів. Наприклад, якщо ваш зріст 1,70 м і ви стоїте в приміщенні з навісною стелею приблизно 2,3 м, перебуваючи на відстані 4,5 м від стельового припливного клапана, ви повинні відчути «подих» повітря на вашому чолі/обличчі. Такий подув повітря має відчуватися однаково від всіх робочих припливних клапанів. 

Злагоджена робота 

Для ефективної роботи всього свинарника потрібно, щоб контролери вентиляції скоординовано були пов’язані із системою обігрівання, аби забезпечувати запуск цієї системи тільки за мінімального функціонування вентиляції. Якщо системи обігрівання та вентиляції працюють нескоординовано, це може призвести до значних втрат енергоресурсів. 

Також слід мати на увазі: якщо наявна будівля недостатньо добре герметизована, немає сенсу витрачати гроші на складне обладнання контролю вентиляції. У разі витікання повітря через стінні панелі, з’єднання між стіною і підлогою або стелею, дверима тощо, контроль швидкості повітря і траєкторії руху повітря в приміщенні буде неможливий, навіть за наявності якісних багатофункціональних контролерів. 

За матеріалами Майка Брамма, професора тваринництва, консультанта зі свинарського виробництва та Юста Костера, експерта з вентиляції компанії TPI-Polytechniek BV (Нідерланди)

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ