Тваринництво

У СТОВ «Промінь» нарощуватимуть поголів'я та вирощуватимуть ремсвинок для власних потреб

Нова генерація

Нова генерація

У СТОВ «Промінь» нарощуватимуть поголів’я та вирощуватимуть ремсвинок для власних потреб  

CТОВ «Промінь», що в Миколаївській області, завдяки сучасним технологіям і численному поголів’ю ВРХ в 6200 голів, з яких 2100 — дійне стадо, є одним із лідерів тваринницької галузі України. Останнім часом у господарстві активно розвивається й свинарський напрям. Нині свинокомплекс, що працює за повним циклом виробництва, налічує 750 свиноматок, утім, уже через кілька років їхню кількість планують довести до 2500 голів. У збільшенні продуктивності стада ключову роль відводять генетиці. 

Від радгоспу до модерного підприємства 

Від колишнього радгоспу, правонаступником якого є СТОВ «Промінь», у спадок свинокомплексу лишилося хіба що одне приміщення. Щоправда, повністю модернізоване — з контрольованим мікрокліматом, вентиляцією, автоматизованим роздаванням кормів, щілинною підлогою. Решта три відгодівельники — сучасні будівлі, останній з яких уведено в експлуатацію в серпні минулого року. Четвертий відгодівельник планують запустити в роботу у квітні поточного року. Ясна річ, нові будівлі зводять з урахуванням усіх сучасних вимог до утримання тварин. 

Таким чином, навіть в умовах війни господарство находить ресурс, щоб розвиватися й модернізуватися. У цьому допомагає власна сировинна база та комбікормовий завод, завдяки яким СТОВ «Промінь» повністю забезпечує поголів’я ВРХ та свиней кормами. 

Нова генетика 

Для керівництва господарства кожен наступний етап розвитку — результат дуже зважених розрахунків та аналізу ситуації на ринку. Так з’явилося рішення перейти на нову для України генетику Genesus, з якою керівництво пов’язує подальший розвиток свинарського напряму господарства. 

Ірина Петраш

— Нас привабила насамперед продуктивність, непримхливість свиней Genesus, їхній спокійний норов. От і вирішили спробувати, — розповідає завідувачка свинокомплексу Ірина Петраш. — Племінних свинок закупили торік у нуклеусі ПП «Аграрна компанія 2004» у Хмельницькій області. Так що проблем із доставкою тварин не було, адаптація новоприбулих свинок на свинокомплексі пройшла нормально, період супоросності — також. Уже маємо перші опороси, готуємося до других. 

Як відомо, продуктивність поголів’я значною мірою залежить від якостей свиноматки. Пані Ірина зазначає риси, які особливо припали їй до душі, коли вона ближче ознайомилася з новою генетикою. 

Свинки абсолютно неагресивні, дуже добре поводяться в групових станках, що позначається на загальній ситуації в групі, — розповідає завідувачка. — Окрім того, спокійний норов свиноматок значно полегшує роботу персоналу. Дуже комфортно працювати й у секторі опоросу, бо свиноматки дають проводити всі маніпуляції з поросятами, не проявляючи агресію до персоналу. 

Молочність — визначальний критерій, за яким оцінюють продуктивність свиноматки, її здатність вигодувати поросят. Звісно, нині можливості менеджменту значно збільшилися в цьому напрямі внаслідок залучення прийомних мам, використання замінників молока. Однак материнське молоко є найкращим і найдешевшим способом вирощування поросят-сисунів. 

— Для мене дуже важливою є молочність свиноматки, адже вона свідчить про її здатність вигодувати потомство, — веде далі Ірина Петраш. — На п’ятий день після опоросу я прийшла в маточник подивитися на нових свинок. Сподобалося, що молочні залози у свиноматок великі, рівні, візуально видно, що з наступними опоросами це будуть дуже молочні свинки. Відповідно, ми їх навантажуємо за кількістю сосків: якщо їх 14, то й поросят під свиноматкою має бути не менше як 14. 

Перші опороси 

Тепер уже можна відповідально стверджувати, що свиноматки нової генетики повністю виправдали очікування тваринників СТОВ «Промінь». За словами керівниці свинокомплексу, під час перших опоросів у середньому свиноматки привели по 14,7 живонародженого поросяти середньою вагою 1,3 кг, поросят менших за 1 кг взагалі не було, з яких на 28–29 день відлучили від 12 до 13,5 поросяти середньою вагою близько 8 кг. Середньодобові прирости поросят-сисунів становили 240–250 г. 

— Ці показники живонароджених поросят нас дуже потішили: як для свинок, що поросяться вперше, вони дуже обнадійливі, — каже Ірина Петраш . — Також для нас важливо, що вага новонароджених поросят не була меншою за 1 кг, що свідчить про їхню життєздатність. Це вплинуло й на процес опоросів — вони пройшли спокійно, персоналу неважко було працювати з поросятами. Середня вага гнізда становила 1,3 кг — це нормальний показник для молодих мам. 

Показники відлучених поросят, середнє на групу

Важливо зазначити, що світові показники народжуваності свиней-першородок генетики Genesus для усередненої ферми становлять 13,5 живонароджених поросят. Усього 5% найкращих ферм можуть похвалитися кількістю 15,5 поросяти, причому на зрілому стаді, коли середній вік свиноматки становить 2,7 опоросу. Як бачимо, за показниками продуктивності першородок (14,7 живонароджених) СТОВ «Промінь» — серед найкращих у світі. А його результати, з одного боку, характеризують потенціал генетики, з іншого — професіоналізм і якість менеджменту ферми. 

Інша запорука виживаності поросят — мінімум сортування. У цьому контексті Genesus дотримується принципу навантаження ремонтних свинок, виходячи з кількості сосків. У результаті сортування проводять один раз, підсаджуючи найбільших новонароджених поросят із великого гнізда свиноматці з добре розвиненими молочними залозами, яка народила менше поросят. 

Після відлучення 

Однорідність поросят у групі на момент відлучення також залежить від їхнього розміру під час народження. Якщо розмір станка був приблизно сталим від народження, то відлучені поросята також виходять рівні. Знову ж таки, молочність свиноматки — визначальна в цьому. 

— Головну роль в однорідності відлучених поросят відіграє молочність свиноматки, адже якщо молока достатньо, то в поросят немає жорсткої конкуренції за молоко, — наголошує Ірина Петраш — Окрім того, для збільшення молочності свиноматок ми збільшили їм норми годівлі — це дало результат. Свиноматки мають відмінний апетит — є такі, яких годуємо п’ять разів на день, і вони все з’їдають. До речі, це дає їм змогу швидко відновлюватися після відлучення поросят, хоч загалом загальний стан свиноматок після періоду лактації задовільний. 

Надалі у планах СТОВ «Промінь» — не лише нарощувати поголів’я, а й вирощувати для власних потреб ремонтних свинок F1. Перші кроки вже зроблено: незабаром у господарство прибудуть чистопорідні племінні тварини материнських ліній. А з 2024 року заплановано зведення нового свинокомплексу, який відповідатиме найсучаснішим вимогам утримання свинопоголів’я.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Євген Шатохін, засновник компанії «Генесус Україна»  

— У кінці груд ня 2022 кількість поголів’я свиней у країнах ЄС знизилася на 12 млн голів проти грудня 2020 року. Найбільше втратили Німеччина (майже 4,8 млн голів), Данія (2 млн), Польща (близько 2 млн), Франція (1,2 млн), Нідерланди (близько 1 млн голів). Тільки Іспанія збільшила поголів’я на 1,3 млн голів. З іншого боку, наприкінці лютого 2023 року в країнах ЄС сформувалася рекордно висока ціна на свинину. Так, в Іспанії ціна живця свиней сягнула 1,85 євро. Вартість 25-кілограмових поросят для відгодівлі в країнах ЄС перевищила 90 євро від початку 2023 року.

 Загалом результати 2022 року вказують на збалансоване виробництво і споживання свинини у ЄС. Утім, зважаючи на те, що донедавна 15% виробленої свинини Європа експортувала, то якщо такий тренд триватиме, з експортера вона перетвориться на імпортера свинини, що відкриває перспективи для України. Вважаємо, що питання АЧС найближчим часом буде врегульовано, і це не буде перепоною для експорту у Європу української свинини. 

Глобальні тренди ринку свинини також доволі обнадійливі. Насамперед унаслідок активізації ринку Китаю, на який припадає 50% світового поголів’я свиней, у січні вперше за останні два роки після пандемії COVID-19 Китай почав подавати запити на комерційні пропозиції щодо продажу свиногенетики Genesus. Уже в лютому перші дві китайські делегації приїхали для огляду тварин у Канаду. Відтак китайський ринок оживає, а з ним і експорт свинини до Китаю. 

Зважаючи на такі тренди у Європі та світі, свинарство в Україні має добрі перспективи для розвитку, а висока ціна на свинину у ЄС автоматично унеможливлює імпорт свинини в Україну. Зменшення поголів’я свиней у Європі також обмежить експортну пропозицію. Тому ці чинники є обнадійливими для розвитку українського свинарства. Зі свого боку компанія Genesus розширює виробництво племінних тварин в Україні й шукає партнерів для співпраці. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ