Агромаркет

Ліга видатних компаній

Ліга видатних компаній

Лідери росту та падінь акцій агрохолдингів у серпні та прогноз на вересень.

 

Котирування акцій агрохолдингів 22.07–22.08 2013

Дані: Міжнародна юридична фірма Integrites

  %
Aгротон 48,75
Овостар 21,13
Aвангард 18
Aстарта 9,44
Mілкіленд 4,21
KSG 3,4
Агроліга 0,33
IMC –2,79
Mрія –3,27
Keрнел –8,57
MХП –9,89

Останній місяць літа був цікавим як для сторонніх спостерігачів, так і для тих, хто у той чи інший спосіб включають акції українських агрокомпаній до свого інвестиційного портфелю. У нашому списку позитивну динаміку показали 7 із 11 компаній — і це поза сумнівом хороший результат, особливо, коли мова йде про «стрибок» у 10% чи більше. Умовами для формування таких результатів були одразу кілька факторів:
• слабка літня кон’юнктура;
• неоднозначність зовнішнього макрофону;
• падіння цін на світових продовольчих ринках, яке, імовірніше за все, зміниться зростанням лише у 2014 році з огляду на сприятливу ситуацію з урожаєм;
• так звана «торгова війна» з країнами СНД;
• публікація операційних і фінансових підсумків;
• активність на «молодих ринках»: Варшавська біржа показала найкращу динаміку з-поміж усіх майданчиків, де торгуються українські агроакції.
Лідером росту місяця був «Агротон» (+48,75%). З одного боку, холдинг отримав поступки від своїх кредиторів навіть усупереч низькому рейтингу та відсутності надто переконливих новин щодо діяльності, з другого — акції «Агротон» вже тривалий час не користуються великим попитом. Тому тут більш доцільно було б сказати про окремі великі угоди, що впливали на ціну та загальну динаміку.
Двома іншими підприємствами, які спромоглися подолати 10%-й бар’єр зростання були «Овостар» (+21,13%) та «Авангард» (+18,00%).
«Овостар» опублікував піврічний підсумок операційної діяльності, який засвідчив зростання поголів’я (+26%), виробництва яєць (+30%) та їх похідних, що на фоні незначного зростання цін на продукцію є хорошим підґрунтям для зростання виручки. Окрім того, у компанії залишається козир у вигляді виходу на європейські ринки.
Агрохолдинг «Авангард» потенційно зацікавив інвесторів обіцянкою 12 вересня на зібранні акціонерів розглянути виплату дивідендів, а також повідомив про інвестиції у виробництво добрив і комбікормів. Проте ринки збуту «Авангарду» надто диверсифіковані, щоб продажам суттєво зашкодили відносини з Росією.
Ситуація з «Астартою» (+9,44%) ще раз переконливо довела статус «блакитної фішки» із високим рівнем довіри інвесторів. Компанія зростає в ціні вже четвертий місяць. І це всупереч тому, що «торгова війна» перш за все торкнулася кондитерського сегмента, що збіглося з песимістичними очікуваннями щодо можливого перевиробництва цукру. За підсумками І півріччя 2013 року «Астарта» збільшила виручку, але втратила у валовій рентабельності та чистому прибутку 12 та 5 відсоткових пунктів відповідно. Найбільш позитивними епізодами місяця для холдингу стали нові успішні залучення кредитного фінансування та купівля нового цукрового заводу.
«Мілкіленд» (+4,21%) та KSG Agro (3,40%) завершують «позитивний перелік» серпня 2013 року. Для «Мілкіленду» ситуація пояснюється слабким попитом інвесторів та має неринкову природу, бо єдиною сильною новиною про компанію було отримання дозволу від РФ на ввезення продукції. KSG Agro ж, навпаки, залучив невеликий кредит на розвиток й анонсував успішний початок співпраці з китайською стороною по проекту крапельного зрошення.
«Агроліга» (+0,33%) останній згаданий період торгується в межах досить вузького коридору, попри загалом сприятливий фон. І без того низький попит на папери компанії був послаблений рішенням акціонерів про збільшення кількості акцій корпорації, що є в обігу. На жаль, закордонний інвестор має певний негативний досвід щодо таких дій українських емітентів, як, наприклад, додаткова емісія чи перехід на новий майданчик.
IMC (–2,79%) через низьку ліквідність, невелику капіталізацію та відносно слабкий фон (відзначився звіт про врожайність озимих) поки що не претендує на зростання.
«Мрія» (–3,27%) втрачає ознаки ринкового інструменту з огляду на обсяги торгів і графік ціни в розрізі останніх місяців. Тут варто сказати про поступовий вихід з інвестиції на користь більш перспективних паперів. Проте агрохолдинг продовжує бути однією з найбільших і найкращих компаній свого профілю в Україні.
«Кернел» (–8,57%) попри достатній обсяг залучених коштів під фінансування поточної діяльності і пролонгацію наявного кредиту на 222 млн. дол. США все ще не викликає достатньої довіри інвесторів як локомотив нових прибутків в осінньому сезоні.
«Миронівський хлібопродукт » (–9,89%) чи не найбільше постраждав від обмежень поставок у Росію. До цього додалися ще й проблеми в Казахстані. Свою порцію негатива додало падіння чистого прибутку на 47% у першій половині 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012-го. Це відбулося через витрати на капітальні потреби, випуск єврооблігацій, а також через падіння рентабельності виробництва курячого м’яса та продажу зерна.
Найсуттєвішим питанням залишається зовнішній фон, на якому інвестори вийдуть на біржі після «літніх канікул» і збору врожаю. До кінця року ще залишається кілька місяців, щоб зробити вдалу ставку на акції українського агросектора. Однак, імовірніше за все, найбільшу увагу до себе привернуть уже перевірені часом «блакитні фішки» з помірною дохідністю.

 

Підготував Євген ТИМОШЕНКО,
старший аналітик міжнародної юридичної фірми (МЮФ) Integrites

газета “АгроМаркет” вересень, 2013 року

  

    

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посиланняна журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ